
Tidak kira masa, Kuih Siput rangup ni memang laris. Nak buatnya pun mudah je. Lagipun jika buat secara homemade memang lebih sedap, rangup dan puas makan. Jom cuba resipi perkongsian saudari Cik Lah Pink ni. Berbaloi sangat.
RESIPI KUIH SIPUT RANGUP
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg tepung gandum
- 1 cawan marjerin
- 1 cawan gula halus
- 2 paket serbuk kari kecil
- 1 sudu teh garam
- 1 kotak kecil santan
- 1 biji telur
- Daun kari
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan dan uli hingga sebati.
- Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan cubit doh kuih siput tadi.
- Gelekkan doh pada acuan kuih siput, masukkan ke dalam minyak panas ebrsama daun kari dan goreng hingga garing.
- Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Cik Lah Pink
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Murtabak Mini Rangup Gunakan Kulit Popia

Bila makan makan murtabak mini comel akan rasa kerangupan dan keenakan inti rempah kari.
MURTABAK MINI
BAHAN-BAHAN INTI:
- 500 gram isi ayam / daging di cincang
- 5 biji kentang di potong dadu
- 3 sudu makan rempah kari
- 1 ulas bawang putih di hiris
- 1 biji bawang besar dihiris
- 2 biji bawang besar di potong dadu
- Hirisan daun sup
- Sedikit garam
- Sedikit gula
- Sedikit minyak masak utk menumis.
CARA MEMASAK INTI:
1. Panaskan kuali. Tuangkan sedikit minyak masak. Masukkan bawang yang dihiris.
2. Maaukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Masak rempah hingga pecah minyak.
3. Masukkan isi ayam dan masukkan kentang. Masukkan air separas bahan-bahan yang dimasak. Jangan lebih nanti inti lembik.
4. Masak sehingga air hampir kering. Masukkan sedikit garam dan gula. (Jika suka boleh letakkan serbuk perasa).
5. Masak hingga betul-betul kering. Sejukkan dan sedia uuntuk langkah menyediakan murtabak mini.
CARA MENYEDIAKAN MURATABAK MINI:
1. Pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam. Masukkan bahan2 inti ayam dan kentang yang dimasak tadi.
2. Masukkan daun sup dan bawang. Kacau hingga sebati.
3. Buka kulit popia, letak atas dulang. Ambil 3 sudu makan inti yang di campurkan dengan telur dan bawang tadi tu. Letak di tengah-tengah kulit popia intinya. Lipat atas, bawah, kiri dan kanan. Terbalikkan bila di lipat dan masukkan dlm kuali.
4. Untuk masak panaskan kuali, letakkan sedikit minyak. Letakkan popia. Kalau suka boleh letak minyak banyak tapi bagi yanh yang tidak suka berminyak boleh letak sedikit sahaja. Jadi ikut selera masing-masing.
5. Bakar sehingga masak. Balik-balikan dan bila sudah masak bolehlah dihidangkan. Ulangi langkah membuat sehingga siap.
INFO: Sedap makan masih ketika panas kerana kulit masih rangup.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Roshima Ibrahim Shima
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
Sosej Gulung Berkeju, Resipi Mudah Sesuai Buat Bekal Anak

Sosej dan keju. Kebanyakan kanak-kanak memang menyukainya. Kalau buat makanan untuk jamuan di kelas, pasti menu yang ada dua bahan ini habis licin dulu.
Bila sekolah dibuka, ibu-ibu mula menyemak semula resipi-resipi dalam simpanan untuk dapatkan idea bekal anak ke sekolah. Kadang-kadang buntu dah nak masakkan menu yang anak-anak suka.
Kali ini, apa kata cuba buat cheesy sausage roll atau sosej gulung berkeju. Ikuti resipi mudah yang dikongsikan Mimie Haszmiza. Mudah, cepat dan sedap. Pasti anak-anak suka bekal ni.
BAHAN-BAHAN:
Roti Gardenia
Sosej (daging / ayam) – Boleh beli online di sini
Sliced Cheese – Boleh beli online di sini
Breadcrumb (serbuk roti) – Boleh beli online di sini
Telur (dipukul sedikit)
CARA MEMASAK:
Rebuskan sosej sekejap. Sementara tunggu sosej sejuk, bolehlah kita canaikan roti sampai nipis. Tak perlu dibuang bahagian tepi roti sebab rasa membazir pula kalau tak makan.
Ambil sekeping roti, letak sekeping cheese dan sebatang sosej lalu digulung ketat.
Kemudian, sapu kuning telur pada hujung roti dan gulung hingga melekat.
Ulang lagi langkah sama sehingga semua sosej siap digulung.
Celup gulungan sosej tadi ke dalam telur. Golekkan dalam serbuk roti, dan kemudian golekkan pula ke dalam breadcrumb (serbuk roti).
Ulang langkah yang sama sehingga semua roti dan sosej hingga siap. Kemudian, panaskan minyak untuk menggoreng. Kita goreng dalam minyak yang panas dengan api sederhana hingga kuning keemasan.
Setelah cukup masa, angkat dan toskan. Memang rangup di luarnya dengan rasa breadcrumb tu. Boleh dimakan dengan sos cili ataupun mayones. Ikutlah cita rasa anak-anak.
Sosej gulung berkeju dah siap. Bolehlah dimasukkan ke dalam bekal anak ke sekolah. Buat lebih sikit, kita pun boleh sarapan sekali dengan cheesy sausage roll ni.
Beginilah rupanya setelah dipotong dua. Memang meleleh kejunya kalau makan ketika panas.
Apapun, resipi ini patut cuba untuk bekalkan anak ke sekolah. Mudah, ringkas dan cepat penyediaannya. Ibu-ibu pun tak kalut di dapur.
Kredit: Mimie Haszmiza
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Ayam Panggang Peri Peri, Rupa-rupanya Mudah Je Buat Di Rumah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kudap-Kudap Evergreen Bukan Setakat Sedap, Tapi Boleh Buat Duit Untuk Dijadikan Doorgift Kenduri!

Warnanya yang cantik berwarna-warni pasti disukai kanak-kanak. Selain dijadikan makanan snek untuk anak-anak dan keluarga ia juga boleh dijadikan sebagai bungkusan pemberian semasa acara harijadi, kenduri-kendara dan juga sebagai bisnes sambilan menambah duit tabung.
Agar-agar kering ini merupakan sejenis kuih tradisional lama. Ia merupakan agar-agar dalam pelbagai bentuk dan berwarna yang dijemur sehingga kering dan boleh tahan lama.
Resepi mudah dan sedap Agar-Agar Kering
Bahan:
- 200gm agar-agar tali
- 1kg gula batu
- 3kg gula pasir
- 5liter air ( sukat dgn botol mineral 1ltr )
- Pewarna makanan
Cara-caranya:
- Rendam agar-agar tali sekejap supaya lembut
- Masukkan air ke dlm periuk dan masukkan agar-agar tali yg sudah dibasuh
- Didihkan dan masukkan gula batu dan gula pasir
- Masak dgn api sederhana sehingga larut gula dan agar-agar
- Bahagi kpd bbrp bahagian . Dan warnakan dgn pewarna makanan
- Tuang ke dlm loyang yg sesuai dan sejukkan sehingga beku
- Potong dgn pemotong agar-agar dgn tebal yg sederhana
- Susun di atas dulang dan jemur sehingga kering



Kredit resepi: Alizah Hj Asri