Ads

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

Kuih Sagu antara kuih yang paling mudah nak buat tapi ramai juga yang tak tahu. Guna resipi ni pasti menjadi. Tak lembik dan nampak elok je. Jom cuba. Hanya guna 3 bahan sahaja.

 

KUIH SAGU

BAHAN-BAHAN:

Sagu

Gula

Sirap

Kelapa parut – untuk menyalut sagu

(Kuantiti ikut citarasa masing-masing)

 

CARA MEMASAK:

1. Rendam sagu selama sejam. Dah kembang, toskan sekejap.

Ads

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

2. Masukkan sagu ke dalam loyang. Tambahkan gula (ikut kemanisan yang disukai) dan masukkan sirap pun ikut tahap mana nak. Kalau nak warna terang,letak lebih Gaul rata.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

3. Dah siap gaul, sagu akan jadi macam ni. Tak perlu tambah air.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

Ads

 

4. Panaskan periuk kukusan dan kukus sagu hingga bijinya menjadi berkaca atau berkilat.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

5. Bila dah siap, tutup api dan sejukkan.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

Ads

6. Potong sagu mengikut saiz yang dikehendaki.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

7. Gaul dengan kelapa Jika guna kelapa parut tua, kukus seketika. Jika guna kelapa parut muda, tidak perlu kukus. Hanya gaul kelapa dengan sedikit garam sahaja.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

8. Sedia untuk dinikmati.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

Kredit resipi & foto: Nor Shakinah Md Zainal

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Ads

Menu Lain

Cucur Cendawan Enoki Rangup & Ketagih, Resipi Mudah Tapi Padu

Resipi Cucur Cendawan Enoki yang ringkas, rangup dan memang ketagih. Gabungan enoki, udang dan sayur sesuai untuk snek petang atau hidangan tetamu.