Kuih Sagu antara kuih yang paling mudah nak buat tapi ramai juga yang tak tahu. Guna resipi ni pasti menjadi. Tak lembik dan nampak elok je. Jom cuba. Hanya guna 3 bahan sahaja.
KUIH SAGU
BAHAN-BAHAN:
Sagu
Gula
Sirap
Kelapa parut – untuk menyalut sagu
Ads
(Kuantiti ikut citarasa masing-masing)
CARA MEMASAK:
1. Rendam sagu selama sejam. Dah kembang, toskan sekejap.
2. Masukkan sagu ke dalam loyang. Tambahkan gula (ikut kemanisan yang disukai) dan masukkan sirap pun ikut tahap mana nak. Kalau nak warna terang,letak lebih Gaul rata.
3. Dah siap gaul, sagu akan jadi macam ni. Tak perlu tambah air.
4. Panaskan periuk kukusan dan kukus sagu hingga bijinya menjadi berkaca atau berkilat.
Ads
5. Bila dah siap, tutup api dan sejukkan.
6. Potong sagu mengikut saiz yang dikehendaki.
Ads
7. Gaul dengan kelapa Jika guna kelapa parut tua, kukus seketika. Jika guna kelapa parut muda, tidak perlu kukus. Hanya gaul kelapa dengan sedikit garam sahaja.
Wadai Kararaban korang pernah nampak dan dengar tak nama kuih ni. Kuih tradisi dari suku kaum Banjar. Kaya berempah dan lemak santan cukup merangsang selera.
Jom follow resipi yang dikongsikan oleh Farisha Sofea dalam laman FBnya. Anak-anak muda rasanya ramai yang tak kenal kuih ni, hehehe. Mehlah belajar buat kuih ni adik-adik dan juga mak-mak juga, khazanah negara ini. Rugi kalau tak dipopularkan.
.
Kuih dari tepung beras ini unik dengan penggunaan rempah ratus kulit kayu manis dan jintan manis.
WADAI KARARABAN
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1/2 cawan santan pekat
Bahan B :
100g gula melaka dicairkan
secubit garam
2 cawan santan pekat
1 helai daun pandan
Bahan C :
1 cawan tepung beras
CARA MEMASAK : 1. Sangaikan jintan manis dan kisar halus , tapis dan ketepikan . 2. Satukan pula serbuk kayu manis , santan dan juga jintan manis tadi di dalam periuk . masak seketika menggunakan api kecil . 3. Tutupkan api dan ketepikan . 4. Satukan pula ke semua Bahan B kecuali daun pandan , kacau sebati . 5. Masukkan separuh adunan Bahan B ke dalam Bahan C . aduk rata . 6. Tambahkan daun pandan ke dalam baki Bahan B tadi dan masak atas api perlahan sehingga mendidih . 7. Pastikan adunan sentiasa dikacau . 8. Kemudian satukan Bahan B bersama Bahan A dan Bahan C . kacau sebati . 9. Panaskan kukusan . 10.Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dioles dengan sedikit minyak ( sy guna acuan muffin ) . 11.Kukus selama 20 minit atau sehingga masak . 12.Sejukkan sebelum dipotong .
Ulundu adalah sejenis kacang dhal yang beza dengan kacang dhal yang selalu kita lihat. Ulundu vadai ada campuran tepung beras dan dibentuk seakan donat. Selamat mencuba.
ULUNDU VADAI
BAHAN-BAHAN:
1⅓ cawan @ 240 gm kacang dhal ulundhu
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil soda bikarbonat
8-10 helai daun kari
1 biji bawang besar
4 biji cili hijau dicincang
3 biji cili merah dicincang
2 tangkai cili kering digunting halus ( jika ingin pedas jika tak nak pedas cili kering abaikan )
3 sudu besar air panas
Garam secukup rasa
Minyak untuk goreng
CARA MEMASAK:
1. Basuh bersih kacang dhal dan rendam selama 4 jam atau sehingga lembut.
2. Kemudian kisar sehingga halus menjadi seperti pes.
3. Satukan pes kacang dhal tadi bersama bahan cincang, daun kari, tepung beras, soda bikarbonat dan garam dalam mangkuk adunan. Uli sehingga sebati dan masukkan air panas sedikit demi sedikit. Teruskan uli.
4. Kepal-kepalkan dan bentukkan bulat-buatkan lubang kecil ditengah-tengahnya. Lakukan sehingga selesai.
5. Panaskan minyak dan goreng terendam sehingga doh bewarna kuning keemasan, angkat dan toskan miyak.
Buat kuih lapis ni kena kreatif, sekarang ni macam-macam warna lapisannya. Janji lembut dan rasanya berlemak manis. Resipi dari Maria Zainal ni memang menariklah, Guna sukatan cawan aje. Lebih senang diikut.
Tiga jenis tepung ni paling utama tepung beras, tepung gandum dan tepung ubi. Gunakan santan secukupnya. Baru nikmatnya berganda. Pemilk resipi menamankannya Kuih Lapis Terancam…tapi min rasa nampak mengancam selera aje..hihi
KUIH LAPIS TERANCAM
BAHAN-BAHAN :
2cwn tepung beras 3/4cwn tpg gandum 2sdb tpg ubi 4 1/2cwn santan dr sebiji kelapa (sy blender kelapa tu) 1cwn gula (jgn sampai penuh sgt yer…kurangkan manis…) 1/2sdt garam Pewarna kesukaan(sy ltk emulco pandan+pewarna ijo epal….warna pink…emulco coklat …)
CARA MEMASAK :
1. Panaskan kukusan hingga air mendidih. 2. Letak warna kesukaan, sapu loyang dengan majerin atau minyak. 3. Masukkan dua senduk adunan dalam loyang dan kukus lima minit. 4. Ulang pada lapis seterusnya, setiap lapis 5 minit aje. 5. Lapisan terakhir kukuk 15 minit, sejukkan dan betul sejuk baru potong
TIPS : Semasa nak masukkan lapisan yg seterusnya, lap bahagian bawah penutup periuk kukus.(kena rajin sikit yer) Masa nak potong kuih empunya resipi sarankan guna pisau plastik.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...