
Peminat kuih muih lama kena cuba Kuih Lapis Talam Sri Delima ni. Cara nak buatnya pun tidak susah mana. Masak pun pakai periuk kukusan. Jom cuba. Bolehlah buat makan masa minum petang nanti.
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 2 cawan santan pekat
- 5 cawan santan cair
- 1 sudu kecil garam
- Pewarna merah, kuning dan coklat
CARA MEMASAK:
- Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
- Bahagikan adunan kepada empat bahagian.
- Masukkan pewarna ke dalam tiga bahagian dan satu kekal putih.
- Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang.
- Masukkan satu senduk adunan merah dan kukus selama lima minit.
- Lapiskan pula satu senduk adunan kuning dan kukus lagi selama 5 minit.
- Lapiskan warna coklat dan kukus selama lima minit lagi.
- Kemudian ulang sekali lagi lapisan.
INFO CHEF: Untuk lapisan terakhir, bungkus penutup kukus dengan kain agar air tidak menitis ke atas permukaan talam.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bengkang Pandan Lemak Manis Tak Jemu Makan

Lama pula tak rasa bengkang pandan. Kuih ni buat banyak kali pun tak pernah jemu. Rasanya lemak-lemak manis memang disukai ramai. Jika tak suka manis, kurangkan penggunaan gula.
Bengkang Pandan
Bahan-bahan:
3 biji telur – kisar 3-4minit
1 1/2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
3/4 cawan gula (kalau suka manis buat 1 cawan)- BELI ONLINE DI SINI
1 cawan santan kotak kecik (saya guna KARA)
2 cawan air daun pandan
1 sudu kecil garam
2 sudu makan minyak masak
Pewarna hijau (kalau air pandan tak cukup hijau)
Cara memasak:
1.Kisar semua bahan-bahan sekali dengan telur yang dah dikisar awal tadi
2.Sapu loyang dengan minyak atau marjerin, saya guna loyang 8×8.
3.Bakar 180°c selama 1jam.
4.Bila dah sejuk baru potong.
Sumber : Imah Akmal
Kaswi Gula Merah Sedap & Lembut Bergedik, Sukat Guna Cawan Je.
Vadai & Puff 2 Menu Olahan Kacang Dhal Simple & Sedap.

Korang suka kacang Dhal, kalau suka ini min nak kongsi dua menu kuih yang diperbuat dari kacang Dhal yang disukai ramai, Vadai memang tak perlulah diperkenalkan kerana sangat ramai yang menyukainya. Sementara Puff Inti Kari Dhal Ayam juga sangat senang disediakan, sesuai ni dijadikan menu minum petang. Korang kena cuba.
PUFF INTI KARI DHAL AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 10 keping pastri puff segera
- 1/2 cawan kacang dhal | rebus dan tos air
- 200gm isi ayam | dadu kecil
- 1 biji bawang holand | potong dadu
- 3 ulas bawang putih | titik
- 2 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan serbuk cili
- 1 tangkai daun kari | lurut dari tangkai
- 1 biji kuning telur | kacau
- Garam gula secukup rasa
- 3 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
- Keluarkan pastri puff, biarkan pada suhu bilik.
- Sementara itu, panaskan minyak, tumis bawang holland hingga kekuningan.
- Masukkan bawang putih dan daun kari.
- Kacau rata, masukkan campuran rempah kari bersama serbuk cili yang dibancuh dengan sedikit air.
- Tumis hingga garing, baru masukkan ayam, kacau rata.
- Bila ayam kecut masukkan kacang dhal dan kentang yang telah direbus tadi.
- Kacau rata atas api sederhana hingga inti kering. Tutup api.
- Setelah inti sejuk, letakkan di atas pastri dan lipat bentuk tiga segi.
- Kemaskan tepi pastri dengan garpu. Kemudian sapukan dengan kuning telur di atasanya.
- Cucuk dengan garpu atas pastri sebelum dibakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan.
- Bakar lebih kurang 25 minit dengan suhu 180C, atau saiz ketuhar anda.
- Setelah masak, biarkan sejuk seketika sebelum sedia dihidangkan.
KUIH VADAI
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan kacang dhal | rendam semalaman dan tos
- 1/2 cawan nasi sejuk
- 1 biji bawang besar | dadu halus
- 2 biji cili hijau | dadu halu
- 4 tangkai cili kering | buang biji dan gunting halus
- 1 tangkai daun kari | lurut dari tangkai dan cincang halus
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu makan rempah kari
- 1 kiub pati ikan bilis
- Garam secukup rasa
- Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Kisar 3/4 dari kacang dhal menggunakan pengisar kering hingga hancur kasar.
- Masukkan kacang dhal yang telah dikisar dalam mangkuk adunan.
- Kemudian campurkan semua bahan dan lebihkan kacang dhal yang tidak dikisar tadi.
- Gaul rata dan sebati,
- Kepal-kepalkan adunan sebesar bola golf kemudian leperkan.
- Panaskan minyak menggunakan api sederhana dan goreng vadai.
- Setelah perang keemasan, angkat dan toskan.
- Kuih Vadai sedia dihidangkan.
Resipi Apam Berkuah Terengganu. Penuh Rasa Lemak Berempah

Isi Kandungan
ToggleResipi apam berkuah Terengganu. Apam yang dimakan dengan kuah yang berempah dengan rasa lemak santannya. Memang sedap.
Pernah makan? Satu lagi kuih tradisi orang lama di Terengganu yang jarang dapat jumpa sekarang. Boleh buat sendiri lagi puas hati. Ikut resipi yang dikongsikan oleh Encik Muliadi Ramli ini.
Resipi Apam Berkuah Terengganu
Bahan-bahan Apam:
Bahan A:
2 sudu besar gula merah – boleh beli online di sini
1 ½ cawan air
2 sudu besar gula putih – boleh beli online di sini
1 keping nisang besar – boleh beli online di sini
3 helai daun pandan (optional)
**Masak semua bahan di atas hingga cair.
Bahan B:
11gm yis mauripan (1 pek) – boleh beli online di sini
1/2 cawan air
1 sudu besar gula – boleh beli online di sini
**Masukkan yis bersama gula dan air. Kacau rata. Tunggu dalam10 minit hingga yis mengembang.
Bahan C:
220gm tepung gandum – boleh beli online di sini
150gm pisang (kisar halus)
220gm tepung beras – boleh beli online di sini
Resipi Kuah:
Bahan Kisar Halus:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah – boleh beli online di sini
1 inci lengkuas – boleh beli online di sini
½ inci halia – boleh beli online di sini
Setengah inci kunyit – boleh beli online di sini
Bahan Tumbuk:
2 sudu kecil ketumbar (disangai)
1 sudu kecil jintan manis ( disangai terlebih dahulu) – boleh beli online di sini
2 sudu kecil lada hitam – boleh beli online di sini
3 ekor ikan selayang 3 ekor ( direbus dan diambil isi)
1 sudu kecil rempah masak cap ros (optional)
Sekotak kecil santan
1 sudu kecil kerisik – boleh beli online di sini
Nisang secukup rasa – boleh beli online di sini
1 sudu besar kelapa parut
Garam – boleh beli online di sini
Gula secukup rasa – boleh beli online di sini
Air
Minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk membuat apam; Campurkan kesemua bahan A, B dan C. Kacau rata sehingga tiada tepung berketul. Kemudian perap selama 1 1/2 jam.
Sapukan minyak pada acuan dan kukus selama 20 ke 25 minit bergantung pada pengukus dan acuan. Bila masak, sejukkan dulu dalam 10 minit barulah keluarkan. Ketepikan.
Untuk membuat kuah; Tumis bahan kisar halus. Apabila naik , masukkan bahan tumbuk dan rempah. Tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan 1 cawan air. Masukkan santan dan 1 cawan air lagi (kepekatan terpulang pada cita rasa). Kemudian masukkan ikan, kelapa parut dan kerisik.
Tambah nisang, garam dan gula. Kacau sebati. (Kuah hendaklah tidak terlalu cair dan terlalu pekat).
Setelah kuah masak, tutup api. Siap untuk dihidang dengan apam.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Lebihan Secawan Nasi Jadikan Kuih, Terhasillah Apam Nasi Lembut Gebu
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official