Kuih Koci antara kuih melayu yang digemari ramai. Kena yang sedap, makan dua tiga biji pun tak cukup. Bagi anda yang suka kuih ni dan nak belajar cara-cara buatnya. Jom lihat resipi di bawah ini.

 

KUIH KOCI PULUT HITAM

BAHAN INTI:

  • 2 biji kelapa
  • 1 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 sudu teh garam
  • 2 cawan air
  • 2 helai daun pandan
  • 2 sudu makan tepung gandum

CARA MASAK INTI:
1. Satukan kesemua bahan ( kecuali tepung gandum) dan masak sampai hampir kering.
2. Kemudian masukkan tepung. Kacau rata.
3. Setelah inti kering, padamkan api. Setelah sejuk, cubit inti dan bulat-bulatkan.
NOTA: Jika suka inti manis, lebihkan gula.

Ads

 

BAHAN DOH KOCI:

  • 100gm pulut hitam (rendam semalaman & kisar dengan air)
  • 500gm tepung pulut
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • Air secukupnya

CARA ADUN DOH:
1.Tapis pulut hitam yang dikisar tadi untuk dapatkan patinya. Kalau nak muda,h guna je tepung pulut hitam tapi rasanya akan jadi lain. Maka ikut citarasa masing-masing.
2.Kemudian campurkan dengan bahan-bahan lain. Uli hingga menjadi doh. Tekstur doh seakan nak buat onde-onde ( buah melaka).

 

BAHAN SANTAN:

  • 1/2kg santan
  • 2 cawan air
  • 1 sudu teh garam (kalau suka masin lebihkan jumlahnya)
  • 3 sudu makan tepung jagung
  • 3 sudu makan tepung beras

CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan dalam periuk. Kacau sebati.
2. Kemudian masak guna api sederhana hingga pekat.

 

BAHAN LAIN:

Ads
  • Daun pisang secukupnya – bersihkan dan potong empat segi

 

CARA PENYEDIAAN KUIH KOCI:
1. Didihkan air dalam periuk dan siapkan daun pisang.
2. Ambil doh dan letak inti yang telah dibulat-bulatkan. Masukkan doh ke dalam air mendidih.

Resipi Kuih Koci Pulut Hitam. Sedap, Mudah & Comfirm Jadi!
3. Setelah doh timbul, toskan dan letak ke dalam adunan santan yang dah dimasak tadi.

Resipi Kuih Koci Pulut Hitam. Sedap, Mudah & Comfirm Jadi!
4. Golek-golekkan doh dalam santan hingga rata dan bersalut.
5. Letak doh koci atas daun pisang.

Ads

Resipi Kuih Koci Pulut Hitam. Sedap, Mudah & Comfirm Jadi!
6. Bungkus dengan elok dan buat hingga habis adunan.

Resipi Kuih Koci Pulut Hitam. Sedap, Mudah & Comfirm Jadi!
7. Siap dan sedia untuk dinikmati.

Langgan Rasa
RASA

Dapatkan resipi, cerita, perkongsian dan info menarik. Free jer!

Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Resipi Kuih Koci Pulut Hitam. Sedap, Mudah & Comfirm Jadi!

Kredit resipi & foto: Izza Howzin

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI