Kek Span ni walaupun ringkas, tapi rasanya memang mengancam. Dapat makan kek yang panas-panas, gebu, perghhhh…sedapnya! Bagi anda yang suka ‘baking’, boleh cuba resipi ni. Pasti tak menyesal.
KEK SPAN MARBLE
Ads
BAHAN-BAHAN:
Ads
3 biji telur (*)
1/2 cawan gula (*)
1 sudu makan ovalette (*)
1 sudu teh esen vanilla*
3/4 cawan tepung gandum (*)
1 sudu teh baking powder (*)
1/4 cawan susu cair (*)
Secubit garam (*)
3 sudu makan minyak masak
1 sudu makan serbuk koko
CARA MEMASAK:
Ads
Pukul telur dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan semua bahan bertanda (*) dan pukul hingga putih gebu. Matikan mixer dan masukkan minyak masak. Gaul hingga rata.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu dicampur dengan serbuk koko manakala satu bahagian dibiarkan pada warna asal.
Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 5 atau 6 yang telah disapu dengan mentega atau dilapik dengan baking paper. Tuang adunan secara berselang-seli bagi mendapatkan corak kek yang berbelang-belang.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 atau 180C selama 35-40 minit. Guna api atas bawah atau bergantung pada kondisi ketuhar masing-masing.
Setelah kek masak, sejukkan di redai sebelum dipotong dan dinikmati.
Muffin blueberi yang sedap dan gebu, pastinya lebih enak bila dimakan ramai-ramai bersama keluarga. Tau-tau dah licin pinggan.
Rahsia keenakkannya pasti terletak pada ramuannya yang menggunakan susu dan minyak canila yang menjadi ia lembab dan lembut dimakan. Ni dia resipi dari Hotel Crystal Crown yang disediakan oleh Chef Mohd Shafeeq.
MUFFIN BLUEBERI
BAHAN-BAHAN :
1 1/2 cawan tepung serbaguna 3/4 cawan gula halus | tambah 1 sudu makan untuk tabur atas muffin 1/4 sudu teh garam 2 sudu teh serbuk penaik 1/3 cawan minyak canola atau sayur 1 biji telur saiz A 1/3 cawan susu segar @ uht 1 1/2 sudu teh ekstrak vanila 227gm blueberi segar atau blueberi di dalam tin
CARA MEMASAK : 1. Panaskan ketuhar dengan suhu 400 darjah Fahrenheit. Letakkan cawan kertas di dalam acuan muffin 2. Satukan tepung, gula, serbuk penaik dan garam di dalam mangkuk yang besar. 3. Ambil jag masukkan minyak kanola, kemudian masukkan telur diikuti dengan susu. 4. Masukkan vanila dan kacau sebati. 5. Kemudian tuangkan campuran susu ini ke dalam mangkuk campuran tepung (bahan kering) tadi. Kacau sebati. 6. Adunan batter ini agak pekat.Tuangkan ke dalam acuan muffin berisi cawan kertas. 7. Taburkan sedikit gula halus di atasnya, letakkan blueberi di atasnya dan bakar hingga masak (10-15 minit).
Saiz Hidangan : 10 biji muffin (saiz standard) Waktu memasak : 35 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kek cawan Keistimewaan : Muffin gebu dan lembab, enak dengan rasa blueberi Anggaran kos : RM 22
INFO CHEF : Agar muffin masak sekata, isikan dua bekas daripada acuan dulang pembakar muffin dengan satu hingga dua sudu makan air.
RESEPI : CHEF PASTRI, CHEF MOHD SHAFEEQ SHAHROM NUWI TERIMA KASIH : Crystal Crown Hotel Petaling Jaya, No. 12, Jalan Utara, PJS 52, Petaling Jaya, Selangor
Di media sosial terdapat banyak resipi-resipi viral yang menarik perhatian kita untuk mencubanya. Semuanya sangat mudah disediakan, sedap dan sesuai disajikan buat keluarga tercinta. Rata-rata resipi yang viral ini adalah resipi harian mudah yang senang untuk kita cari bahannya dan cara memasaknya juga tidak rumit. Khas buat anda, RASA kongsikan bersama anda seleksi resipi-resipi yang pernah viral di FB yang boleh anda cuba. Memang sedap dan dijamin menjadi. Selamat mencuba!
KOLEKSI RESIPI VIRAL YANG POPULAR DI FB
1. TORTILLA TWISTER HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PERAP AYAM
CARA MEMASAK:
1. Ambil isi ayam dan perapkan dengan sedikit perasa. Biarkan selama 15-30 minit.
2. Kemudian celupkan isi ayam dalam bancuhan telur dan golekkan dalam bekas berisi tepung serbaguna.
3. Celup dalam bancuhan telur sekali lagi diikuti tepung serbaguna. Tekan-tekan sedikit ayam tadi kemudian goreng dalam minyak hingga garing dan berwarna keemasan.
4. Untuk menyediakan twister, ambil roti tortilla dan bakar seketika di atas kuali non stick. Ia bertujuan untuk memudahkan proses menggulung.
5. Sapu mayones pada keseluruhan roti tortilla.
6. Susun daun salad, lobak merah, timun dan tomato. Kemudian paipkan sos Thousand Island dengan secukupnya.
7. Susun kepingan isi ayam yang digoreng tadi diikuti kepingan keju. Balut dengan kemas.
8. Bakar gulungan Twister sekali lagi untuk mencairkan keju. ( boleh bakar guna kuali non stick sahaja.) Jika tak nak bakar pun tak apa.
2. Setelah mendidih sekali lagi dan ayam kelihatan masak, keluarkan ayam dan letakkan dalam bekas lain. Ketepikan seketika.
3. Masukkan beras yang telah dibersihkan ke dalam air rebusan ayam. Letakkan kembali ayam yang dikeluarkan tadi dan masak beras seperti biasa.
4. Untuk menghasilkan sos nasi ayam versi ringkas, masak sos cili thai bersama kicap pekat dan sedikit jus perahan limau nipis. Tambah sedikit air untuk mencairkan sos. Akhir sekali, masukkan hirisan cili.
5. Hidangkan nasi ayam thai bersama sos tadi. Selamat mencuba!
Nota: Jumlah bahan-bahan dalam resipi ini boleh diubah suai dan dipadankan dengan selera masing-masing.
2. Unsalted butter dah habis. So Aya beli yang ni. Sebaiknya, beli unsalted butter ye.
3. Tumis bawang putih dengan mentega tadi. (Nota RASA: untuk 1 ulas, anggaran 1 sudu teh lebih kurang.)
4. Tumis sampai macam ni. Jangan sampai hangit pula.
5. Campurkan tumisan bawang putih tadi dengan ( Nota RASA: jumlah emntega bergantung pada roti yang anda guna.)
6. Gaul sampai sekata.
7. Letak sikit parsley flakes. Jangan banyak sangat.
8. Gaul sampai macam ni.
9. Sapu dekat roti.
10. Bakar dalam oven/ pemanggang ajaib hingga garing. ( Nota RASA: Kalau guna ketuhar, suhu antara 160C dan bakar dalam 5 minit atau hingga roti nampak keperangan.)
11. Taraaaa siap! Sedia di hidang untuk si kecil anda!
Kek marble ni memang sedap padu bila ditambah bijirin Nestum. Letakkan minyak jagung jadi moist, lembut dan enak.
Warna apa pun boleh, ni resipi dari Farisha Sofea ni boleh dicuba. Bahan pun taklah rumit dan banyak.
💓 KEK MARBLE NESTUM 💓
BAHAN-BAHAN :
Bahan A : 5 biji telur gred A 1 sudu teh k esen vanilla 1 sudu besar ovallete 50gm susu penuh krim 130gm gula halus
Bahan B : 170gm tepung naik sendiri ( diayak ) 2 paket kecil nestum original
Bahan C : 100gm minyak jagung
Bahan Lain : pewarna pilihan
CARA MEMASAK :
1. Satukan ke semua Bahan A dan pukul sehingga kembang .
2. Masukkan Bahan B dan kacau rata .
3. Masukkan pula Bahan C dan kaup balik sehingga sebati . 4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan .
5. Tuangkan adunan secara berselang seli ke dalam loyang yang telah digris ( sy guna loyang bulat 7″ ) .
6. Ulang sehingga habis . 7. Lorekkan adunan jika suka . 8. Panaskan oven , hentakkan sedikit loyang dan bakar pada suhu 170°C selama 50 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing . 9. Sisipkan keliling loyang dan terlangkupkan .
10. Kemudian terlangkupkan semula . 11. Sejukkan sebelum dipotong . Siap,sedia dihidang 💓
Daging Goreng Bollywood Style yang menggoda selera dengan rasa manis, pedas dan rempah yang padu. Resipi mudah, bahan ringkas dan sesuai dimakan bersama nasi panas.