
Resipi biskut paling senang nak bajet dan jimat masa! Cek yam kongsikan basic adunan untuk 3 jenis rasa rasa biskut yang berbeza. Biskut koko hitam, red velvet dan coklat cip yang sering mendapat permintaan tinggi dari pelanggan.. Selamat mencuba!
RESIPI 3 JENIS BISKUT 1 ADUNAN SAMA
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan mentega (227g)
- 1 cawan gula castor
- 1 cawan brown sugar
- 2 biji telur
- Minyak masak 1/2 cawan
- 2 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh perisa red velvet/3 sudu makan coklat/3 sudu makan koko hitam
- 3 sudu bsr susu trpung
- 3 cawan tepung cookies/trpung gandum biasa pn blh
- 1 1/4 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh garam
- 2 cawan semi sweet chocolate chips
- 1 cawan badam cincang, bakar seketika
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega, gula kastor dan gula perang sehingga sedikit kembang dan masukkan minyak masak kacau bagi sebati.
- Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila dan perisa velvet.
- Masukkan tepung, susu tepung, baking soda dan garam (3 bahan tersebut diayak bersama terlebih dahulu), di ikuti badam cincang dan chocolate chips. Kacau sebati.
- Gunakan ais krim scoop (ataupun sudu), kaupkan dan susun di atas baking tray yang dilapik dengan kertas parchment (baking paper) dalam jarak yg sesuai kerana biskut akan mengembang semasa dibakar.
- Panas oven 170c bakar 25 minit
Kongsi resipi: Siti Mariam
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Roti Gebu & Macaron Cair Di Mulut, Zalynz Oven Kongsi Rahsianya.

Anda teringin nak makan bakeri dan pastri yang enak, lima resipi bakeri dan pastri kali ini pasti memenuhi citarasa selera anda sekeluarga. Macaron yang cair di mulut dan roti bun yang panas dan segar dari oven mampu menceriakan ‘mood’ anda sekeluarga.
.
RASA menampilkan menu dari blogger dan pengajar masakan online, Zalina Zainal @ Zalynz Oven untuk dicuba.
ROTI KEJU GULA
.
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm marjerin atau mentega
- 2 biji telur Gred B | (100gm)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 10gm atau 2 sudu teh susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
Bahan tabur permukaan:
- Parutan keju cheddar secukupnya
- Gula pasir secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh air suam dan gula, selepas itu masukkan yis. Kacau dan biarkan ia berbuih..
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
4. Keluarkan doh dan uli atas permukaan rata atau tikar silikon. Ulit guna tangan lebih kurang lima belas minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Tutup doh dengan plastik, biarkan selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepukkan untuk buang angin.
7.Timbang doh 25gram. Susun 6 biji doh di dalam bekas roti saiz 15sm (6 inci).
7.Biarkan doh kembang bercantum.
8. Sapu susu cair. Tabur keju cheddar yang telah diparut dan tabur sedikit gula pasir.
9. Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
10. Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : 21 ketul (25gm tiap satu)
Waktu memasak : 3jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Taburan keju dan gula menambahkan keenakan roti
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan keju cheddar tidak hangus bila dibakar.
ROTI TUNA KARIPAP
.
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm marjerin atau mentega
- 2 biji telur gred B (100gram)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh @10gram susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
Bahan inti tuna :
- 1 tin tuna
- 1 biji bawang besar didadu
- 1 sudu makan parsli kering
- 1 biji cili besar | dicincang kecil jika suka pedas
- 1 sudu kecil jus lemon
- * gaul semua bahan di atas dan masakkan sekejap dalam kuali hingga bawang layu.
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
- Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
- Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
- Keluarkan doh dan ulis di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
- Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
- Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
- Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukkan doh untuk buang angin.
- Timbang doh seberat 50gm satu, bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
- Gelek doh memanjang dengan penggelek. Sudukan inti tuna secukupnya. Tutup doh rapat dan picitkan bahagian tepi doh yang dicantum atau ditutupkan itu.
- Susun atas dulang pembakar yang telah disapu marjerin atau dialas dengan kertas parchment.
- Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Sapu susu cair. Gunting bahagian tepi doh membentuk seperti karipap. Paipkan mayonis di bahagian tengah dan tabur sedikit daun parsley kering.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
- Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : Satu adunan , 20 ketul
Waktu memasak : 3jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Rasa tuna berperisa yang enak
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Jika nak pendekkan waktu memasak boleh juga menggunakan tuna dalam tin yang sudah siap dimasak.
ROTI MINI NUGGET FROGGY
.
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gram Margerin Pelangi atau Butter
- 2 biji telur Gred B (100gram)
- 210gram Air suam kuku utk uli tangan
- 1 sudu kecik (5gram) Garam Halus
- 2 sudu kecik (10gram) Susu Tepung
- 1 sudu kecik Bread Improver
- 1 peket yis kering
- 1 sudu kecik pewarna hijau.
- Kepingan nugget secukupnya
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
- Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
- Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
- Keluarkan doh dan uli di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
- Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
- Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
- Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukan doh untuk buang angin.
- Timbang doh seberat 25gram setiap satu.Bulatkan doh dan terus susun doh atas dulang pembakar yang telah disapu margerin atau dialas dengan parchement paper.
- Timbang juga doh 2gm untuk mata. Bulatkan doh.Biarkan doh mengembang berasingan.
- Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Tekan sedikit bahagian atas doh menggunakan tapak tangan. Sapu susu cair. Letakkan 2 biji doh 2gram untuk mata.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit sehingga cukup perang.
- Selepas dibakar, sejukkan roti. Kemudian boleh dipotong bahagian tengah dan diletakkan nugget. Paipkan sos dan mayonis.
- Lekat candy mata menggunakan coklat putih yang telah dicairkan.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 3jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Sungguh mengenyangkan dengan inti nugget yang sedap
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Nugget juga boleh digantikan dengan daging burger saiz mini atau homemade patty.
BISKUT MACARON
.
BAHAN-BAHAN :
100gm putih telur
50gm gula kastor
100gm serbuk badam
180gm gula aising
20gm tepung jagung
Bahan inti di lapisan tengah
Mentega kacang atau krim coklat spread secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul putih telur hingga berbuih.
- Masukkan gula kastor, pukul lagi pada kelajuan tinggi hingga meringue bertanduk. Diterbalikkan bekas, meringue tak jatuh.
- Masukkan gula aising yang telah diayak.
- Masukkan serbuk badam dan tepung jagung.
- Kacau perlahan semua bahan menggunakan spatula kaedah kaup balik.
- Masukkan pewarna kesukaan, kacau lagi sehingga adunan licin dan bertali.
- Sediakan dulang pembakar, Alaskan dengan kertas parchment berwarna putih.
- Masukkan adunan ke dalam beg piping yang telah dimasukkan nozzle bulat terlebih dahulu.
- Paipkan adunan mengikut garisan bulat yang telah dilukis di atas kertas parchment(contoh duit 20 sen) kemudian diterbalikkan . Atau ikut saiz yang dikehendaki.
- Hentak dulang sebanyak dua kali, cucuk dengan pencungkil gigi sekiranya terdapat lubang udara pada macaron.
- Rehatkan macaron dan keringkan di bawah kipas lebih kurang sejam atau sehingga disentuh dengan jari permukaan macaron tidak melekit.
- Panaskan oven selama 15 minit, bakar pada suhu 150 darjah Celsius atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
- Bakar selama 15 hingga 20 minit atau sehingga permukaan bawah macaron nampak sedikit perang.
- Selepas siap dibakar, biarkan macaron sejuk selama 10 minit, kemudian baru ditanggalkan dari kertas parchment.
- Boleh paipkan inti coklat atau mentega kacang di tengah macaron.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 3jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa macaron yang manis , cair di mulut dengan rasa lemak badam
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan bahan-bahan dalam keadaan kering sebelum mula membuat macaron. Macaron perlu direhatkan dan dikeringkan di bawah kipas angin sebelum membakarnya.
RED VELVET CHEESE BROWNIE
.
BAHAN-BAHAN :
- 120m mentega | salted
- 200gm gula kastor
- 100gm tepung gandum
- 20gm serbuk koko
- ½ sudu kecil garam halus
- 2 biji telur gred B
- 1 sudu teh esen vanila
- 3/4 sudu kecil cuka masakan
- 1 sudu teh pewarna merah
Bahan adunan Cream Cheese :
- 250gm keju krim
- 30gm mentega (berkrim)
- 60gram gula kastor
- 1 biji telur B
- 1/2 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
Cara penyediaan krim keju :
- Pukul krim keju hingga lembut, masukkan mentega dan gula kastor. Pukul rata.
- Kemudian masukkan telur dan esen vanilla
- Pukul rata dan kemudian masukkan adunan ke dalam beg piping.
Cara penyediaan brownies :
- Gaul tepung gandum, serbuk koko dan garam halus , gunakan whisk.
- Cairkan mentega secara keadaan ‘double boil’ atau boleh panaskan dalam microwave.
- Mentega yang dicairkan masih suam tadi dicampurkan dengan gula kastor, kacau guna whisk.
- Kacau perlahan mentega dan gula, kemudian masukkan telur, kacau lagi dan masukkan esen vanilla.
- Masukkan campuran tepung gandum, serbuk koko dan garam halus tadi dan kacau guna spatula sehingga sebati.
- Akhir sekali masukkan pewarna merah dan cuka. Gaul rata.
- Asingkan sedikit adunan ke dalam beg piping dan baki adunan masukkan ke dalam loyang bersaiz 20sm x 20sm ( 8inci x 8inci).
- Paipkan creamcheese dan ratakan.
- Paipkan adunan red velvet yang kita asingkan tadi dan lorekkan guna pencungkil gigi. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selaa 40 minit atau mengikut kesesuaian oven.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 1jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Brownie dengan rasa berkeju dan lembab padat
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Untuk membakar selepas dimasukkan lapisan keju, gunakan api bawah sahaja apabila permukaan keju mula menampakkan warna keperangan.
RESIPI : ZALINA ZAINAL, Blogger ZALYNZ OVEN
Resipi Telur Ayam Masin Homemade Ni Dapat 16 Ribu Share Di FB. Anda Pun Boleh Cuba Buat!

Biasanya telur masin dibuat menggunakan telur itik. Ha..Jangan tak tahu, guna telur ayam pun boleh tau. Hasilnya memang sama macam telur itik. Sedap! Tengoklah kuning telur tu. Berminyak je. Menurut empunya resipi, untuk 30 biji telur masin telur ayam gred B ni, kos yang digunakan hanyalah lebih kurang RM10. jimat! Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
TELUR AYAM MASIN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 30 biji telur ayam gred B
- 1kg garam kasar
- Air secukupnya (anggaran hingga telur tenggelam)
CARA-CARA:
1. Masukkan garam kasar dan air dalam periuk.Masak hingga garam larut.
2. Padamkan api dan biarkan air garam tadi sejuk sepenuhnya.
3. Masukkan telur ke dalam bekas bersesuaian. Kemudian tuang air garam hingga menenggelamkan telur.
4. Tutup bekas dan biarkan di tempat gelap selama 14 hari.
5. Bila dah cukup tempoh, tukar air rendaman dengan air biasa. Kemudian bolehlah disimpan dalam peti sejuk. Bila nak makan, baru keluarkan dan rebus seperti biasa.
INFO: Petua nak bagi telur kuning jadi warna oren. Masa peram pastikan simpan bekas telur di tempat yang gelap. Lagi gelap lagi bagus. Empunya resipi simpan dalam kabinet dapur.
Kredit resipi & foto: Are Peace
Resipi Bergedil Tempe Ayam

Isi Kandungan
ToggleResipi bergedil tempe ayam ini memang sedap dan lain daripada yang lain. Tambah sedap bila dicicah dengan sambal kicap. Memang mantap habis!
Selalunya tempe kita goreng atau kita buat sambal. Tapi kali ini, kita buat bergedil menggunakan tempe dan isi ayam.
Resipi Bergedil Tempe Ayam
Bahan-bahan:
2 bungkus tempe
2 biji telur
Sedikit daun bawang – dihiris
Daun sup – dihiris
Sedikit lada sulah – boleh beli online di sini
Garam secukupnya – boleh beli online di sini
Ajinomoto (pilihan) – boleh beli online di sini
Serbuk perasa ayam
Minyak untuk menggoreng
Bahan Kisar ( *):
2 biji cili merah besar
1 ulas bawang putih
Sedikit isi ayam* – direbus sebentar
Sedikit lobak merah – boleh beli online di sini
1 labu bawang besar
Cara Memasak Resipi Bergedil Tempe Ayam:
Tempe dipotong kecil, kukus sebentar supaya lebih lembut.
Seterusnya, tempe yang sudah dikukus sebenar tadi ditumbuk hingga hancur menggunakan lesung batu.
Menggunakan blender, kisar bahan-bahan bertanda (*). Kisar kasar dan jangan terlalu hancur.
Dalam satu bekas, masukkan telur, daun bawang, daun sup dan bahan kisar serta perasa secukupnya . Tambah sedikit lada sulah. Gaul sekata.
Bentukkan bulat-bulat dan leperkan seperti begedil. Kemudian celup dalam telur yang telah dipukul dan goreng sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Bolehlah dihidangkan. Lagi sedap dimakan bersama sambal kicap.
Resipi: Eniza M. Salim
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Cara Buat Ayam Masak Kicap Kering Yang Enak. Confirm Licin Pinggan!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
https://www.youtube.com/shorts/B3531IiLbg4