Resipi biskut paling senang nak bajet dan jimat masa! Cek yam kongsikan basic adunan untuk 3 jenis rasa rasa biskut yang berbeza. Biskut koko hitam, red velvet dan coklat cip yang sering mendapat permintaan tinggi dari pelanggan..  Selamat mencuba!

 

RESIPI 3 JENIS BISKUT 1 ADUNAN SAMA

IKLAN

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan mentega (227g)
  • 1 cawan gula castor
  • 1 cawan brown sugar
  • 2 biji telur
  • Minyak masak 1/2 cawan
  • 2 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh perisa red velvet/3 sudu makan coklat/3 sudu makan koko hitam
  • 3 sudu bsr susu trpung
  • 3 cawan tepung cookies/trpung gandum biasa pn blh
  • 1 1/4 sudu teh baking soda
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 cawan semi sweet chocolate chips
  • 1 cawan badam cincang, bakar seketika

CARA MEMASAK:

IKLAN

IKLAN

  1. Pukul mentega, gula kastor dan gula perang sehingga sedikit kembang dan masukkan minyak masak kacau bagi sebati.
  2. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila dan perisa velvet.
  3. Masukkan tepung, susu tepung, baking soda dan garam (3 bahan tersebut diayak bersama terlebih dahulu), di ikuti badam cincang dan chocolate chips. Kacau sebati.
  4. Gunakan ais krim scoop (ataupun sudu), kaupkan dan susun di atas baking tray yang dilapik dengan kertas parchment (baking paper) dalam jarak yg sesuai kerana biskut akan mengembang semasa dibakar.
  5. Panas oven 170c bakar 25 minit

 

Kongsi resipi: Siti Mariam