Bagi puan-puan yang gemar membuat kek, boleh cuba resipi perkongsian saudari Imah Rahman.

 

BAHAN A:

  • 5 biji putih telur
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1 sudu teh cream of tartar

 

CARA-CARA:
1. Putar putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan gula dan cream of tartar. Pukul sehingga kental dan bertanduk. Ketepikan sebentar

Ads

 

BAHAN B:

  • 5 biji kuning telur
  • 1 biji telur
  • 3/4 cawan tepung kek
  • 1 sudu makan serbuk koko
  • 1/4 cawan minyak jagung
  • 1/4 cawan susu cair
  • Secubit garam
  • 1 sudu teh perisa coklat/coklat emulco
  • 1 suduteh esen vanilla

 

Ads

CARA-CARA:
1. Pukul sebati hingga berkrim

 

CARA MEMASAK:

Ads
  1. Panaskan ketuhar pada suhu160°c.
  2. Lapik loyang dengan baking paper dansapu dengan majerin.
  3. Masukkan bahan A sedikitdemi sedikit ke dalam bahan Sebatikan.
  4. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 70 minit menggunakan kaedah double boiler.

 

Nota: Kek ini lebih sedap dimakan bila disimpan dalam peti sejuk.

 

Kredit resipi & gambar: Imah Rahman

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Ads