![Untitled design(28)](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/07/Untitled-design28.jpg)
Melalui facebook, Hidayati Hana berkongsi resipi membuat kek pastri buah yang sangat sedap. Kek ini memang simple sahaja tapi rasanya sungguh premium. Boleh cuba buat hujung minggu nanti. Mesti seronok dimakan seisi keluarga.
PASTRY FRUIT CAKE
BAHAN-BAHAN
70 gram mentega (suhu bilik)
110 gram gula kastor
50 gram plain yogurt
2 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar parutan kulit lemon
140 gram tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik
Buah (pihan pic, blueberi, strawberi, ceri, kiwi atau limau mandarin)
CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega dengan gula kastor sehingga sebati.
2. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga kembang sedikit.
3. Masukkan telur ayam satu demi satu dan esen vanila.
4. Masukkan parutan kulit lemon. Kacau sebati.
5. Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak. Kaup balik guna spatula.
6. Selepas siap, alaskan loyang saiz 7 inci dengan baking paper. Tuangkan adunan
7. Letakkan buah di atasnya. Jangan tekan. Letak sahaja.
8. Panaskan oven pada suhu 180 dan bakar selama 40 minit atau sehingga kek masak.
Selamat mencuba!
Kredit Resipi: Hidayati Hana
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!
NAK RESIPI LAIN? Klik sini: https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Jom Cuba! Aneka Resipi Kek Gulung Homemade Sedap & Mudah
![Jom Cuba! Aneka Resipi Kek Gulung Homemade Sedap & Mudah](https://cdn.rasa.my/2023/08/Untitled-design-50.jpg)
Kek Gulung memang enak dan mempunyai rupa yang menarik. Andai ke bakeri, pasti mata tertumpu pada aneka Kek Gulung comel yang berwarna warni dan pelbagai perisa.
Ramai yang tak berani nak cuba buat kek ini kerana khuatir akan prosesnya yang sukar. ‘Baking’ kek mungkin mudah. Tapi proses untuk menggulung, ramai yang gagal. Antara masalah yang dihadapi adalah kek terlalu tebal, kek keras, bila gulung kek patah dan pecah serta bermacam-macam lagi.
Janganlah susah hati. Meh cuba resipi yang RASA kongsikan ni. Semuanya ‘simple’. Malah untuk menyediakannya juga tidaklah sukar seperti yang dibayangkan. Bagi anda yang gemar membuat kek, bolehlah cuba aneka resipi kek gulung ni. Pasti puas hati.
1. KEK GULUNG SUPER LEMBUT
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji kuning telur
- 1 biji telur
- 60gm gula pasir – beli online disini
- 30gm tepung gandum – beli online disini
- 75gm mentega – dicairkan – beli online disini
BAHAN INTI:
- Jem nanas, strawberi atau buttercream – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 190-200C. Oles loyang bersaiz 20x20cm atau 22x22cm dengan marjerin kemudian alaskan dengan baking paper. Sapu lagi marjerin di keseluruhan kertas. Ketepikan.
2. Pukul telur dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan tepung gandum. Kaup balikkan menggunakan spatula.
3. Masukkan mentega. Adun lagi hingga sebati.
4. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dialas. Bakar dalam ketuhar selama 15 minit ( 8 minit menggunakan api atas & 7 minit menggunakan api bawah) hingga kek masak. Masa mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhar masing-masing. Jangan terlebih masak kerana kek akan kering dan mudah patah apabila digulung. Angkat kek dan keluarkan dari loyang.
5. Biar kek sejuk barulah disapukan inti yang bersesuaian. Gulung dengan padat. Kemudian bolehlah dipotong dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Sukmawati_rs
2. KEK GULUNG KEJU
BAHAN-BAHAN:
- 6 biji telur segar
- 90gm gula kastor – beli online disini
- 1 sudu makan ovalette – beli online disini
- 70gm tepung gandum
- 10gm tepung jagung – beli online disini
- 10gm susu tepung – beli online disini
- 1 sudu teh esen vanilla – beli online disini
- 125gm mentega – dicairkan & disejukkan
- Pewarna ungu secukupnya – beli online disini
BAHAN INTI:
- Buttercream secukupnya
- Keju Cheddar secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Oles loyang bersaiz 30×30 dengan menggunakan marjerin. Letak baking paper dan oles sekali lagi menggunakan marjerin. Ketepikan.
2. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung. Kemudian campurkan dengan semua bahan lain kecuali mentega cair. Pukul guna kelajuan tinggi hingga kembang dan adunan menjadi kental.
3. Tambahkan mentega cair. Kaup balikkan menggunakan spatula hingga sebati.
4. Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan permukaannya. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 200C hingga masak, permukaan berkulit kecoklatan dan terasa kering bila disentuh.
5. Keluarkan kek dari loyang dan sejukkan. Sapukan buttercream dan gulung dengan sempurna. Sapukan lagi krim dan parut keju dengan secukupnya hingga rata.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit: @ rickeindriani_ordinarykitchen ( sumber) & dicuba oleh @icha.irawan
3. BOLU GULUNG
BAHAN- BAHAN:
- 4 biji telur
- 60gm gula kastor – beli online disini
- 1 sudu teh ovalette – beli online disini
- 48gm tepung gandum – beli online disini
- 8gm susu tepung – beli online disini
- 1 sudu teh esen vanilla – beli online disini
- 80gm mentega – dicairkan
- Sedikit pewarna biru – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung. Ayak.
2. Dalam bekas bersesuaian, campur semua bahan kecuali mentega dan pewarna dan pukul hingga kembang dan kental.
3. Tambahkan mentega cair dan kaup balikkan menggunakan spatula hingga rata.
4. Asingkan sedikit adunan asal dan campurkan pewarna biru dalam adunan adunan asal.
5. Ambil loyang bersaiz 20×20 yang telah dioles dengan marjerin dan baking paper. Tuang adunan warna putih dan bentukkan bulat. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 minit. Keluarkan.
6. Tuang adunan biru diatasnya. Ratakan dan hentak perlahan-lahan supaya tiada gelembung udara.
7. Bakar kek sekali lagi pada suhu 170C selama 15 minit.
8. Angkat dan gulung kek ( tanpa sapu buttercream). Biarkan hingga sejuk. Boleh juga simpan dalam peti sejuk selama 10 minit)
9. Setelah sejuk, buka gulungan kek dan sapukan buttercream. Gulung sekali lagi dan simpan dalam peti sejuk selama 15 minit.
10. Boleh dipoting dan sedia untuk dinikmati.
Kredit: @tintinrayner ( sumber) & dicuba oleh @aniktriwina
4. BASIC JAPANESE ROLL CAKE
BAHAN A ( UNTUK MEMBUAT CORAK):
- 2 biji putih telur
- 20gm gula
- 20gm tepung jagung – beli online disini
- 20gm tepung gandum – beli online disini
BAHAN B:
- 6 biji kuning telur
- 60gm gula
- 65ml minyak – beli online disini
- 100ml susu cair – beli online disini
- 125gm tepung gandum – beli online disini
- 1/2 sudu teh esen vanilla
BAHAN C:
- 4 biji putih telur
- 40gm gula
- 25gm tepung jagung
INTI:
- Jem strawberi atau apa-apa inti yang menjadi kegemaran – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. BAHAN A (Corak): Pukul putih telur hingga kembang lalu masukkan gula pasir. Pukul lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum. Adun sebati. Tambahkan pewarna ikut corak yang anda nak hasilkan.
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan lukiskan corak yang diingini diatas loyang yang telah dialas dengan baking paper bersaiz 35 x 25cm. Bakar guna api bawah menggunakan suhu 180C selama 4 minit. Angkat.
4. BAHAN B: Pukul kuning telur dan gula sampai putih dan kental lalu masukkan minyak dan susu cair sedikit demi sedikit. Pukul guna lajuan rendah dan masukkan tepung gandum. Adun rata
5. BAHAN C: Pukul putih telur hingga mengembang lalu masukkan gula sedikit demi sedikit.
6. Masukkan tepung jagung. Pukul hingga sebati.
7. Masukkan adunan bahan B ke dalam bahan C. Adun rata.
8. Tuang adunan perlahan-lahan ke dalam loyang yang mengangungi corak yang telah dibakar tadi. Ketuk loyang agar udara keluar.
9. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 20 minit.
10. Isikan inti, gulung pelahan-lahan dan padatkan. Sedia untuk dinikmati.
Kredit: Fatmah Bahalwan
5. CHOCOLATE SWISS ROLLS
BAHAN A:
- 6 biji kuning telur
- 60gm minyak masak
- 1 sudu teh esen vanilla
- 60ml susu cair – beli online disini
- 120gm tepung gandum – beli online disini
- 1 1/2 sudu makan serbuk koko – beli online disini
BAHAN B:
- 1 sudu teh jus lemon atau cuka – beli online disini
- 120gm gula pasir
- 6 biji putih telur
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan-bahan A dan adun sebati sehingga tidak berketul.
2. Seterusnya untuk bahan B, pukul putih telur dan jus lemon hingga berbuih. Kemudian masukkan gula. Pukul hingga kembang dan kental.
3. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit ke dalam adunan bahan A. Kaup balikkan perlahan-lahan hingga sebati.
4. Ambil loyang dan alaskan dengan baking paper. Tuang adunan dan hentakkan sedikit bagi membuang gelembung udara.
5. Bakar kek dalam ketuhar pada suhu 120C selama 20 minit. Kemudian naikkan suhu 150C dan bakar selama 8 minit. Masa mungkin berubah bergantung pada saiz dan jenis ketuhar. Pastikan juga sebelum dimasukkan, ketuhar telah dipanaskan terlebih dahulu.
6. Keluarkan kek dari ketuhar dan biarkan sebentar di dalam loyang sebelum dikeluarkan.
7. Bila kek telah sejuk, barulah disapu buttercream dan digulung menggunakan baking paper. Biarkan kek selama 20 minit supaya gulungannya melekat sempurna.
Kredit: michael lim (sumber) & dicuba oleh Jessica Putri
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang
Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Nak Buat Kek Gula Hangus Bersarang Elok Tanpa Peram? Begini Caranya
![Nak Buat Kek Gula Hangus Bersarang Elok Tanpa Peram? Begini Caranya](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/12/314987.jpeg)
Bagi para peminat Kek Gula Hangus, rasa nak kongsikan satu resipi perkongsian Chef Garang yang sangat mudah dan elok hasilnya. Lihatlah gambarnya, dah boleh terbayang keenakan kek ni. Istimewanya resipi ini, anda tak perlu perap adunan hingga 4 jam. Lepas adun, boleh terus dibakar. Mudah kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KEK GULA HANGUS / KEK SARANG SEMUT
(tak perlu perap 4 jam / guna loyang 7 X 7 inci )
BAHAN A:
- 300gm gula pasir
- 300gm air panas
- 125gm mentega- sejuk
- 5 titik butter compound (beli online disini)
- 5 titik vanilla compound (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1. Cairkan gula di dalam periuk sehingga perang gelap.
2. Kemudian tuang air panas dan biarkan air gula hangus menggelegak
3. Masukan mentega yang dipotong kecil bersama vanilla compound dan butter compound. Ketepikan.
BAHAN B:
- 300gm telur (6 biji telur size B) – chef guna yang sejuk sebab simpan dalam peti sejuk
- 200gm susu pekat manis – sejuk sebab simpan dalam peti sejuk (beli online disini)
BAHAN C (ayak 3 kali):
- 175gm tepung gandum (beli online disini)
- 25gm tepung ubi (beli online disini)
- 8gm baking soda (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1. Kacau telur dan susu (bahan B) bersama menggunakan pemukul tangan. Tak perlu kembang pun. Cukup sekadar untuk sebati.
2. Tuang 1/3 adunan air gula karamel (bahan A) yang telah suam ke dalam campuran Bahan B. Pukul menggunakan pemukul tangan sehingga berbuih.
3. Masukan 1/2 bahagian tepung (bahan C) kemudian kacau lagi.
4. Masukan 1/3 bahagian air gula karamel tadi. Kacau.
5. Habiskan campuran tepung dan air gula karamel dan kacau sehingga sebati
5. Tapis adunan kek ke dalam bekas lain.
6. Leserkan loyang yang panas dengan minyak atau non-stick grease spray.
7. Tuang adunan kek ke dalam loyang yang panas dan kecilkan api.
8. Masak kek di atas api dapur sehingga kering dan berlubang di permukaannya.
9. Kemudian barulah masukan kek ke dalam ketuhar yang dipanaskan pada suhu 150C. Bakar guna api atas dan bakar sehingga masak.
10. Sejukan kek dan potong kek secara melintang
Nota:
1. Chef guna bekas pemanggang seperti gambar di bawah. Lapik alumunium foil kemudian letak batu kerikil kecil. (chef guna batu akuarium). Kemudian lapik sekali lagi dengan alumunium foil. Jika tiada boleh gunakan periuk sebagai ganti.
![Nak Buat Kek Gula Hangus Bersarang Elok Tanpa Peram? Begini Caranya](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/12/314986.jpeg)
![Nak Buat Kek Gula Hangus Bersarang Elok Tanpa Peram? Begini Caranya](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/12/314991.jpeg)
![Nak Buat Kek Gula Hangus Bersarang Elok Tanpa Peram? Begini Caranya](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/12/314988.jpeg)
2. Cara yang Chef gunakan tidak perlu peram 4 jam kerana method campuran suhu panas (air gula karamel) bersama dengan telur/ susu yang sejuk. Kesan campuran pada suhu yang suam akan meyebabkan protein pada telur akan stabil dan juga soda bikarbonat “bekerja” dengan mengeluarkan karbon dioksida secara cepat.
3. Jika dilihat pembuatan kek gula hangus / sarang semut yang klasik, orang dahulu menggunakan peralatan asas seperi periuk, pemukul telur, loyang bingka ataupun oven hitam cap rama rama. Suhu semasa memanggang memainkan peranan ketika pembakaran.
4. Suhu yang sekata dari batu yang panas ketika memanggang akan menyebabkan “tunnel” di hasilkan dari tindak balas bahan penaik.
5. Jika dibakar di dalam oven terus akan menyebabkan permukaan kek masak – “protein coagulate” dan karbon dioksida tidak dapat melepasi pada penghujung tunnel (permukaan kek)
Kredit resipi & foto: Aezach AR / Dapor Chef Garang
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah & sedap di laman web RASA:
Resipi Bengkang Ubi Pandan. Mudah, Sedap & Tak Guna Banyak Bahan
Cara Masak Siakap Rebus Thai Paling Padu. Kuah Pedas Ni Lah Rahsianya.
Senang Rupanya Masak Daging Merah Thai Yang Sedap Tanpa Guna Sos Labu
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
5 Resipi Kek Homemade Sedap Boleh Masak Tanpa Guna Ketuhar
![5 Resipi Kek Homemade Sedap Boleh Masak Tanpa Guna Ketuhar](https://cdn.rasa.my/2021/05/HUzJdlxY-Untitled-design-21.jpg)
Terasa nak buat kek tapi tak ada ketuhar? Jangan susah hati kerana ada macam-macam resipi kek tanpa ketuhar yang anda boleh cuba. Ini antara resipi-resipi kek kukus homemade yang sedap dan boleh anda cuba. Pasti puas hati. Bolehlah cuba buat untuk sajian keluarga sempena Hari Raya Aidilfitri ini.
1. KEK SUSU KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula halus
- 3 sudu besar susu pekat manis
- 1 cawan susu cair
- 4 biji telur size A
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu besar ovellete
- 1/4 sudu teh garam halus
- 1/4 cawan minyak jagung
CARA MEMASAK:
- Putar telur, gula, ovalette, susu cair, susu pekat manis, esen vanilla dan garam menggunakan mixer sehingga putih gebu.
- Kemudian masukkan minyak jagung dan tepung agndum. Putar lagi hingga sebati.
- Bahagikan adunan ke dalam 4 mangkuk yang sama saiz. Warnakan dengan pewarna kuning, coklat, merah dan hijau. Kacau rata.
- Ambil loyang dan sapukan mentega. Kemudian tuang adunan berselang-seli ke dalam loyang.
- Letak loyang dalam periuk kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Tutup dengan rapat ( tudung periuk diikat dengan kain supaya kek tidak menjadi bantat.).
- Kukus selama 35 minit guna api sederhana.
- Bila kek masak, angkat dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Wan Wok
2. KEK COKLAT MOIST KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum(*)
- 1 sudu teh baking powder (*)
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat (*)
- 1/2 cawan serbuk koko (*)
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan susu cair
- 1/2 cawan susu pekat
- 7 sudu makan gula
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan ovalette
- 2 biji telur gred A
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan-bahan bertanda (*) dan ayak. Ketepikan.
- Masukkan bahan-bahan lain ke dalam mesin pengisar. Kisar sampai sebati.
- Tuang adunan ke dalam bekas mengandungi bahan diayak tadi. Kacau hingga sekata. Jika nak kek berwarna lebih hitam menawan, tambahkan sedikit coklat emulco. Jika nak kek lebih enak, boleh juga tambahkan coklat rice secukupnya ke dalam adunan kek.
- Ambil loyang dan sapukan marjerin. Kemudian tuang adunan kek.
- Kukus kek selama 1 jam menggunakan api sederhana. Pastikan periuk kukusan dipanaskan terlebih dahulu.
- Balut penutup periuk kukusan dengan kain bagi mengelakkan wap air menitis ke atas kek.
- Untuk topping, panaskan susu cair, susu pekat dan coklat masakan guna kaedah double-boil. Bila coklat dah larut, masukkan sedikit shortening. Sukatan agak-agak sahaja.
- Untuk hias kek, bila dah masak, biarkan kek dan topping agak suam terlebih dahulu baru dituang ke atas kek. Tuang separuh topping sahaja. Simpan kek dalam peti sejuk selama 30 minit, keluarkan dan barulah dituang baki topping tadi.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ana Mariana Ismail
3. KEK MILO KUKUS
BAHAN A:
- 1 cawan milo
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 cawan minyak
- 1 cawan air panas
BAHAN B:
- 3 biji telur gred A – pukul hingga kembang
BAHAN C:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
(semua bahan ayak bersama)
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan A dan kacau rata hingga tiada ketulan milo. Kemudian masak sekejap atas dapur hingga sebati. Tidak perlu masak sampai mendidih.
- Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A. Adun hingga sebati.
- Ambil loyang bersaiz 8×8 dan oles dengan sedikit minyak. Tuang adunan kek tadi.
- Panaskan periuk kukusan dan kukus kek selama 45 minit.
Kredit resipi & foto: Sarimah Samsuri
4. KEK PANDAN
BAHAN A:
- 5 biji telur
- 1 sudu besar ovellete
- 1/4 cawan minyak jagung
- 1 cawan gula aising
- 1 sudu perasa pandan
- Pewarna hijau ( dark green) secukupnya
BAHAN B ( DIAYAK)
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecik soda
- 1 sudu kecik baking powder
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan A dan putar hingga gebu.
- Kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit hingga rata.
- Akhir sekali masukkan pewarna hijau.
- Kukus kek selama 45 minit atau hingga kek masak. Kalau amsak dalam bekas seperti dalam gambar, masanya hanya 20 minit sahaja.
- Bila sejuk, bolehlah terus dimakan atau dihias dengan krim dan parutan keju.
Kredit resipi & foto: Norhidayah Abdullah
5. KEK PISANG COKLAT MOIST KUKUS
BAHAN A:
- 3 biji telur
- 3/4 cawan gula halus
- 1 sudu besar ovelatte
- 1 cawan minyak jagung@mentega dicairkan
- 1/2 cawan susu pekat
- 2 sudu susu cair
- 1 cawan pisang dilenyek
- Sedikit garam
- Sedikit esen vanilla
BAHAN B:
- 2 cawan tepung gandum – diayak
- 1/2 sudu besar soda bicarbonat – diayak
- 1/2 sudu besar baking powder – diayak
- 3 sudu besar serbok koko
- 1 sudu kecil perasa coklat emulco
CARA MEMASAK:
- Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi.
- Tambahkan susu pekat, minyak, susu cair dan garam. Adun lagi selama 4-5 minit hingga kembang dan barulah dimasukkan pisang.
- Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan kacau rata.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu dibiarkan pada warna asal satu lagidimasukkan serbuk koko. Gaul rata.
- Oleskan minyak pada acuan dan masukkan adunan kek tadi.
- Kukus selama 30 minit.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nur Aisya
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara-Cara Buat Ketupat Lemak Versi Homemade. Masak Guna Rice Cooker Je!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official