Jika tiba-tiba teringin nak makan kek tetapi bahan tidak cukup, boleh cuba Kek Milo 3 bahan yang viral ni. Cuma ini adalah versi bakar dan tidak dikukus. Caranya sangat mudah malah hasilnya juga sedap dan guna bahan yang ringkas sahaja. Jom cuba resipi perkongsian saudari Sara Vee ni. Pasti puas hati.
CARA BUAT KEK MILO 3 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
2 cawan milo
2 sudu makan susu pekat
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan dan pukul (mixer) selama 3 minit.
Ads
2.Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180C selama 45 minit.
Kek Apam Cheese Kukus pasti jadi kesukaan buat pencinta keju. Rasa lemak-lemak dan tekstur Kek Apam Cheese Kukus ini yang gebu, pasti membuka selera. Sedap makan panas-panas. Cheese masih panas meleleh. Bayangkan minum petang anda makan Kek Apam Cheese Kukus ini, tentu bahagia. Jomlah kita buat Kek Apam Cheese Kukus mengikut resipi seperti yang dikongsikan oleh Animarlina Abd Maulop
RESIPI KEK APAM CHEESE KUKUS
BAHAN A (dikisar sampai putih)
3 sudu besar susu pekat manis – beli online 1 sudu besar ovallate – beli online 1 cawan gula – beli online 1 sudu kecil esen vanilla – beli online 4 biji telur (saiz yang besar)
Bila tibanya Ramadan, pasti ramai yang tercari-cari resipi biskut raya mudah yang boleh dibuat dan disajikan untuk tetamu di hari raya nanti. Salah satu yang paling berbaloi untuk dicuba ialah Cornflakes Crunchy Cookies ni. Jom cuba!
RESIPI CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
2 cawan cornflakes – diramas kasar
200gm mentega – suhu bilik
3/4 cawan gula kastor
1 biji kuning telur
CARA MEMASAK:
1. Pukul gula dan mentega selama 5 minit. Kemudian masukkan telur. Boleh pukul guna whisk (pemukul tangan).
2. Kemudian masukkan campuran tepung ( gandum & jagung), cornflakes dan baking powder. Gaul sebati.
3. Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 170C selama 10 minit.
4. Oles nipis permukaan loyang dengan menggunakan mentega.
5. Kemudian sudukan sedikit adunan pada loyang. Lakukan hingga habis adunan.
6. Bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit menggunakan api atas bawah.
7. Bila masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!