Teringin nak makan kek macam orang lama, guna marjerin. Bila makan tidak rasa muak. Itulah kelebihan kek orang lama. Boleh cuba resipi mudah buat kek ini.
Kek Marjerin
Bahan-bahan:
1 cawan gula halus
1 cawan marjerin pelangi
1 cawan tepung gandum -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil baking powder -BELI ONLINE DI SINI
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
Kek Keju homemade ni memang sangat mudah untuk dicuba. Bahan-bahan sangat ringkas malah cara penyediaannya pun mudah. Bagi anda yang baru berjinak-jinak dalam pembuatan kek keju, resipi perkongsian saudari Nor Atika ni antara yang terbaik yang boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MEMASAK: 1. Pecahkan telur dan asingkan kuning dan putihnya. Letak dalam bekas berlainan.
2. Masukkan krim keju ke dalam bekas. Lembutkan. Kemudian masukkan kuning telur.
3. Sebatikan kedua-dua bahan ni hingga sebati menggunakan pemukul tangan (whisk).
4. Masukkan tepung naik sendiri dan tepung jagung yang telah diayak bersama. Gaul sebati.
5. Seterusnya, panaskan whipping cream bersama mentega hingga cair menggunakan Teknik double boiler.
6. Setelah cair, masukkan campuran whipping cream tadi ke dalam adunan tepung.
7. Pukul sehingga semua bahan sebati dan tidak berketul. Ketepikan.
8. Untuk membuat meringue, pukul putih telur menggunakan mixer hingga berbuih.
9. Kemudian masukkan gula ising dan cream tartar.
10. Pukul lagi adunan hingga bertanduk.
11. Ambil senduk adunan putih telur dan masukkan ke dalam bekas adunan tepung tadi. Ratakan.
12. Kemudian masukkan lebihan adunan putih telur. Kaup balikkan hingga rata dan sebati.
13. Ambil loyang dan alaskan dengan baking paper. Tuang adunan kek tadi.
14. Panaskan ketuhar pada suhu 160C. Bakar kek guna teknik Water Bath selama 1 jam lebih. Ketuhar mungkin berbeza jadi kena tengok suhu dan masa ikut ketuhar masing-masing. Water bath adalah teknik bakar kek dimana perlu letak air panas di dalam tray sebelum dimasukkan loyang kek.
15. Bila kek dah keperangan, bolehlah dikeluarkan. Sedia untuk dinikmati ikut citarasa masing-masing.
Teringin nak makan biskut makmur susu tapi tak ada pula oven.. Maka terhasillah biskut tanpa oven. Guna lima bahan saja. Senang sangat membuatnya, yang pastinya cair di mulut.
BISKUT MAKMUR
Bahan-bahannya :
3 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 1/2 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI 1/2 cawan planta 1/2 cawan minyak sapi ( boleh juga guna marjerin) 1 cawan susu
Cara memasak:
1.Mula-mula goreng tepung tanpa minyak, kacau sampai kekuningan. Jangan sampai hangit. Dah kuning angkat letak dalam bekas atau besen.
2.Cairkan planta dan minyak sapi, bila dah cair biar sejuk dulu.
3.Bila dah siap goreng tepung, planta, minyak sapi dah cair, bolehlah masukkan gula kastor. Gaul sebati rasa dulu kalau tak manis boleh lah tambah lagi gula.Bila sudah sebati boleh lah masukkan planta dan minyak sapi yang telah dicairkan tadi.
4.Gaul rata sampai adunan boleh kepal buat bulat-bulat.
5.Bila dah kepal adunan buat bulat-bulat, bolehlah salut dengan susu.
6.Siap biskut makmur susu cair di mulut tanpa bakar. Kalau tak percaya cair di mulut boleh lah cuba.
Kredit : Mariatun Bibi
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klikDISINI.
Kek lapis bolehlah dikatakan sebagai kek orang lama. Membuatnya memerlukan kesabaran. Pun begitu, kek lapis tetap ramai peminatnya.
Dikatakan kek lapis mempunyai cita rasa yang amat memikat kerana bergabung antara rasa masam, manis dan berlemak.
Kek lapis masam manis adalah salah satu kek lapis yang popular dan mempunyai ramai peminat. Melalui usahawan Kek Lapis Ijan, Shahizan Mokhtar, RASA dapatkan resipi kek lapis masam manis yang merupakan kek lapis paling laris jualannya.
BAHAN A
14 biji kuning telur ayam
6 biji telur ayam
200 gram gula kastor
1 sudu besar ovalette
Sedikit esen vanilla
60 gram ais sejuk
BAHAN B
500 gram mentega
5 sudu besar kaya
100 gram susu pekat manis
BAHAN C
200 gram tepung gandum
50 gram Horlicks
BAHAN D
Haw Flakes (bulat / petak)
Pewarna kuning
Pewarna hijau
CARA MEMBUAT
1. Pukul BAHAN A sehingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul BAHAN B sehingga kembang. Kemudian masukkan BAHAN C sedikit demi sedikit. Pukul sehingga adunan sebati.
3. Apabila sudah sebati, masukkan BAHAN B dan BAHAN C yang telah dipukul tadi ke dalam BAHAN A. Kaupkan sehingga adunan sebati.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian diletakkan pewarna hijau. Satu bahagian lagi pewarna kuning.
5. Panaskan oven terlebih dahulu. Guna api atas dulu (untuk 3 lapisan awal). Suhu 240 darjah selsius. Tray tengah.
6. Guna loyang 9″x 9″. Masukkan adunan dari warna hijau dahulu (1/2 cawan) dan ratakan. Kemudian masukkan ke dalam oven. Bakar 5 minit. Sentiasa pantau supaya tidak hangus. Angkat.
7. Kemudian tekapkan dengan penekap kek supaya kek rata.
8. Ulang langkah yang sama pada adunan hijau yang kedua.
9. Pada adunan ketiga, baru letak haw flakes. Susun cantik-cantik dan penuh baru ada rasa masam manisnya. Ulang langkah yang sama, pada setiap adunan ketiga.
10. Keluarkan. Alih tray ke bawah. Masukkan adunan keempat. Tukar warna kuning pula. Lakukan langkah yang sama. Buat 3 lapis hijau, 3 lapis kuning. Ulang sehingga habis.
11. Untuk adunan terakhir, turunkan suhu ke 200c. Bakar hingga kek masak. Keluarkan dan sejukkan atas redai.
Membuat kek lapis sememangnya memerlukan kesabaran. Itulah keistimewaan kek lapis. Jika anda ‘terasa penat’ hanya dengan membaca resipi kek lapis ini kerana mengulang langkah selapis demi selapis kek, bolehlah buat saja pesanan daripada usahawan kek lapis, Kek Lapis Ijan di laman facebook Ijan Homemade Cookies.
Nak masak Char Kuey Teow Sedap gaya kedai? Ini resipi lengkap, mudah dan padu untuk hasil yang lebih pekat, wangi dan puas hati. Semua bahan ringkas dan langkah memasak jelas!