Suka makan kek buah? Kalau beli, harganya boleh tahan mahal. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri kek ni, boleh cuba resipi perkongsian saudari Aley Arif ni. Hanya dengan menggunakan tiga bahan mudah dan senang beli, anda boleh hasilkan kek buah enak untuk santapan keluarga di hari raya. Jom cuba! Anda pasti kagum dengan hasilnya.
RESIPI KEK BUAH 3 BAHAN
Ads
BAHAN-BAHAN:
500gm dried mix fruit ( buah campuran kering)
1 cawan jus oren (minute maid)
1 cawan tepung naik sendiri
CARA MEMASAK:
1. Masukkan dried fruit dalam 1 bekas. Kemudian masukkan jus oren. Biarkan selama 2 jam.
2. Kemudian masukkan tepung naik sendiri. Gaul sebati.
3. Tuang adunan ke dalam loyang. (Info RASA: Sebaiknya, griskan loyang dengan sedikit mentega atau alaskan dengan baking paper.)
Ads
4. Bakar kek dengan suhu 130c selama 2 jam. (Info RASA: Kadang kala, waktu memasak berbeza bergantung pada suhu dan jenis ketuhar. Selalu perhatikan supaya kek anda masak sempurna.)
Jika tiba-tiba teringin nak makan kek tetapi bahan tidak cukup, boleh cuba Kek Milo viral ni. Mudah, sedap dan guna bahan yang ringkas sahaja. Jom cuba!
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
2 cawan milo
2 sudu makan susu pekat
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan dan pukul (mixer) selama 3 minit.
2.Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180C selama 45 minit.
Selalu biskut menggunakan coklat atau pelbagai jenis coklat seperti white chocolate atau dark chocolate. Kali ini, cuba kita gunakan Ovaltine pula. Beri kelainan sedikit pada variasi biskut yang kita buat.
Jom kita lihat resipinya.
OVALTINE CHOCOLATE CHIP COOKIES
BAHAN A
1 cawan mentega
1/2 cawan gula halus
1 biji telur ayam
1/4 cawan minyak jagung
BAHAN B (diayak)
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan Ovaltine
1/2 cawan susu tepung
1 cawan tepung jagung
3 cawan tepung gandum
BAHAN C
1 cawan badam cencang (dibakar sekejap)
1 cawan chocolate chip
CARA MEMBUAT
1. Satukan mentega bersama gula halus. Gaul rata.
2. Masukkan telur ayam dan juga minyak jagung. Gaul lagi.
3. Masukkan pula BAHAN B kecuali tepung gandum. Kacau adunan sehingga sebati.
4. Apabila semuanya sudah sebati, baru masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Sambil diadun sehingga adunan lembut.
5. Akhir sekali, masukkan BAHAN C. Adun rata.
6. Ambil sedikit adunan dan letakkan di atas loyang yang telah dialas dengan kertas pembakar.
Ulang proses sehingga habis adunan.
7. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing.
8. Setelah masak, biarkan biskut sejuk seketika sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
Memang pelik rasanya kalau tiada Biskut Semperit Kelapa di dalam balang kuih. Antara biskut yang wajib ada di atas meja! Yang best makan biskut ini kerana ia mencair di dalam mulut. Baunya juga harum dek penggunaan mentega dan juga kelapa. Semestinya biskut ini menggunakan Anchor Unsalted Butter, 100% mentega tulen New Zealand yang diperbuat daripada susu berkualiti tinggi. Memang puas hati kalau dapat buat biskut ni. Jom cuba nanti.
SEMPERIT KELAPA
Bahan-bahan:
250gram Anchor Unsalted Butter
200gram tepung jagung
140 tepung kastard
50gram tepung gandum
100gram kelapa kering
100 gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Hirisan ceri – pilihan
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk; satukan Anchor Unsalted Butter, gula kastor dan esen vanilla. Pukul hingga lembut dan sebati.
Masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan tepung jagung, tepung kastard & kelapa kering. Kaup balikkan sebati hingga jadi doh yang lembut.
Masukkan doh dalam acuan semperit kemudian terap ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas parchment. Jika suka boleh hias dengan potongan ceri.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 15-18 minit atau hingga biskut masak. Sejukkan.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...