1. Masukkan tepung gandum dalam bekas dan letakkan garam. Gaul rata. Kalau tak letak garam nanti tawar pula.
2. Panaskan minyak masak. Panaskan betul-betul. Bila minyak dah panas mendidih, terus tuang dalam bekas tepung gandum tadi. Cepat -cepat gaul minyak panas dengan spatula. Kalau tiada spatula, guna jelah senduk ke sudip ke garpu pun boleh.
1. Rebus ikan. Saya rebus dengan air jer. Jika anda nak rebus letak asam keping atau garam atau backhoe pun tak apa.
2. Perisi ikan, asing tulang dia betul-betul supaya tak tercekik nanti. Isi ikan ini kemudian ditumbuk. Isi ikan tu tumbuk hancur. Saya tak kisar sebab sengaja nak tekstur ikan tu kasar sikit best masa makan nanti.
3. Masukkan santan dan isi ikan ke dalam kuali. Hidupkan api dapur dan masukkan bahan mayang tadi (bawang,halia dan halba).
4. Part ni kena sabar, lenguh-lenguh juga kaki berdiri nak tunggu kuah santan tu kering. Mujur saya guna santan pekat cepat sikit kering. Tapi kali ini saya nak try inti tu tak kering sangat. Nak rasa yang lembab-lembab.
5. Dah canai kulit karipap jadi leper, masukkan inti dan kelim tepi dengan kemas.
Ads
6. Goreng semua karipap tadi. Kalau nak kulit licin, guna api perlahan. Kalau nak kulit jerawat guna api kuat. Kalau malas goreng. Guna jelah air fryer.
Sedapnya sajian Sotong Tumis Pedas ni. Menurut Puan Rosni Musa, resipi ini adalah dari mertuanya dan menjadi kegemaran anak-anak. Cara masaknya mudah sahaja dan sangat ringkas. Namun rasanya memang memikat selera. Bagi anda yang bercadang nak cuba menu mak mertua Kak Ros ni, berikut adalah bahan-bahan serta cara memasaknya. Selamat mencuba!
RESIPI SOTONG TUMIS PEDAS WARISAN MERTUA PALING SEDAP
1. Tumbuk bahan-bahan rencah kecuali sotong dan tomato.
2. Tumbuk kasar-kasar sahaja. Jika suka, boleh tumbuk hingga lumat.
3. Panaskan minyak masak dan masukkan bahan-bahan tumbuk tadi. Tumis sampai sedikit garing.
4. Bila tumisan dah naik bau, masukkan tomato yang sudah dibelah empat. Kacau rata. Jika tiada buah tomato, boleh digantikan dengan asam keping.
5. Masukkan sedikit air ke dalam lesung untuk habiskan sisa-sisa bahan tumbuk. Kemudian tuang ke dalam kuali. Jangan masukkan banyak kerana nanti sotong akan mengeluarkan air sendiri.
6. Perasakan dengan garam dan juga perasa.
7. Seterusnya, masukkan juga sedikit gula. Kacau biar sebati.
8. Kemudian masukkan sotong yang telah dibersihkan.
9. Kacau-kacau lagi sehingga sotong dan rencah bergaul sebati.
10. Renihkan sehingga sotong masak. Pastikan sotong tidak dimasak lama bagi mengelakkan ia menjadi liat.
11. Sotong Tumis Pedas siap untuk dinikmati. Boleh dihidangkan dengan lauk pilihan yang lain.
Resipi tauhu goreng yang menarik untuk dicuba. Sangat menarik dan nampak sungguh menyelerakan untuk sajian makan malam atau sebagai menu tambahan untuk hidangan mi sup atau soto. Anak-anak mesti sukannya. Selamat mencuba!
RESIPI TAUHU GORENG SPECIAL KAK IDA’s STYLE
BAHAN-BAHAN:
Tauhu telur/ tauhu puteh
Bawang besar/ bawang puteh
Isi ayam/ kari daging/daun kari/ daun ketumbar
Tomato/ cili benggala/ daun bawang
Telur
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak, masukkan daun kari, bawang yang di potong dadu, rempah kari kemudian masukkan sedikit air.
Selepas naik bau, masukkan ayam kisar dan daun ketumbar. Perasakan dengan garam dan gula.
Kisar tauhu telur dan tauhu puteh hingga halus, kemudian kisar pula bahan yang telah dimasak tadi.
Gaulkan bahan kisar tauhu dengan bahan kisar masak tadi sehingga sebati.
Tambahkan telur yang dikacau dan gaul. Masukkan semua sayuran yang telah dipotong kacul tadi dan perasakan dengan sedikit garam. Gaulkan.
Masukkan dalam acuan apam atau ikut suka nak masuk acuan apa pun.
Kemudian masukkan dalam pengukus dan tunggu sehingga masak.
Setelah sejuk, sediakan pula bahan untuk menggoreng. Sediakan telur, sedikit garam dan lada sulah, kacau.
Celupkan tauhu yang dah sejuk keladam telur dan goreng dengan api yang panas.
Kalau waktu zaman kanak-kanak dulu mesti korang biasa makan kepingan asam hawflakes ni. Satu memang tak cukup buat ketagih nak makan. Rasanya yang masam dan manis enak dijadikan bahan dalam kek asam manis.Sepotong kek ni pasti tak cukup, mesti nak menikmatinya lagi.
KEK ASAM MANIS
Bahan-bahan:
1 sudu besar ovellate -BELI ONLINE DI SINI
180g gula kastor
500g marjerin/mentega
10 biji telur
200g tepung gandum/tepung pau
100g Horlicks *diayak bersama tepung
170g kaya
5 sudu besar susu pekat -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
Pewarna pilihan -BELI ONLINE DI SINI
Perisa pilihan
Haw flakes plums
ADUNAN HIJAU
perisa horlicks+pandan
ADUNAN KUNING
perisa asli horlicks+hawflakes plums
ADUNAN MERAH JAMBU
perisa horlicks+strawberi
CARA MEMASAK:
1)Pukul marjerin+gula+ovellete sampai kembang putih dan ringan.Perlahankan mixer,masukkan telur satu demi satu sampai habis sambil putar sehingga sebati.
2)Masukkan kaya,susu pekat dan esen vanilla.Dah nampak adunan licin,masukkan tepung+horlicks sedikit demi sedikit,putar pada kelajuan perlahan sahaja cukup untuk digaul sebati.
3)Bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan(guna penimbang & calculator).*Jika tiada penimbang boleh gunakan senduk/cawan untuk dapatkan bahagian sama rata.
Kemudian setiap mangkuk adunan,bahagikan lagi kepada 3 bahagian.
4.Bakar pada 160°c (ikut kesesuaian suhu oven masing-masing)Kawal suhu oven mengikut keadaan kek,adakalanya perlu diturunkan suhu untuk mengelakkan hangus atau untuk pastikan adunan kek masak sekata.
Kredit: Muhamad Muktamin Abdul Karim
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...