Jom cuba resipi Kari Ayam tanpa santan. Selalunya bila masak kari, mesti masukkan santan untuk menjadikan rasa berlemak dan sedap.Rupanya, boleh juga masak kari tanpa menggunakan santan dan rasanya tetap sedap dan berlemak! Malah boleh tahan lama lagi tau.
Resipi kari ayam tanpa santan yang dikongsikan Hajar Mohd ini, sesuai buat mereka yang inginkan hidangan secara sihat dan menjaga kesihatan.
1. Panaskan minyak. Tumis daun kari, serai, bawang besar, jintan manis dan cili kering sampai garing.
2. Bila dah garing yang tumis tadi. Masukkan bahan kisar macam dalam gambar ya.
3. Bila dah masak bahan kisar tu sampai terbit minyak, masukkan pes kari kari tadi. Nanti pinggan tu kan ada saki baki pes kari kari tu kan, letak sikit air goyang-goyang dan masuk air tu dalam periuk ya. Waktu ni guna api perlahan. Kita tidak mahu rempah hangit nanti tak sedap.
4. Bila kari dah masak. Terbit minyak gitu, masukkan ayam dan ubi kentang. Saya guna ayam sebelah jer. 5. Nak bagi cepat masak isi ayam, tutup periuk ya. Ni teknik kawalan haba je. Kalau tak ada penutup pun tak apa.
6. Sekali sekala kena tengok supaya tak hangit ayam. Nampak dah nak kering tu, bolehlah tambah air. Biarkan masak sempurna ya.
Ads
7. Sempurnakan rasa dengan garam dan perasa yang anda suka. Anda suka masam, bolehlah letak asam keping atau asam jawa. Saya tak letak asam pun. 8. Anda boleh ganti asam asam tu dengan perahan lemon. 9. Kemudian, masukkan tomato. Potong dan masukkan. Kacau-kacau sekejap. Bila Kari Ayam tanp santan dah masak, boleh tutup api.
Ayam masak lemon ni antara resipi yang cepat dan mudah dimasak. Rasa dan aroma buah lemon ni memang merecik air liur dibuatnya.
Ayam tu kena digoreng bertepung dulu, kemudian gaulkan ke dalam sos. Boleh taburkan hirisan daun bawang dan bijan yang telah disangai..pergghh lagi mantap rasanya. Jom cuba masak lauk yang tak jemu dimakan nih.
AYAM MASAK LEMON
Bahan-bahan:
1 keping dada ayam
1 sudu kicap cair
garam
lada sulah
1 biji telur
3 sudu tepung jagung
Bahan sos
1 sudu minyak
1 cawan stok ayam
1/4 cawan jus lemon
2 sudu gula
2 keping lemon
bancuhan tepung ( tepung jagung dan air )
Cara-cara memasak :
1.Panaskan minyak, gorengkan ayam yang telah digaul tadi sehingga garing, angkat dan ketepikan.
2. Selepas itu panaskan minyak sedikit masukkan stok ayam, jus lemon, gula dan hirisan lemon.
3. Bila dah sebati rasa terlebih dahulu sos nya. Kalau dah cukup rasa keluarkan lemon masukkan bancuhan tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepetan mengikut citarasa masing-masing.
4. Biarkan kuah memekat setelah itu masukkan ayam, gaul sehingga semua tersalut, angkat ayam tersebut dan taburkan hirisan daun bawang serta bijan yang telah disangai ke atas hidangan. Selamat mencuba!
Resepi yang dikongsikan oleh AdFie Sya di Facebook iaitu Ayam Pandan Air Fryer telah meraih lebih 1000 perkongsian. Resepi yang sangat mudah dan tidak memakan masa yang lama untuk siap di makan. Bahan perapan yang digunakan juga cukup mudah di cari di pasaraya. Daun pandan yang digunakan sebagai pembalut ayam dalam resepi ini juga memainkan peranan yang sangat hebat kerana memberikan aroma yang memikat selera bagi sesiapa sahaja yang menghidunya. Daun pandan sangat popular diletakkan dalam masakan orang kita. Jika kita nak masak nasi nak bagi bau nasi lagi berselera pun kita boleh letak sehelai daun pandan yang disimpul supaya aroma nasi tu lagi memikat. Jom kita cuba?
RESEPI AYAM PANDAN AIR FRYER Bahan-bahan:
500gm dada ayam (potong ketul) boleh dapat dalam 25 ketul.
2 bungkus perencah bihun goreng adabi
2 sudu besar minyak
Daun pandan
Toothpick/satay stick.
Cara Memasak:
Perap ayam dengan perencah bihun goreng adabi dgn minyak selama 3 jam.
Hidangan lazat pasti terpikat, pasti suami dan anak-anak suka dengan menu yang ibu-ibu sediakan untuk dinikmati bersama. Chef Azahari Abdullah berkongsi resipi butter milk chicken creamy spicy yang sedap menggetar jiwa siapa yang mencubanya!
BUTER MILK CHICKEN VREAMY SPICY
BAHAN-BAHAN:
300 gm Ayam
Garam
1 1/2 Sudu Rempah Kari Ayam- Daging
1 1/2 Sudu Serbuk Cili
1/2 Sudu Pes Tomyam Hijau
1/2 Sudu Serbuk Lada Hitam
1 biji Telur Ayam
*( Gaulkan Semua)
CARA MEMASAK:
Salutkan Ayam Tadi dengan Tepung Jagung
Goreng hingga nampak ranggup atau masak
BAHAN UNTUK KUAH:
1 Sudu Butter @Majerin
3 Ulas Bawang Putih Di Cincang
1/3 Labu Bawang Besar Dihiris
5 Tangkai Cili Padi dihiris
Daun Kari
1/2 Sudu Pes Tomyam Hijau
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan diatas.
Bila semua dah naik bau atau sedikit garing
Masukan 1/2 Tin Susu Cair
Bila mendidih – Masukan Sekepinh Cheesedar
Masukan Ayam dan biarkan kuah Pekat
Sedia dihidang…..