
Kek marbel ni boleh dikatakan sebagai kek lejen. Orang tua-tua memang suka makan kek macam ni berbanding kek-kek moden yang semakin mewah dengan coklat dan keju. Kek marbel rasanya lemak-lemak manis dan simple je. Kalau pandai buat, memang sangat sedap dan cukup cita rasanya.
KEK MARBLE
Bahan-bahan
• 1 cawan gula kastor
• 250 gram mentega
• Esen vanila
• 1 sudu baking powder
• 4 biji telur ayam gred A
• 2 cawan tepung gandum
• Serbuk koko / emulco
Cara membuat
1. Pukul gula kastor dan mentega sampai putih gebu.
2. Masukkan esen vanila dam baking powder. Pukul sekata.
3. Masukkan sebiji telur ayam dan pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum sikit dan pukul lagi.
5. Ulang step 3 dan 4 sampai habis.
6. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian tambah serbuk koko / emulco.
7. Dalam loyang 7X7 inci, sendukkan adunan berselang seli secara bertindih.
8. Lorek bahagian atas. Dan hentak sedikit loyang.
9. Bakar pada suhu 150°C selama 50 minit.
10. Tunggu sejuk baru terbalikkan dan potong.
Selamat mencuba!
Resipi oleh Erma Nur Shadila dari Telegram KakiMakan
Kek Karamel Pandan & Keladi Sedap Untuk Minum Petang

Nampak macam susah nak menyediakan kek caramel ni, tapi percayalah tidaklah susah sangat. Dah nak makan kenalah usaha.Sedap ni makan ketika sejuk. Kalau nak cuba dikongsikan resipinya.
Kek karamel Pandan & Keladi
Cara buat karamel:
1.Masuk 4 sudu makan gula dalam periuk.Masak sekejap hingga gula jadi cair dan perang.Api jangan garang sangat.
2.Bila gula dah cair keperangan. Masuk 1 sudu besar air panasKacau perlahan-lahan hingga rata.
3.Tutup api.Tuang dalam loyang dan ratakan(loyang 8 inci).Ketepikan dulu.
Untuk puding:
200ml susu segar
2 sudu besar susu pekat-beli online di sini
Masak sekejap, suam-suam kuku cukup. Tak perlu didih.
Dalam bekas lain,pecahkan
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla-beli online di sini
Pukul dahulu telur
Kemudian tuang ke dalam susu tadi.Kacau rata.
Tapis masuk ke dalam loyang karamel tadi.Ketepikan dulu
Untuk kek:
5 biji telur. Asingkan putih dan kuning.
Mula dengan kuning telur dahulu.
40g gula kastor-beli online di sini
Esen vanilla
Pukul hingga telur nampak berbuih dan gula larut
Masuk 50ml susu segar
40ml minyak jagung
Kacau sebati
Ayak
100g tepung naik sendiri
Masuk sikit-sikit dalam adunan.Kacau hingga sebati. Ketepikan dulu.
Untuk putih telur(meringue):
Mix putih telur hingga berbuih. Masukkan sikit-sikit 80g gula halus.
Mix hingga jadi meringue dan bertanduk
(Bila tonggeng mangkuk,adunan tu tak jatuh)
Bila dah siap.Masuk sikit-sikit meringue ke dalam kuning telur tadi.
Kaup balik hingga sebati
Bahagi 2 atau 3 bahagian sama banyak.
Ikut cita rasa, nak letak perisa keladi ke,warna pelangi ke atau pandan ke. boleh je letak pewarna sikit dalam tu.
Boleh la mula melapis
Untuk keladi saya bahagi 2 bahagian
Esen keladi.titis warna ungu sikit
Warna asal,kalau ada pewarna putih titiskan sikit
Ambil loyang karamel tadi.
Letak 1 sudu besar bahagian keladi
Kemudian 1 sudu besar bahagian asal.
Buat secara berselang seli hingga habis.Jangan risau.kek tu tak kan tenggelam.
Panaskan oven 160 darjah.Dalam loyang lain isikan air panas jangan penuh. ¼ saja dari loyang(waterbath).
Masuk loyang kek ke dalam loyang yang berisi air panas.
Masuk ke dalam oven.Bakar selama 45 minit
Dah sejuk baru keluarkan dari loyang.
Kredit: Iedaa Jahaya
http://www.rasa.my/petua-buat-kuih-kole-kacang-sedap-cepat-masak-resipi-guna-cawan-je/
Kek Coklat Kukus, Ringan Dan Lembut Teksturnya

Kek coklat kukus ini tak kurang sedapnya berbanding jika dibakar. Ia cukup mudah, lembut dan sedap.
Lagi menarik, tak perlu nak bakar, hanya guna pengukus je. So, bagi yang tak ada oven, jangan susah hati. Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Noriza Awang Hamat ini ye. Selamat mencuba.
Kek Coklat Kukus
Bahan-bahan:
Bahan-bahan (kisar):
2 cawan serbuk koko
Dua cawan gula – boleh beli online di sini
2 cawan minyak masak – boleh beli online di sini
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
8 biji telur
Bahan Lain:
2 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
Dua sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil baking powder – boleh beli online di sini
*ketiga bahan ni diayak
Bahan Untuk Topping Coklat:
Coklat masakan – boleh beli online di sini
Sedikit Marjerin – boleh beli online di sini
Cara Memasak Kek C – coklat Kukus:
Dalam satu mangkuk, masukkan bahan yang dikisar berselang seli dengan tepung yang telah diayak terlebih dahulu. Nak lebih mudah, kisar semua bagi sebati.
Sapu mentega pada loyang terlebih dahulu dan curahkan adunan yang dikisar tadi.
Panaskan air kukusan terlebih dahulu. Kukus adunan kek selama 1 jam atau sehingga masak.
Untuk topping, satukan semua bahan dalam satu mangkuk dan masak secara ‘double boiler”. Kemudian tuang ke atas kek. Boleh hias dengan badam di atasnya kalau suka. Siap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Sedap & Mudah, Resipi Biskut Telur Rebus Boleh Buat Untuk Raya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Resipi Almond Chocolate Crunchies Sedap Dan Rangup

Bila dah datang mood rajin buat biskut, tak payah tunggu raya. Biasanya biskut yang menjadi kesukaan ramai ialah biskut yang ada taburan coklat.PKP pun tak habis lagi, jadi untuk meredakan kebosanan jomlah kita buat biskut.
ALMOND CHOCOLATE CRUNCHIES
Bahan-bahan:
400gm salted butter (simpan kertas bungkusan)
350gm kastor sugar
525gm tepung naik sendiri
60gm serbuk koko
80gm coklat masakan (dicairkan guna double boiler)
2 biji telur
1 sudu makan esen vanila
1 sudu teh paras bicarbonate of soda
150gm badam cincang (almond nibs – dibakar suhu 100C selama sejam)
Cara membuat:
1.Masukkan mentega bersama gula kastor ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sebati.
2. Kemudian masukkan soda bicarbonate dan pukul sehingga kembang. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul sebati.
3. Masukkan coklat yang sudah dicairkan. Pukul rata. Kemudian masukkan serbuk koko dan gaul dengan kelajuan perlahan sehingga sebati. Selepas itu masukkan tepung naik sendiri dan gaul sebati. Pukul pada kelajuan tinggi selama beberapa saat.
4. Akhir sekali masukkan badam yang telah dibakar dan disejukkan. Gaul sebati sehingga menjadi doh lembut. Simpan doh sebentar ke dalam peti sejuk selama sejam. Sediakan kertas mentega dan plastik untuk membungkus.
5. Keluarkan doh yang telah disejukkan dan ambil anggaran satu senduk nasi kemudian bentukkan selinder berdiameter ukuran duit 50 sen atau 20 sen mengikut pilihan. Bungkus dengan kertas mentega atau plastik yang telah disediakan kemudian simpan ke dalam freezer.
6. Buat sehingga habis adunan. Bekukan selama 5 jam atau semalaman ke dalam freezer. Selinder adunan boleh disimpan sehingga 1 minggu di dalam freezer.
7. Sediakan dulang pembakar beralas baking paper yang digris kemudian keluarkan satu selinder doh yang telah dibekukan. Panaskan oven pada suhu 165C sekurang-kurangnya 20 minit sebelum dimasukkan hirisan biskut untuk dibakar.
8. Hiris doh setebal 3-5 mm dengan menggunakan pisau tajam dengan cara menekan. Susun ke dalam dulang yang disediakan berjarak 1.5 – 2 inci supaya dapat mengembang.
9. Masukkan ke dalam oven yang sedang dipanaskan dan bakar selama 20 – 25 minit (mengikut oven masing-masing)
10. Kemudian keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
SELAMAT MENCUBA
Kredit: Zahirah Ahmad
INGIN DAPATKAN ACUAN KEK, BOLEH DAPATKAN DI SINI.
Resipi Biskut Limau Pokkan Mandarin. Comel Macam Limau Betul
Muffin Jagung Lemak Manis. Resipi Sukatan Cawan Gerenti Jadi