Tak lama lagi bulan puasa bakal menjelang. Maka pastinya anda tercari-cari resipi biksut yang boleh dibuat sempena raya nanti. Bagi penggemar tat, selain nanas, bluberi dan sebagainya, cuba lah letak inti coklat. Uihh..padu kemain. Anda pasti suka.
TART MELTING CADBURY
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega atau margerin
- 4 sudu makan susu pekat
- 2 sudu makan minyak sapi
- 2 sudu makan tepung jagung
- 2 sudu makan tepung kastard
- 3 1/2 cawan tepung gandum (letak tepung sedikit demi sedikit dan uli sebati. Pastikan doh tidak keras sangat nanti tart akan mudah pecah. )
- 1 biji kuning telur
BAHAN INTI:
- Coklat cadbury bar
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, susu pekat, minyak sapi hingga sebati. Kemudian masukkan tepung jagung, tepung kastard dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati dan pastikan doh tidak terlalu keras.
2. Masukkan doh dalam acuan dan terapkan atas dulang pembakar.
3. Letak kepingan coklat dan terapkan doh sekali lagi diatasnya. Kemaskan bahagian kiri dan kanan supaya bertangkup.
4. Selain itu, anda boleh juga lipat adunan dan kemaskan.
5. Sapu bancuhan kuning telur dan bakar dalam ketuhar pada suhu 170C selama 20 minit menggunakan api atas bawah.
Kredit resipi & foto: Bunga Danish
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Muffin Coklat Cip Sedap & Gebu Tanpa Guna Tepung Premix
Nampak sedap Muffin Coklat Cip ni. Nampak lembut dan gebu. Bagi anda yang suka makan kek dan muffin, resipi perkongsian saudari Lyn Da II ni antara yang boleh dicuba. Sangat mudah dan enak. Tak perlu lagi beli tepung pra-campuran. Anda sendiri boleh adun guna bahan-bahan mudah. Lebih istimewa resipi ni tidak perlu menggunakan mixer atau blender. Wow…Pasti menjadilah. Jom cuba!
RESEPI MUFFIN COKLAT CHIP SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
1 3/4 cawan tepung gandum – beli online disini
1/4 cawan serbuk koko – beli online disini
1 sudu teh baking powder – beli online disini
1 sudu teh soda bikabonat – beli online disini
1 cawan gula – beli online disini
1/2 sudu teh garam
1 biji telur
1/3 cawan minyak masak
1 cawan air
Coklat chip secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikabonat . Ayak bersama.
2. Campuran tepung yang telah diayak bersama tadi.
3. Masukkan gula dan garam, letak di bahagian tepi.
4. Dalam bekas berasingan, pecahkan telur, masukkan air dan juga minyak masak.
5. Pukul menggunakan pemukul tangan hingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam bekas berisi bahan ayak tadi.
6. Campurkan bahan-bahan dan adun hingga sebati. Boleh kacau menggunakan senduk supaya lebih mudah.
7. Rupa adunan kek yang telah sebati.
8. Seterusnya masukkan coklat chip. Jumlahnya ikut sebanyak mana yang anda suka dan cita rasa masing-masing.
9. Kacau lagi adunan.
10. Bila semuanya sudah sempurna, maasukkan adunan ke dalam cawan muffin hingga memenuhi 3/4 cawan.
11. Taburkan coklat chip dekat bahagian atas. Jumlahnya terpulang pada citarasa masing-masing.
12. Panaskan ketuhar pada suhu 170C selama 10 minit. Kemudian masukkan muffin dan bakar lagi selama 20-25 minit menggunakan api atas bawah. Namun masa mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.
13. Muffin Coklat Cip siap dibakar. Memang sangat sedap dan lembut. Boleh dimakan begitu sahaja atau ditambah pelbagai krim pilihan.
INFO: 1 adunan boleh dapat antara 27-28 cup muffin saiz S
Kredit resipi & foto: Lyn Da II
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resepi Sambal Ikan Bilis Nasi Lemak Paling Simple Tapi Sedap
Resepi Roti Canai Homemade Sedap & Lembut. Begini Cara Buatnya
Buat Puding Karamel Guna Biskut Lemak. Memang Lebih Sedap Rupanya!
Resipi Kuih Jongkong Legend & Paling Sedap Untuk Minum Petang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Semerbak Bau Biskut Coklat Dengan Campuran Badam, Oat, Kismis
Tidak semesti nak makan biskut coklat kena tunggu hari raya. Bila dah suka bila-bila masa boleh membuatnya. Kalau dengan biskut coklat ni, sebalang boleh hadap. Tambah pula kalau ada campuran badam, oat, kismis dan sebagainya.Biskut coklat sering jadi tarikan terutama kanak-kanak kerana rasanya yang tidak menjemukan. Jadi kalau kalau buat sebalang memanglah tidak mencukupi. Berikut beberapa resipi biskut berasaskan coklat yang boleh dicuba.
Double Choc Chip Cookies
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
125g mentega, suhu bilik
1 cawan gula halus
1 biji telur, dikacau sedikit
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu besar serbuk koko
½ cawan cip coklat
1/3 cawan badam, dihiris
Cara- cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Pukul mentega dan gula selama 2 hingga 3 minit sehingga kembang. Tambah telur dan gaul.
3. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan serbuk koko. Gaulkan bersama adunan.
4. Masukkan cip coklat dan badam kemudian gaul menggunakan spatula.
5. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Bakar selama 15 sehingga 20 minit. Biarkan sejuk di atas dulang kemudian pindahkan di atas rak penyejuk.
Brownie Cookies
Bilangan biskut: 48 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
1 ½ cawan tepung gandum
¾ cawan serbuk koko
1 ½ cawan gula perang
150g mentega, suhu bilik
150g coklat gelap, dipotong kecil
3 biji telur, dikacau sedikit
1 cawan cip coklat gelap
1/3 cawan kacang walnut
Cara – cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Ayak tepung dan serbuk koko di dalam mangkuk besar dan masukkan gula. Kemudian, buatkan lobang di tengah.
3. Cairkan mentega dan coklat menggunakan teknik ‘double boil’.
4. Masukkan campuran mentega dan coklat di dalam mangkuk adunan bersama telur. Kacau sehingga sebati.
5. Masukkan cip coklat dan kacang walnut. Gaulkan adunan.
6. Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar yang dialas kertas parchmen. Ratakan adunan setebal 1cm dan bakar selama 15 sehingga 20minit.
7. Biarkan adunan sejuk sebentar dan potong memanjang. Pindahkan ke rak pemyejuk
8. Simpan dalam bekas kedap udara.
Crispy Chocolate Cookies
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan-bahan:
2 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
1 cawan mentega, suhu bilik
1 ¼ cawan gula halus
¼ cawan gula perang
1 ½ sudu kecil ekstrak vanilla
1 telur
2 cawan cip coklat
Cara-cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
3. Masukkan telur dan ekstrak vanilla dan pukul sehingga sebati.
4. Masukkan tepung, soda bikarbonat dan garam.
5. Masukkan cip coklat ke dalam adunan dan kacau menggunakan spatula. Sudukan adunan di atas dulang pembakar yang dilapik dengan kertas parchmen.
6. Leperkan biskut menggunakan gelas. Sekiranya biskut lekat di gelas, basahkan sedikit tapak gelas.
7. Bakar adunan selama 9 hingga 11 minit sehingga keperangan.
8. Sejukkan biskut di rak penyejuk.
Oats Cranberry Chocolate Chip
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
1 ½ cawan oat segera
½ cawan tepung gandum
½ cawan kranberi
½ sudu kecil soda bikarbonat
½ sudu kecil garam
6 sudu besar mentega, suhu bilik
½ cawan gula perang
¼ cawan gula halus
1 biji telur, gred A
1 sudu kecil ekstrak vanilla
1/3 cawan cip coklat
Cara – cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Campurkan oat, tepung, kranberi, soda bikarbonat dan garam di dalam mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan vanilla.
4. Masukkan tepung dan gaul menggunakan spatula. Tambah cip coklat dan gaul.
5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang di alas kertas parchmen. Bakar selama 8 hingga 10 minit.
Peanut Butter Oats Chocolate Chip Cookies
Bilangan biskut: 60 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
1/3 cawan gula halus
1/3 cawan gula perang
115g mentega
1 biji telur, gred A
½ cawan mentega kacang
2 sudu kecil ekstrak vanilla
1 sudu kecil soda bikarbonat
¼ sudu kecil garam
250g oat masak
1 cawan cip coklat
Cara – cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 160C.
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan pukul.
3. Masukkan mentega kacang, ekstrak vanilla, soda bikarbonat dan garam.
4. Masukkan oat dan cip colat. Gaul menggunakan spatula.
5. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Jarakkan 3cm antara adunan. Bakar selama 10 hingga 15 minit.
Brown Butter Chocolate Chip Cookies
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
1 cawan mentega
1 ½ cawan gula perang
1 biji telur, gred A
1 telur kuning, gred A
1 sudu kecil ekstrak vanilla
2 ¼ tepung serbaguna
1 sudu kecil soda bikarbonat
½ sudu kecil garam
1 cawan cip coklat
Cara – cara:
1. Cairkn mentega dalam suhu sederhana sehingga berwarna keperangan. Kacau selalu.
2. Masukkan gula ke dalam mentega cair tadi. Biarkan sejuk sehingga boleh disentuh dengan jari.
3. Masukkan telur, telur kuning dan ekstrak vanilla. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan cip coklat dan gaul.
5. Tutup dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
6. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
7. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan biarkan sebentar.
8. Sudukan adunan di atas dulang pembakar yang dilapik kertas parchmen. Jarakkan 2inci antara adunan.
9. Bakar selama 6 hingga 11 minit, sehingga keperangan. Biarkan sejuk selama 5 minit, kemudian pindahkan ke rak penyejuk.
Chocolate Peanut Butter Cookies
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 1jam 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
Lapisan Mentega kacang
1 ½ sudu besar mentega, suhu bilik
125g mentega kacang, suhu bilik
¾ cawan gula aising
Biskut Coklat
½ cawan mentega, suhu bilik
½ cawan gula perang
¼ cawan gula halus
1 sudu kecil ekstrak vanilla
1 biji telur, gred A
1 ¼ cawan tepung gandum
½ cawan serbuk koko
½ sudu kecil soda bikarbonat
2/3 cawan coklat gelap, dihiris
Cara – cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Pukul mentega, mentega kacang dan gula aising sehingga kembang.
3. Pindahkan campuran mentega kacang tadi di atas pinggan kecil dan leperkan secara rata menggunakan tangan. Simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
4. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan vanilla ekstrak dan telur. Pukul selama seminit.
5. Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat. Masukkan ke dalam adunan mentega dan gula tadi. Gaul sehingga sebati.
6. Tambahkan ketulan coklat ke dalam adunan dan gaul.
7. Keluarkan campuran mentega kacang dari peti sejuk dan potong adunan tersebut berbentuk 1cm empat segi sama.
8. Sudukan adunan biskut tadi dan campurkan 2 atau 3 ketulan campuran mentega kacang. Bulatkan adunan tersebut dan letak di atas dulang yg dilapik kertas parchmen. Ulang sehingga habis adunan.
9. Bakar selama 12 minit.
Resipi : Nur Jannatun Naim, Nur Kauthar, Nur Raudhah
Bangkit Cheese Raya Sukat Guna Cawan, Mudah & Gerenti Jadi.
Siapa penggemar Bangkit Cheese, kalau suka dan tak sempat beli kerana PKP semula menjadikan pergerakan anda terbatas. Ini ada resipinya mudah, sukat bahan guna cawan je dan bahan pun senang. Apa lagi korang ikut je resipi yang dikongsikan ini, gerenti jadi dan kuih raya dah ada.
BANGKIT CHEESE
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung ubi | sangai sehingga tepung menjadi ringan
3 cawan tepung jagung
1 ketul mentega
250gm cream cheese
1 cawan gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 ketul cheese cheddar.
CARA MEMBUAT:
- Ayak tepung ubi yang telah disangai bersama tepung jagung dan baking powder. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan cream cheese, esen vanilla dan telur. Putar lagi hingga sebati dan kembang.
- Kemudian masikkan tepung sedikit demi sedikit.
- Putar seketika dan uli guna tangan hingga menjadi doh tidak melekat di tangan.
5. Parutkan cheese cheddar dan gaul sebati. Jika doh kekurangan tepung, tambah tepung ubi.
6. Biarkan doh beberapa minit baru canai dan terap dengan acuan.
7. Panaskan ketuhar terlebih dahulu. Kemudian bakar pada suhu 170C selama 30 minit, ( bergantung pada ketuhar masing-masing).
8. Setelah masak keluarkan dari ketuhar, setelah sejuk baru simpan dalam bekas kedap udara.
Kredit: SuiSan Aliezsha