Enaknya dapat menikmati kudap-kudapan kacang goreng. Apatah lagi, kacang goreng yang berperisa dan sedikit pedas. Dalam tak sedar, makan dah habis sebalang. Bukan sahaja sesuai buat untuk Hari Raya, untuk hari-hari biasa pun sesuai.
Letak sahaja balang di atas meja, sambil menonton tv pun dalam tak sedar mengunyah dah habis sebalang. Rasa kacang yang berlemak dan rangup, serta padanan tepung Bestari yang pedas memang ngam sangat.
Sedap tau kacang goreng pedas resipi perkongsian daripada Azie Surip ini. Bolehlah buat untuk Hari Raya nanti. Paling penting, lebih mesra poket.
Mula-mula, pecahkan telur. Gaulkan dengan kacang sampai rata.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil gaulkan kacang sampai semuanya bersalut elok dan kering. (Tepung mesti melekat kering pada kacang.)
Panaskan minyak. Gorengkan kacang sehingga masak. Sambil menggoreng, pisahkan kacang jangan bagi melekat.
Setelah semua siap digoreng, sejukkan dulu kacang sebelum simpan di dalam balang.
Silap-silap sebelum sempat Hari Raya, kacang goreng pedas dah habis sebalang. Maknanya, kena buat stok banyak berbalang-balang. Mudah je buatnya. Sedap pula tu. Selamat mencuba.
Apa kudapan yang mudah buat untuk sekeluarga makan? Boleh cuba cucur balak ni. Sangat mudah membuatnya dan bahan-bahan pun mudah didapati. Makan dengan kuah kacang memang layan. Nak tahu kesedapannya, kenalah buat nanti.
Peminat tegar kudapan boleh cuba buat sendiri kudapan popia seaweed ni. Kalau dulu selalu beli, apa kata kali ni cuba buat sendiri pula, lebih jimat dan lebih berbaloi. Cara mudah untuk hasilkan kudapan ni, jom buat!
BAHAN-BAHAN:
Seaweed (sy lebih suka seaweed bigbang walaupun harga agak mahal tapi puas hati & ramai customer suka rasanya lain dari yang biasa)
*Harga sepeket lebih kurang RM8-RM10 -Potong/gunting siap2 semua seaweed kepada 2 bahagian macam atas peket seaweed tu
Telur (tambah sikit garam/aji/cukup rasa kalau nak)
Kulit popia saiz paling besar
Berus telur (cari yg jenis plastik bukan yg silicone ye nnt xlawa bila sapu/terlebih telur)
CARA MEMBUAT:
Lipat kulit popia kepada 2 bahagian
-Lipatlah macam mana pun bagi ada tanda sikit untuk senang ‘center’ kan seaweed nanti.
Sapu telur rata
-Sapu jangan terlalu banyak & terlalu sikit nanti bila goreng jd kembung n xlawa Sapu setakat nk bagi lekat je. Kena cepat2 sapu telur kalau x kulit popia tu mcm meresap & kulit jadi sangat lembik & tak cantik
Letak seaweed bagi center, tekan2 sikit & sapu lagi telur semua permukaan mcm no 3 tadi
Lipatkan kulit popia & tekan2 skit guna tapak tgn bg lekat rata. Siap
Ni hasil 6 peket seaweed sy buat dlm masa 2jam lebih non stop.
-Biarkan sekejap/ anginkan bg kering sikit kulit popia tu jangan terlampau kering nanti bila potong jd pecah2.
Ni part paling sy suka Guna pisau YANG PALING TAJAM ye kalau pisau xberapa tajam bila potong jd xlawa & melekat2 n terbuka kulit tu. Sy susun sekali 20 keping & potong sama besar. Ikut suka la nak besar mana
Dah siap potong tu boleh biarkan jp bg kering skit lepas tu buka la 1 persatu sambil tengok tv.
Biarkan dulu kejap atau nak keringkan bwh matahari atau kipas pun ok lg senang nk buka nnt.
Memang cara sy susun kemas2 gini sebelum buka 1-1
Minyak dah betul2 panas baru goreng. Nk buat makan sendiri2 hentam ja la goreng camna pun
Jom cuba buat Popia Ayam Cendawan Berkeju ni. Sedap! Popia merupakan antara sajian ringan mudah yang puan-puan boleh hasilkan dalam jumlah yang banyak dan sejukbekukan. Intinya boleh dipelbagaikan mengikut cita rasa masing. Memang layan habis! Jom cuba resipi perkongsian saudari Radia Tussolehaini. Pasti anda puas hati dengan rasanya.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...