Anak-anak kecil sedang membesar memang kuat makan. Bila tengok anak suka mengunyah, kita sebagai ibu pastinya ‘excited’ nak bagi kan? Tapi kena tengok-tengok juga jenis dan kandungan bahan makanan yang diberi. Untuk lebih selamat, anda boleh hasilkan sendiri kudapan buat si kecil anda. Salah satu yang boleh dicuba ialah Garlic Bread @ Roti Bawang Putih perkongsian Puan Aya Zuki. Resipi ni beliau olah untuk dijadikan kudapan anaknya. Hanya menggunakan 4 bahan mudah, finger food ini tentunya lebih sihat, bersih dan yang paling penting adalah air tangan ibu sendiri. Jom cuba!
GARLIC BREAD UNTUK KANAK-KANAK
BAHAN-BAHAN:
Roti gardenia (potong panjang-panjang)
1 ulas bawang putih
Sedikit Parsley flakes
Unsalted butter / mentega tanpa garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk bawang putih sampai lumat.
2. Unsalted butter dah habis. So Aya beli yang ni. Sebaiknya, beli unsalted butter ye.
Ads
3. Tumis bawang putih dengan mentega tadi. (Nota RASA: untuk 1 ulas, anggaran 1 sudu teh lebih kurang.)
4. Tumis sampai macam ni. Jangan sampai hangit pula.
5. Campurkan tumisan bawang putih tadi dengan ( Nota RASA: jumlah emntega bergantung pada roti yang anda guna.)
Ads
6. Gaul sampai sekata.
7. Letak sikit parsley flakes. Jangan banyak sangat.
8. Gaul sampai macam ni.
Ads
9. Sapu dekat roti.
10. Bakar dalam oven/ pemanggang ajaib hingga garing. ( Nota RASA: Kalau guna ketuhar, suhu antara 160C dan bakar dalam 5 minit atau hingga roti nampak keperangan.)
11. Taraaaa siap! Sedia di hidang untuk si kecil anda!
Sekarang ni ramai yang belajar buat tauhu bergedel sebab nak niaga. Tak salah kalau korang pun cuba buat untuk makan sendiri. Nah, ni kami berikan resipinya. Puas makan.
TAUHU BERGEDEL DAGING
BAHAN TAUHU
• 5 biji kentang (rebus dan lenyek)
• bawang goreng
• daun sup
• daging cencang (rebus dengan sedikit garam)
• garam
• telur ayam
• minyak masak untuk menggoreng
• tauhu kosong
CARA MEMBUAT TAUHU
1. Masukkan kentang, bawang goreng, daun sup, daging cencang dan sedikit garam ke dalam bekas.
2. Gaul sampai bahan-bahan sebati.
3. Rasa sedikit bahan-bahan tadi. Jangan terlalu masin. Kalau masin sangat tak sedap sebab kita nak makan tauhu ini dengan sambal cili kicap.
4. Sumbat bahan-bahan tadi ke dalam tauhu kosong. Tebuk tengah-tengah tauhu untuk senang nak isi bahan-bahan tadi ke dalam tauhu.
5. Isi bahan-bahan tadi penuh pada tauhu dan betul-betul padat.
6. Dah siap sumbat, pecah sebiji telur ayam dalam bekas. Pukul sedikit telur ayam itu.
7. Celupkan tauhu tadi ke dalam telur ayam.
8. Goreng dalam minyak masak panas sehingga tauhu tadi berwarna perang. Toskan minyak.
8. Siap untuk dihidangkan bersama sambal cili kicap.
BAHAN SAMBAL CILI KICAP
• 3 ulas bawang putih
• 15 biji cili api
• 1/2 cawan kicap manis
CARA MEMBUAT
1. Kisar semua bahan sampai hancur. Masukkan dalam bekas.
Resipi oleh Shaeila Ehin dari Telegram KakiMakan t.me/kakimakan
Bagi yang rindu nak makan keropok lekorhomemade yang sedap dan segar, bolehlah cuba resipi perkongsian saudari Noriah Abdullah ni. Hanya 4 bahan diperlukan dan sangat mudah. Ada resipi sos pencicah juga. Selamat mencuba!
CARA BUAT KEROPOK LEKOR HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1kg ikan selayang (dibuang tulang) – ikan selayang juga dikenali dengan nama ikan sardin
Pelbagai menu menggunakan wraps boleh anda sediakan. Antara yang boleh anda buat ialah beef wraps ni. Bungkus-bungkus dah siap satu menu. Buatlah inti daging dengan perisa yang sedap. Letak pula keju di dalamnya. Ha pasti licin sepinggan. Nak cuba boleh ikut resipi ini.
BEEF WRAPS
Bahan-bahan:
Daging kisar (Minced beef) -kami guna brand saudi yang dalam tiub kecil. Guna separuh saja.
5 keping roti pita (wraps)
½ biji bawang Holland -kalau saiz besar
1 biji cili Benggala (capsicum) = 1 biji
Gula perang
Cheese (slice dan mozarella)
Bawang putih ni optional-Cincang halus.Kami guna yang siap. Macam bawang goreng.
Sos black pepper, sweet & sour / plum sauce (boleh ganti sos tomato dan sos cili)
Cara memasak:
1.Panaskan butter/marjerin dalam 1 sudu besar.
2.Masuk bawang tumis sampai agak layu kemudian masukkan 1 sudu besar gula perang.Kacau sampai jadi macam warna caramel.
3.Kemudian masukkan daging.Kacau sikit.
4.Masukkan black pepper sauce, sos barbeku, sos sweet & sour atau plum (Jika tidak ada sos ini boleh seimbangkan dengan gula dan serbuk perasa, guna sos tomato atau buah tomato pun ok.
5.Bila dah masuk semua bahan,kacau rata kemudian masukkan cili Benggala dan terus tutup kuali dalam tiga ke lima minit.
6.Dah siap bungkus begini kalau nak makan terus pun boleh. Kalau nak cairkan sikit cheese tu boleh masuk dalam microwave atau kalau nak garing sikit kulit atas wraps tu boleh sapu butter atau merjerin kemudian masuk dalam oven atau lagi mudah dalam air fryer. Suhu 160, 3 ke 5 minit. Terpulang pada jenis air fryer masing-masing. Rupa wraps akan lagi cantik, garing sikit.
Daging Goreng Tumis Pedas, walaupun nampak ringkas, lauk ni memang padu betul bila kena dengan nasi panas dan hirisan timun. Gabungan hirisan daging lembut bersama tumisan cili dan bawang memang “kena betul” dengan selera rakyat Malaysia.