
Sebut sahaja Creme Brulee, pasti anda sudah membayangkan keenakan rasanya yang lemak berkrim. Jika anda mahu mencuba resipi Creme Brulee yang mudah dan sedap, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Lina Thomas menerusi akaun Facebooknya.
Creme Brulee ala Kayangan
BAHAN-BAHAN:
- 3/4 cawan susu segar
- 1 1/2 cawan heavy whipping cream
- 3/4 cawan gula
- 8 biji kuning telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 7 sudu teh gula, untuk topping
- Air mendidih untuk ‘water bath’
CARA-CARA:
1. Panaskan oven ke (160C) 325F. Susun 7 ramekins kecil dalam loyang pembakar.
2. Masak susu dan heavy whipping cream hingga mendidih. Masukkan esen vanilla. Biar kan suam sebentar, ketepikan.
3. Pukul telur, kuning telur dengan gula. Jangan sampai berbuih.
4. Masukkan adunan telur sedikit demi sedikit dalam adunan susu dan kacau sebati. Tapiskan ke dalam bekas remekins. Bahagikan campuran sama rata. Susun di dalam loyang pembakar.
5. Masukkan loyang pembakar ke dalam oven, dan tuangkan air mendidih ke dalam periuk di sekeliling ramekins. (water bath)
6. Bakar selama 60 – 55 minit
7. Biarkan dia dalam oven selama 20 minit. Hati-hati keluarkan dari oven dan sejukkan kira-kira 30 minit sebelum disimpan dalam chiller. Tutup dengan plastik cling.
NOTA:
Custard ni boleh disediakan sehari hari lebih awal atau awal pagi dan sejuk kan dalam chiller.
UNTUK TOPPING:
Taburkan kira-kira satu sudu teh gula ke bahagian atas setiap custard di permukaan custard. Bakar dalam oven guna “broiler” 3 – 5 sehingga gula bertukar keperangan. Siap dan boleh dihidangankan.
KREDIT RESIPI & FOTO: LINA THOMAS
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biskut Viral 3 Bahan! Resipi Ringkas Cair Di Mulut

Siapa tak suka kalau bahan yang digunakan dalam masakan semudah 123! Zaman sekarang semua benda nak cepat, mudah, sedap dan murah. Kali ni viral pasal biskut viral 3 bahan yang hasilnya cair di mulut. Terkejut dengan cara masakannya, buat ramai peminat dapur terjebak. Apa lagi, jom cuba!
Acu Yuhan Biskut Susu, sangat mudah dan senang, bahan yang diperlukan pon cumalah 3 bahan utama saja. Biskut ini sangat sedap dan bila dimakan ia akan mencair didalam mulut. Kalau ikut acuan Semperit betul memang rumit dan banyak kerja. So buat Semperit mudah saja.
Resepi Biskut 3 Bahan / Biskut Susu

- 250g Buttercup
- 1/2 tin susu pekat
- 500g Tepung Jagung


Tapi kalau bahan dalam doh terkurang atau lebih, silap hari bulan kejadiannya pun tak segebus seperti yang diviralkan
tapi jangan risau selagi biskut cair dalam mulut jadilah tu hehe…
Koleksi Resipi Snek Homemade Sedap & Mudah Boleh Buat Untuk Anak

Koleksi resipi snek yang ibu-ibu kena cuba. Maklumlah, bila tibanya cuti sekolah, riuh rendah rumah dibuatnya. Masa inilah kaum ibu ‘terlebih’ sibuk di dapur sebab kaki makan tengah ramai berkumpul. Memang meriah! Snek antara hidangan ringan yang menjadi kegemaran anak-anak namun kebanyakan snek beku yang dijual di pasaran, kurang bagus untuk kesihatan kerana mengandungi kandungan garam serta MSG yang tinggi.
Bagi anda yang mementingkan kualiti makanan yang dihidangkan, anda boleh menyediakan aneka resipi snek ini secara homemade. Mudah je! Jom cuba.
1. NUGGET AYAM TEMPURA
BAHAN-BAHAN:
- 700gm isi dada ayam | potong kecil
- 2 biji telur
- 5 ulas bawang putih
- 2 biji bawang merah saiz sederhana
- Serbuk lada hitam secukupnya
- 3 sudu makan tepung ubi kayu
- Garam dan perasa ( jika suka) secukupnya
- Tepung goreng serbaguna secukupnya
- Sedikit mentega
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus. ( boleh guna food processor jika ada. Jika tiada, boleh guna pengisar biasa.)
2. Ambil loyang bersesuaian dan sapukan sedikit mentega.
3. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama30 minit.
4. Setelah masak, keluarkan kek nugget tadi dari loyang.
5. Potong kek nugget mengikut saiz yang digemari.
6. Bancuh tepung serbaguna dengan air. Jangan pekat sangat dan jangan cair sangat supaya nugget boleh disalut dengan sekata.
7. Celupkan nugget dalam tepung serbaguna dan goreng hingga garing.
8. Selain goreng, nugget juga boleh di gril.
9. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Noor Liyana
2. CHEWY CHEESE SPINACH
BAHAN-BAHAN:
- 250gm keju Mozarella parut (jika beli yang ketul, parutkan supaya senang cair.)
- 250gm krim keju
- 1 cawan daun bayam racik (daun sahaja tanpa batang.)
- 1 sudu makan mentega
- 1 ulas bawang putih | cincang
- 1 sudu teh lada hitam | tumbuk halus
- 1 sudu teh garam halus
BAHAN SALUTAN:
- 1/2 cawan tepung gandum
- 2 biji telur | dipukul
- 1 cawan serbuk roti oren
Nota:
** Nak tambah isi ayam cincang pun boleh.
** Nak gantikan bayam dengan daun sawi pun boleh.
** Nak guna carrot pun sedap. Caranya ialah parut halus dan perah sikit airnya.
** Nak guna brokoli pun ok. Ambil kepala brokoli tu cincang halus.
** Nak campur pun ok sangat-sangat. Ikut citarasa masing-masing.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, masukkan mentega dan bawang putih. Biar naik bau. Masak guna api perlahan sahaja bagi elakkan bawang garing.
2. Masukkan keju mozarella dan krim keju. Kacau hingga cair.
3. Bila keju dah cair, masukkan daun bayam, lada hitam dan garam secukup rasa. Kacau rata hingga bayam agak layu dan bertukar warna hijau gelap.
4. Masukkan ke dalam bekas bersesuaian yang tidak melekat. Boleh juga sapukan sedikit minyak pada bekas. Jika nak buat bentuk bulat, kepal semasa keju masih panas. Sebab jika dah sejuk, susah nak bentukkan keju tersebut.
5. Tekan-tekan keju supaya rata. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit sehingga set.
6. Bila dah pejal, potong keju menjadi kepingan serta saiz yang digemari. Sebaiknya jangan terlalu tebal atau nipis. Jika tak nak potong, boleh juga terap menggunakan ‘cookies cutter’. Bentuknya cantik nanti.
7. Salutkan dengan 1/2 cawan tepung gandum.
8. Kemudian celupkan ke dalam bancuhan telur. Ulang poses beberapa kali. Urutannya ialah: tepung – telur-tepung-telur.
9. Salut pula dengan dengan serbuk roti berwarna oren hingga rata.
10. Simpan kepingan keju di tempat beku selama 15 minit sebelum digoreng.
11. Panaskan minyak dan goreng dengan api perlahan hingga kekuningan. Jika nak ‘frozen’kan pun boleh.
Kredit resipi & foto: Asha Zainudin
3. ROTI JOHN MINI
BAHAN-BAHAN:
- 200gm daging kisar
- 4 biji telur
- 1 biji bawang besar | potong dadu
- 2 biji ubi kentang | potong dadu
- 1 kiub pati ayam
- 1 paket kecil rempah sup
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan marjerin / mentega
- Daun sup dan daun bawang secukupnya
- Roti frankfurter
- Mayones secukupnya
- Sos cili secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan mentega @marjerin .
2. Masukkan bawang besar.Tumis sampai sedikit layu.
3. Masukkan kentang yang dipotong dadu. Kuantitinya ikut citarasa. Nak lebihkan pun boleh.
4. Kemudian masukkan daging kisar.Gaul sekata.
5. Masukkan kiub pati ayam. Kacau lagi hingga larut.
6. Selepas semua bahan kelihatan mesra, masukkan rempah sup.
7. Perasakan dengan sedikit garam. Guna sedikit sahaja kerana kiub pati ayam tadi telah memberikan rasa masin.
8. Lepas dah siap masak, pecahkan telur dan campurkan dengan inti yang siap dimasak tadi. Selebihnya simpan dalam peti sejuk dan boleh tahan sebulan.
9. Tambahkan sedikit daun sup dan daun bawang.
10. Potong roti ,belahkan jadi 2 macam dalam gambar.
11. Masakkan inti di dalam kuali. Jumlahnya ikut citarasa masing-masing.
12. Setelah inti kelihatan sedikit masak, letakkan 2 keping roti. Kemudian terbalikkan.
13. Ini rupa roti dengan inti yang dah diterbalikkan.
14. Sapukan mayones dengan secukupnya.
15. Seterusnya sapukan sos cili mengikut citarasa.
16. Siap! Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nurul Shuhada Nsar
4. TEMPE GORENG REMPAH
BAHAN-BAHAN:
- Ketumbar
- Jitan manis
- Bawang putih
- Serbuk kunyit
- Garam
- Tepung gandum
- Air
INFO: Ikut sukatan berapa banyak tempe (Dikisar atau ditumbuk)
CARA MEMASAK:
1. Potong tempe mengikut ketebalan yang dikehendaki.
2. Bancuh bancuhan dengan bahan-bahan kisar. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
3. Masukkan tempe yang sudah dibelah ke dalam bancuhan.
4. Panaskan minyak dan gorengkan tempe sehingga keperangan.
5. Bila tempe sudah garing boleh angkat dan toskan.
INFO:
- Boleh makan begitu saja atau sedap cicah dengan sos atau sambal kicap.
- Makain nipis tempe dipotong makin rangup bila digoreng.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Chinta Eyja
5. BEGEDIL AYAM
Buat dulu stok begedil dan disimpan dalam freezer dan digoreng bila hendak makan. Begedil sesuai makan dengan soto atau bihun dan boleh juga makan sebagai lauk. Sedap juga makan begitu sahaja dicicah dengan sambal kicap.
BEGEDIL AYAM
BAHAN-BAHAN
- 5kg kentang
- 1kg isi ayam (direbus dan dicarik-carikkan)
- 200g bawang goreng
- 200g daun sup
- Telur (untuk salut bergedil)
BAHAN PERASA
- garam
- gula
- serbuk lada sulah
CARA MEMASAK
1. Goreng kentang agak-agak garing sikit. Angkat dan toskan minyak betul-betul.
2. Hancurkan kentang dan gaulkan dengan bahan-bahan lain kecuali telur.
3. Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa, serbuk lada sulah
4. Kepal-kepalkan mengikut bentuk dan saiz yang diingini.
5. Panaskan kuali dengan minyak. Celup bergedil dalam telur dan goreng sekejap sahaja.
Info: Pernah rebus kentang tapi bergedil cepat basi.
Kredit resipi & foto: Izany Izhas
6. SOSEJ AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg isi ayam
- 1 1/2 sudu teh garam
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 sudu teh lada sulah
- 1/2 sudu teh thyme
- 1/2 sudu teh oregano
- 1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
- 1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
Kredit resipi & gambar: Siti Zarina Jaidon
7. CHEESY BALL
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji ubi kentang
- 1 blok keju mozarella | dipotong kiub
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan minyak masak
- 3 biji telur | dipukul
CARA MEMASAK:
1. Kupas ubi kentang dan rebus. Setelah empuk, lenyekkan hingga hancur. Letak sedikit garam jika perlu.
2. Kemudian masukkan minyak dan tepung gandum. Uli. Jika terlalu lembik, tambah tepung gandum sedikit demi sedikit.
3. Cubit adunan tepung tadi dan leperkan. Kemudian isikan dengan keju.
4. Bulatkan adunan sebegini.
5. Celup bebola ke dalam bancuhan telur.
6. Kemudian golekkan di dalam bekas beriswi serbuk roti hingga rata.
7. Celup sekali lagi dalam adunan telur.
8. Salutkan sekali lagi dalam serbuk roti. Ulang proses sehingga semua bahan habis.
9. Panaskan minyak dan goreng bebola keju menggunakan api sederhana sehingag kekuningan.
10. Sedia untuk dinikmati. Mengancam sungguh!
Kredit resipi & foto: Che Kelly Muhamad
8. TWISTER ALA KFC
BAHAN-BAHAN:
- Roti tortilla – dibakar sekejap dalam kuali non stick selama 2-3 minit
- Isi ayam bahagian dada – digoreng tepung
- Mayones secukupnya
- Sos Thousand Island secukupnya
- Daun salad secukupnya
- Tomato – potong dadu
- Lobak merah – disagat
- Timun – disagat
- Keju – ikut citarasa. Tak nak pun tak mengapa
BAHAN PERAP AYAM
- Tepung gorengan serbaguna
- Telur – dipukul
- Bahan perasa
CARA MEMASAK:
1. Ambil isi ayam dan perapkan dengan sedikit perasa. Biarkan selama 15-30 minit.
2. Kemudian celupkan isi ayam dalam bancuhan telur dan golekkan dalam bekas berisi tepung serbaguna.
3. Celup dalam bancuhan telur sekali lagi diikuti tepung serbaguna. Tekan-tekan sedikit ayam tadi kemudian goreng dalam minyak hingga garing dan berwarna keemasan.
4. Untuk menyediakan twister, ambil roti tortilla dan bakar seketika di atas kuali non stick. Ia bertujuan untuk memudahkan proses menggulung.
5. Sapu mayones pada keseluruhan roti tortilla.
6. Susun daun salad, lobak merah, timun dan tomato. Kemudian paipkan sos Thousand Island dengan secukupnya.
7. Susun kepingan isi ayam yang digoreng tadi diikuti kepingan keju. Balut dengan kemas.
8. Bakar gulungan Twister sekali lagi untuk mencairkan keju. ( boleh bakar guna kuali non stick sahaja.) Jika tak nak bakar pun tak apa.
9. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mastura Razali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara Buat Ayam Masak Ungkep Yang Sedap, Pedas & Membuka Selera
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
5 Resipi Rendang Sedap, Bukan Berasas Daging & Ayam

5 resipi rendang unik dan sedap boleh dihidangkan sepanjang Syawal nanti sekiranya mahukan citarasa rendang yang berbeza.
Selain ayam dan daging masakan rendang ada pelbagai resipi dan ada diantaranya diperbuat dariada sayuran dan juga hidangan laut.
Kali ini, RASA membawakan lima jenis rendang selain ayam dan daging yang menggunakan bahan segar dan rempah ratus asli untuk menghasilkan rendang yang enak dan aromatik!
1. Resipi Rendang Telur
Bahan-bahan
10 biji telur (rebus dan buang kulit)
1/2 genggam ikan bilis
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
10 tangkai cili kering* (potong dan rebus)
10 biji cili api* (ikut selera)
5 biji buah keras*
4 batang serai*
5 biji bawang putih*
2 biji bawang besar*
2 sudu besar kerisik
1 kotak santan Kara
Daun limau purut (beberapa helai)
Daun kunyit (dihiris)
1 keping asam
1 kiub bilis
Cara Memasak
- Kisar bahan bertanda (*).
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan ikan bilis, santan, kerisik, dan asam keping. Tambah garam dan kiub ikan bilis. Masak hingga terbit minyak.
- Masukkan daun limau dan daun kunyit. Setelah layu, masukkan telur dan kacau sebentar. Siap untuk dihidangkan!
2. Resipi Rendang Kerang
Bahan-bahan
1 kg isi kerang
5 ulas bawang merah*
1 ulas bawang besar*
3 ulas bawang putih*
Halia sebesar ibu jari*
Lengkuas sebesar ibu jari*
4 ulas kunyit hidup*
2 biji buah keras*
10 tangkai cili api*
Segenggam cili kering*
2 batang serai* (diketuk)
2 keping asam keping
6 helai daun kunyit
2 bungkus kerisik
1 kotak kecil santan segera
Gula Melaka (jika ada)
Cara Memasak
- Bersihkan kerang dan lalukan dengan air panas. ToskanKisar semua bahan bertanda (*).
- Tumis bahan kisar bersama serai hingga naik minyak.
- Masukkan gula Melaka, asam keping, dan santan. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan kerisik dan kerang, kacau rata.
- Bila rendang nampak agak kering, perasakan dengan garam, gula, dan perasa tambahan.
- Taburkan hirisan daun kunyit dan kacau hingga sebati. Siap!
3. Resipi Rendang Nangka Muda
Bahan A
1 biji nangka muda (lebih kurang 2 kg)
1 kg santan pekat
1 cawan minyak masak
1 keping gula Melaka
Garam secukup rasa
1 cawan kerisik
2 helai daun kunyit (dihiris)
7 helai daun limau purut (dikoyak)
Bahan B (dikisar halus)
1 cawan ikan bilis
15 tangkai cili kering
10 tangkai cili api merah
2 inci kunyit segar
1 inci lengkuas
15 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Cara Memasak
- Rebus nangka dengan garam hingga lembut, toskan.
- Masukkan nangka, santan, minyak masak, dan bahan kisar ke dalam kuali besar.
- Masak hingga pekat dan naik minyak.
- Masukkan gula Melaka, garam, kerisik, daun kunyit, dan daun limau purut.
- Apabila rendang pekat dan naik minyak, boleh dihidangkan.
4. Resipi Rendang Jering Tua
Bahan-bahan
50 biji jering tua (kupas dan belah dua)
1 kg santan pekat segar
100g cili kering (rebus)
200g bawang merah kecil
100g bawang putih
50g ketumbar biji
100g buah keras
10 kuntum bunga lawang
15 biji buah pelaga
100g halia
100g lengkuas muda
5 lembar daun kunyit
5 batang serai (diketuk)
10 lembar daun limau
2 sudu makan stok ayam
100g gula merah
5 keping asam jawa
2 sudu makan garam
2 sudu makan gula putih
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
100g cili serbuk
Cara Memasak
- Didihkan santan hingga naik minyak.
- Rebus jering dengan daun limau dan serai selama 1.5 – 2 jam.
- Kisar bahan bumbu kecuali bunga pelaga dan bunga lawang.
- Tumis bahan kisar hingga naik minyak, kemudian masukkan santan dan jering.
- Tambahkan gula, garam, asam keping, dan stok ayam.
- Masak hingga rendang terbit minyak dan siap dihidangkan.
5. Resipi Ikan Selar Masak Rendang Padang
Bahan-bahan
20 biji cili padi
1 biji bawang merah besar
3-4 ekor ikan selar (lumur garam & kunyit)
1 keping asam gelugur
Cara Memasak
- Goreng ikan selar hingga garing.
- Tumbuk cili padi dengan bawang merah hingga separa lumat.
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk.
- Masukkan asam keping dan garam.
- Setelah sambal separa masak, masukkan ikan goreng.
- Biarkan sebentar hingga sebati dan siap dihidangkan!
Sumber: Koleksi resipi rendang RASA
Baca Lagi: Koleksi Aneka Resipi Nasi Bersama Lauk Pauk Sedap