Dapat merasa kek yang disukai tentulah nikmat rasanya. Kalau dah suka sangat, sibuk mencari resipi untuk membuatnya sendiri.Tambah lagi jika bahan yang diperlukan tidak banyak, lagi mudah untuk membuatnya. Jika suka cheesecake, boleh ikut resipi mudah ini, guna tiga bahan sahaja.
*Sukatan ini boleh dapat dalam 1 loyang kecil saja. Sesuai untuk anda yang first time nak try buat. Kalau rasa nak kek yang lebih besar, boleh gandakan sukatan ya.
CHEESECAKE TIGA BAHAN
Ads
CARA MEMASAK:
1. Pukul cream cheese dan susu pekat sampai berkrim dan tak berketul. Kalau nak kurang manis boleh kurangkan susu pekat.Nak pukul gunakan mixer boleh, nak gunakan blender pun boleh.
2. Asingkan telur putih & pukul sampai teksturnya berkrim (meringue).
3. Masukkan telur kuning dalam adunan cream cheese yang telah dipukul bersama susu pekat tadi.
4. Campurkan semua bahan sehingga sebati. Kaupkan saja guna senduk.
5. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang yang dah dilapik dengan baking paper. Kalau tak ada, boleh guna kertas buku biasa yang kosong.
6. Panaskan oven dengan suhu 150 darjah selama 10 minit. Bakar secara water bath. Letak air dalam loyang bawah, agak-agak dalam setengah loyang saja. Jangan sampai melimpah bila kita letak loyang kek tu. Masa panaskan oven, air tu akan mendidih.
Cara bakar secara ‘waterbath’.
Bakar pada 160 darjah untuk 30 minit pertama dengan api atas bawah.Rendahkan suhu pada 150 darjah untuk 25 minit seterusnya atau sehingga masak. Kadang-kadang ikut oven juga, suhu mungkin berbeza. Jadi kalau nak pastikan sama ada dah masak atau belum, boleh cucuk dengan lidi dan tengok sama ada teksturnya masih melekat atau tak.
7. Bila dah masak, biarkan 15 minit dalam oven dan barulah keluarkan. Pintu oven tu bukakan sedikit.
8. Akhir sekali, bolehlah letak topping ikut kegemaran anda. Makan saja pun dah sedap.Yang ini saya gunakan parutan keju cheddar. Kalau nak cairkan parutan keju pada topping tu, boleh masukkan kejap dalam oven.
Ads
MEMANG GEBU & LEMBUT!
Beginilah hasilnya, memang gebu dan lembut. Kalau buat topping dengan parutan keju yang dibakar macam di atas, terasa kerangupannya pada bahagian luar. Kombinasi yang lazat!
Tak susah mana pun nak buat cheese cake kan? Selamat mencuba.
Kek Sarang Semut adalah salah satu dari kek tradisional yang menjadi kegemaran ramai masa hari raya. Dari orang dewasa hinggalah kanak-kanak. Semua sukakan rasanya. Nak buat pun tak susah. Bagi anda yang nak cuba buat kek ini tetapi tak ada ketuhar? Boleh cuba resipi perkongsian saudari Ella Suhaila ini. Hanya masak guna pemanggang ajaib. Memang mudah! Hasilnya pun nampak sempurna. Jom cuba!
RESIPI KEK SARANG SEMUT / GULA HANGUS
BAHAN GULA HANGUS:
1/2 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar margerin atau mentega – beli online disini
CARA-CARA:
1. Buat gula hangus. Bila gula dah cairatau perang,masukkan air panas (hati-hati nanti gula melompat @ merecik)
2. Bila dah mendidih, masukkan margerin atau mentega. Sebatikan dan padam api.
CARA MEMASAK:
1. Kacau sebati telur,susu, esen vanilla & soda bikarbonat. (empunya resipi hanya kacau guna garfu je. Kacau-kacau manja, pusing 1 arah).
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Kacau sampai tepung sebati.
3. Masukkan gula hangus yang masih panas dalam adunantepung dan kacau lagi.
4. Lapik dasar pemanggang ajaib dengan aluminium foil. Oles sedikit margerin pada aluminium foil.
5. Tapis adunan ke dalam pemanggang. Bakar menggunakan api kecil selama 20-30 minit atau hingga kek masak.
6. Sedia untuk dinikmati.
NOTA:
Gandakan adunan supaya kek memenuhi pemanggang ajaib.
Adunan tidak perlu diperap.
Bakar hanya menggunakan pemanggang ajaib. Guna api kecil sahaja.
Kek Tapak Kuda adalah kek yang popular di Brunei. Rasanya sangat sedap namun susah nak jumpa kerana jarang ada yang buat kek ini untuk niaga. Bagi anda yang teringin nak rasa, resipi perkongsian saudari Ina Matzin ni antara yang boleh dicuba.
5. Untuk lapisan adunan putih, digalakkan tuang ke dalam loyang dengan mengguna piping bag supaya kek tidak berombak. Penuhkan loyang dengan adunan putih.
6. Bakar kek pada suhu 140C selama 25 minit. Bila masak, sejukkan kek seketika.
7. Potong kek kepada 2 bahagian. Sapu Nutella pada bahagian kek coklat dan lipat kek kepada dua. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Kalau ada anak anak di rumah, makanan memang kena sentiasa ada.Biasanya bila dah makan makanan berat, mereka mahukan jajan pula. Salah satu yang boleh kita buat adalah coklat chip cookies.
Kalau nak buat cookies yang sedap ala ala jenama terkenal Famous Amos yang memang anak-anak suka boleh ikut cara yang dikongsi oleh Norhaidar ini. Bukan saja sedap, cara buat pun senang. Tak payah guna mixer pun.
Bahan-bahan:
250gm butter
1 1/2 cawan brown sugar
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 1/2 cawan tepung (saya guna tepung Rose)
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam
6 sudu minyak masak
Coklat cip
Badam cincang
Cara membuat:
Satukan butter, brown sugar, telur dan esen vanila kemudian gaul guna spatula, tak perlu mixer.
2. Selepas adunan sebati masukkan tepung, tepung jagung, baking powder, soda bikarbonar dan secubit garam.
3. Gaul adunan hingga sebati, kemudian masukkan minyak masak. Gaul lagi.
4. Seterusnya masukkan coklat chip dan badam cincang. Gaul sebati dan simpan adunan dalam peti sejuk selama setengah jam.
5. Selepas satu jam keluarkan, ceduk agak-agak saiz sudu kecil (sudu KFC) dan susun jarak-jarak. Biarkan adunan kembang.
6. Kemudian bakar dalam oven guna api atas dan bawah, suhu 160 darjah Selsius selama 25 minit ikut kesesuaian oven masing-masing.
7. Sejukkan biskut yang dah masak dan simpan dalam bekas kedap udara supaya tahan lama.
Merdeka & Hari Malaysia kali ini lebih bermakna bila dirai dengan makanan! Resorts World Genting (RWG) membawakan sesuatu yang cukup istimewa – 6 hidangan...