Char Kuey Teow merupakan antara menu yang menjadi pilihan untuk makan malam. Hidangan yang ringkas tetapi enak sungguh bila dimakan panas-panas, ditambah pula dengan cili jeruk. Fuh padu! Kami kongsikan resipi yang paling mudah hasil perkongsian SuiSan Aliezsha. Selamat mencuba!

RESIPI CHAR KUEY TEOW

Resipi Char Kuey Teow Mudah & Ringkas Tapi Sedap

 

BAHAN-BAHAN:

  • Kuey teow (cuci toskan)
  • Cili kering (dikisar)
  • Bawang besar (dikisar)
  • Cili sos
  • Kicap manis
  • Kicap pekat
  • Sos tiram
  • Bawang putih – diketuk
  • Taugeh
  • Daun kucai
  • Telur
  • Udang direbus (asingkn air)
  • Kerang (direbus)

Resipi Char Kuey Teow Mudah & Ringkas Tapi Sedap

 

IKLAN

CARA PENYEDIAAN:

1. Panaskan kuali, masukkan minyak. Minyak lebih sikit ya supaya bila masukkan telur nanti, kuey teow tak bantat.

2. Tumiskan bawang putih, masukkan udang, 3 sudu besar cili yang dikisar, 1 sudu besar sos cili, 1 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar kicap pekat, 5 sudu kicap manis dan sedikit garam. Kacau-kacau.

3. Masukkan air rebusan udang. Pecahkan telur dan gaulkan hingga sebati.

IKLAN

4. Kemudian, masukkan kerang, kuey teow, taugeh dan daun kucai.

Resipi Char Kuey Teow Mudah & Ringkas Tapi Sedap

5. Siap!

IKLAN

Resipi Char Kuey Teow Mudah & Ringkas Tapi Sedap

Anda mencari KUALI pada harga yang murah tetapi berkualiti? Klik DISINI.

KREDIT RESIPI & FOTO: SUISAN ALIEZSHA

ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI INI: