Char Kuey Teow merupakan antara menu yang menjadi pilihan untuk makan malam. Hidangan yang ringkas tetapi enak sungguh bila dimakan panas-panas, ditambah pula dengan cili jeruk. Fuh padu! Kami kongsikan resipi yang paling mudah hasil perkongsian SuiSan Aliezsha. Selamat mencuba!

RESIPI CHAR KUEY TEOW

 

BAHAN-BAHAN:

  • Kuey teow (cuci toskan)
  • Cili kering (dikisar)
  • Bawang besar (dikisar)
  • Cili sos
  • Kicap manis
  • Kicap pekat
  • Sos tiram
  • Bawang putih – diketuk
  • Taugeh
  • Daun kucai
  • Telur
  • Udang direbus (asingkn air)
  • Kerang (direbus)

 

IKLAN

CARA PENYEDIAAN:

1. Panaskan kuali, masukkan minyak. Minyak lebih sikit ya supaya bila masukkan telur nanti, kuey teow tak bantat.

2. Tumiskan bawang putih, masukkan udang, 3 sudu besar cili yang dikisar, 1 sudu besar sos cili, 1 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar kicap pekat, 5 sudu kicap manis dan sedikit garam. Kacau-kacau.

3. Masukkan air rebusan udang. Pecahkan telur dan gaulkan hingga sebati.

IKLAN

4. Kemudian, masukkan kerang, kuey teow, taugeh dan daun kucai.

5. Siap!

IKLAN

Anda mencari KUALI pada harga yang murah tetapi berkualiti? Klik DISINI.

KREDIT RESIPI & FOTO: SUISAN ALIEZSHA

ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI INI: