
Roti ini enak dimakan begitu saja kerana rasanya yang manis dan lemak. Jika anda cuba, resipi ini boleh menghasilkan dua buku roti.
BAHAN-BAHAN:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur saiz A
- ¼ cawan mentega
CARA MEMASAK:
- Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
- Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Pau Kacang Merah Gebu.

Buat fresh, makan panas-panas. Makan satu je memang tak cukup ni. Bagi anda yang teringin nak buat pau sendiri, boleh cuba resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ini. Untuk intinya, selain kacang merah, boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.
Resipi Pau Kacang Merah Gebu.
Bahan A:
- 1 1/2 cawan air suam
- 1 paket yis
- 2 sudu besar gula pasir
( Satukan semua dalam satu bekas. Kacau dan biarkan 5 – 6 minit lebih kurang )
Bahan B:
- 4 1/2 cawan tepung pau ( tepung gandum pun boleh )
- 3 sudu besar shortening (jika tiada, boleh gantikan dengan mentega )
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 1 1/2 sudu teh double action baking powder ( guna baking powder biasa pun boleh )
( Satukan semua bahan B. Gaul hingga jadi serbuk)
Inti:
- Pes kacang merah ( boleh dibeli di kedai bakeri)
Cara membuat:
Masukkan larutan yis ( bahan A ) ke dalam bahan B. Gaul rata dan uli sebati selama lebih kurang 8 – 10minit.
Kemudian peram doh dalam bekas bertutup selama 15-18 minit di tempat yang bersuhu agak panas ( contohnya seperti dalam kereta, tempat yang kena cahaya matahariatau di dalam rumah pun boleh.)
Seterusnya, ambil doh dan uli kembali. Kemudian bulat-bulatkan menjadi ketulan doh kecil.
Ambil satu doh dan masukkan inti. Lapik bahagian bawah doh dengan daun pisang atau kertas.Ulang langkah sehingga semua doh siap dimasukkan inti. Peram doh pau selama 20 minit. Jika anda menggunakan inti kaya, peram selama 15-18 minit sahaja.
Sementara tunggu pau naik. panaskan air kukusan hingga mendidih. Setelah pau kelihatan naik, kukus selama 7-8 minit guna api besar. (balut penutup menggunakan kain bagi mengelakkan wap keluar)
Sedia untuk dinikmati.
Info chef:
- Setiap doh perlu ditimbang seberat 40 gramsetiap satu.
- Setiap kali kukus pau yang seterusnya,lap dahulu bawah penutup kukusan. Ia bagi mengelakkan lebihan wap air menitis pada pau.
- Untuk dapatkan pau yang sentiasa lembut, simpan dalam bekas kedap udaradan elakkan pau terdedah.
Kredit resipi & gambar: Mariana Zainal
Resipi Roti Sosej Goreng Paling Mudah & Tak Guna Banyak Bahan

Jom buat Roti Sosej Goreng. Ibu-ibu pastinya asyik memikirkan menu yang hendak disediakan untuk anak. Salah satu snek mudah, sedap dan mengenyangkan yang boleh dicuba ialah Roti Sosej Goreng perkongsian saudari Shah Ruzanna Shafiee.
Buat secara homemade tentunya lebih jimat, kebersihan terjamin dan boleh puas makan.Maklumlah, sekarang ni makanan siap masak harganya mahal. Jadi kalau keluarga yang anak ramai, agak terbeban dengan kos yang dikeluarkan.
Oleh itu, untuk lebih mesra poket dan belanja, jom cuba buat sendiri. Mana tahu, dari buat untuk makan anak beranak, boleh pula dijadikan bahan jualan. Kan best tu. Moga resipi ini memberi manfaat buat semua. Selamat mencuba!
CARA BUAT ROTI SOSEJ GORENG SEDAP TANPA BANYAK BAHAN

BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online disini
2 sudu makan gula halus – beli online disini
1 1/2 sudu makan marjerin – beli online disini
1 sudu teh garam
1 sudu makan yis – bancuh dengan 1/2 cawan air suam – beli online disini
Sosej secukupnya – potong dan celur
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum, gula halus, marjerin dan garam. Gaul hingga sebati.
2. Kemudian masukkan bancuhan yis sedikit demi sedikit. Uli hingga jadi doh yang tidak melekat di tangan.
3. Biarkan doh mengembang. Kemudian bulat-bulatkan doh dan gentel memanjang.
4. Lilit doh pada sosej dan kemaskan lilitan suapay ia tidak terbuka ketika digoreng.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
Kredit resipi & foto: Shah Ruzanna Shafiee
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Langkah Demi Langkah Buat Roti Naan Keju, Guna Mozarella Sedap.

Roti Naan Keju atau Cheese Naan ni memang garing dan lembut dimakan. Ada juga yang mengejanya Nan.Kalau buat sendiri boleh isi banyak-banyak kejunya. Masa makan sure bertali-tali dan lemak sedap rasanya.
Ni resipi dari Umi Watie yang tengok rupa pun dah sedap. Katanya nan cheese yang lembut gebu ni sedap dimakan dengan mentega dan madu. Tapi bagi penggemar kari atau sambal boleh aje jadi gandingan sajian roti naan keju ni.
ROTI NAAN @ NAN KEJU
(saiz hidangan 6 kepingan kecil)
BAHAN-BAHAN :
150gm tepung gandum
1 sudu teh yis
1 sudu teh baking powder
1 sudu makan yogurt
1 sudu makan gula
1 ½ sudu makan minyak
50ml ml air
Garam
Mozarella cheese secukupnya
CARA MEMASAKNYA:
1. Satu kan semua bahan kecuali air dalam bekas. Kakchik guna minyak masak saja. Kalau suka boleh guna minyak jagung ya.
2. Gaul kan semua bahan tepung, garam, baking powder, gula, yogurt dan minyak sampai jadi serbuk roti.
3. Buat lubang ditengah, masukkan air. Kakchik guna air paip saja.
4. Uli manja doh sampai tak melekat di tangan. Perap 45 minit sehingga doh naik dua kali ganda.
5. Bila dah kembang. Tumbuh doh. Minyakkan tangan supaya mudah kerja membulatkan doh.
6. Kakchik bulat-bulat dapat 6 ketul comel. Cukup la kan untuk keluarga kecil. Kakchik sendiri makan 3 keping tanpa rasa bersalah. hahahaha. lepas itu bising, timbang rosak.
6. Leperkan doh, bubuh cheese mozarella sesedap rasa. Hahaha. Kakchik bubuh 3 sudu mozarella. Tutup doh dan rehatkan 15 minit.
7. Doh yang telah siap di rehatkan 15 minit.
8. Canaikan doh perlahan-lahan. Jangan sampai pecah ya. Bedakkan dengan tepung supaya tidak melekat.
9. Siap dah semua doh di canai nipis. Jom kita mula membakar roti naan kita.
10. Gunakan api kecil sahaja. kakchik guna kuali anti lekat. tutup kuali supaya roti naan kita masak sekata.
11. Tunggu sampai mentega cair atas roti naan yang panas barulah mantul. Ishhhh wangi mentega dan madu. Digandingkan pula dengan roti yang lembut gebu. Lemak masin mozarella. Isshhhhh.
12. Makan dengan mentega dan madu. Perghhh sedap weii. Kalau suka boleh makan dengan ayam tandori atau kuah kari.
Kredit foto & resipi : Umi Watie
ANDA MUNGKIN SUKA RESIPI ROTI CANAI JUGAK :
DAN JUGA VIDEO INI :