
Roti ini enak dimakan begitu saja kerana rasanya yang manis dan lemak. Jika anda cuba, resipi ini boleh menghasilkan dua buku roti.
BAHAN-BAHAN:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur saiz A
- ¼ cawan mentega
CARA MEMASAK:
- Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
- Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Scone 3 Bahan Memang Puas Makan

Siapa peminat scone bolehlah cuba buat resipi ni. Hanya guna tiga bahan dah siap scone yang korang suka. Sangat mudahkan. Kalau beli pun harganya boleh tahan mahalnya.Makan dengan jem strawberi memang puas hati.
*Boleh pakai sedikit esen vanilla, sedikit gula kastor dan sedikit garam (tapi untuk yang kali ini saya tak pakai)
SCONE
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan susu segar
130g (lebih kurang 1/2 cawan) butter
Dapatkan Mitsutoyo Rechargeable Personal Blender Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
Cara membuat:
1.Ayak sikit tepung tu biar dapat tekstur gebu dan campurkan dengan butter.
2.Gaulkan keduanya biar sampai jadi seperti serbuk roti.
3.Letakkan secawan susu segar.
4.Gaul biasa ,tak payah uli.(masa ni kalau yang suka manis tambah gula sedikit, esen vanilla dan garam. Ini optional saja ya).
Biar dalam 10 minit untuk mengenali hati budi.
5.Lapik baking paper atas dulang pembakar supaya tidak melekat. (kalau tak ada, sapu saja pakai butter sikit)
6.Leperkan mereka (tak perlu pakai roller) dan tekup bulat-bulat.
7.Susun atas dulang pembakar,tinggi di depan, yang rendah di belakang. Yang lebar di tengah.
8.Ini juga optional. Saya suka permukaan scone nampak garing. So saya guna telur dan sedikit susu.Kacau sebati jangan sampai berbuih-buih.
9.Lulurkan dengan perlahan permukaan scone dengan berus.
10.Begini hasilnya.
11.Bergantung pada oven masing-masing. Kalau saya panas 250 darjah selama 15 minit. (sebab saya suka garing. kalau tak nak, kurangkan sikit suhu atau masa)
12.Potong di tengah biar terbelah dua.Wow gebu.
13.Beginilah hasilnya.Sapu dengan jam strawberi boleh, dengan whipped cream boleh. Kalau nak letak tuna pun boleh. Sebab ini scones versi plain.
Kredit: Mell Abdul Rahman
Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:
6 Resipi Kek Terkini Yang Sedap Untuk Dijual Gerenti Laku Keras
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Roti Buah-buahan Kekacang. Sapu Mentega Lagi Mantap Ni.

Sekarang ni petang-petang kerap hujan. Mulalah perut berkeroncong nak cari makanan untuk dikunyah. Resipi roti buah-buahan kekacang ni nampaknya mudah dibuat.
Bak kata empunya resipi ni campak-campak, kacau-kacau dan siap. Jom cuba buat ikut resipi yang dikongsikan oleh Kathy Kay- JOM jengah dapur KK. Kekacang ada, buah-buahan pun ada memang padulah.
ROTI BUAH-BUAHAN KEKACANG
.
BAHAN-BAHAN :
- 1 1/2 cawan tepung
- 1/2 cawan oats
- 3/4 cawan gula perang
- 2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh baking soda
- 1 sudu teh serbuk pala/halia/cinnamon
- 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu teh minyak
- 1 biji telur
- 1/2 cawan hirisan aprikot
- 1/2 cawan cranberry cincang sedikit
- 1 cawan kekacang dicincang kasar (kk guna almond. Walnut juga boleh)
- 1 cawan perahan limau ( KK guna 1 sdm sunquck tambah air jadikan 1 cawan)
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan kering, buahan dan kekacang digaul rata.
.
.
2. Masukkan telur ,minyak ,dan air tadi. Kacau rata.
3. Curah ke dalam bekas yang telah digris dan di alas bawahnya.
.
4. Bakar suhu 170c lebih kurang 45 min. Atas oven dan bekas masing2.
NOTA MEMASAK :
*Cara nak tahu masak. Cucuk dengan tester kek atau lidi. Jika keluar bersih. Done.
*Keluarkan dari oven. Biar beberapa minit sebelum dikeluarkan .
*Buahan boleh ditukat ikut selera
*Kekacang juga atas pilihan.
*Gula putih juga boleh jika tiada gula perang. Cuma gula perang kurang manis dan lebih sesuai dengan buahan.
*Rempah ratus boleh skip , jika tak nak
*Roti ini memang tidak manis. Sesuai dimakan dengan butter dan jem.
*Boleh juga makan begitu saja. Enak semasa panas.
KREDIT FOTO & RESIPI : KATHY KAY-JOM jengah dapur KK
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
TONTON JUGA VIDEO NIH :
Roti Pelangi & Roti Blueberi Brioche, Cantiknya…

Tengah merancang nak ‘meroti’, ni dua resipi roti istimewa yang pasti memikat selera. Roti blueberi brioche dan roti sandwich pelangi, bukan sekadar rupa menawan tetapi kegebuan dan kelembutannya memang tak boleh bawa bincang.
.
Jom semak resipi hebat dari tenaga pengajar di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Peretak Selangor.
1. ROTI BLUEBERI BRIOCHE
.
BAHAN-BAHAN:
- 20gm yis
- 100ml susu segar atau UHT
- 600gm tepung roti
- 100gm gula kastor
- 5 biji telur
- ½ sudu teh parutan kulit lemon
- 2 sudu makan esen vanila
- 200gm mentega
- Garam secukup rasa
- Inti blueberi secukupnya | segar atau ada dijual dalam tin di pasaraya
CARA MEMASAK :
1. Adunkan semua bahan kering seperti gula, tepung roti, yis dan kulit lemon yang telah diparut menggunakan mesin pengadun sehingga sebati.
2. Masukkan susu segar, esen vanila dan telur.
3. Masukkan mentega dan gaul sehingga sebati sehingga doh menjadi elastik dan tidak melekat di keliling mangkuk pengadun.
4. Rehatkan doh 20 minit
5. Bahagikan doh kepada 30gm, masukkan inti blueberi di tengah dan bulatkan. Masukkan dalam acuan.
5. Sapu mentega dalam acuan untuk mengelakkan doh melekat.
6. Rehatkan 45 minit atau naik sekali ganda
7. Sapukan dengan telur.
8. Bakar selama 20 minit pada suhu 180C
9. Sejukkan dan paipkan blueberry filling di atas roti
Saiz hidangan : 20 ketul
Masa memasak : 30 minit
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Roti gebu dan lembut, enak dengan inti bluberi
Anggaran kos : RM20
INFO CHEF : Kulit lemon parut memberi aroma citrus yang wangi kepada brioche.
2. ROTI SANDWICH PELANGI
.
BAHAN-BAHAN:
- 500 gm tepung roti
- 8gm garam halus
- 15gm yis segera
- 30gm gula kastor
- 20gm susu tepung
- 40gm lelemak sayuran
- 310gm air sejuk | dari peti sejuk
- 5gm pelembut roti
- Beberapa titik pewarna merah, hijau, biru dan kuning
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung, garam, yis , gula, susu tepung, pelembut roti dan lelemak dan gaul sekata
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sebati sehingga menjadi doh.
3. Bahagikan doh kepada 4 bahagian.
4. Campurkan 1 pewarna pada 1 bahagian doh.
5. Rehatkan doh selama 5 minit pada suhu bilik.
6. Canai doh satu persatu.Lapiskan doh satu persatu dengan setiap doh berwarna.
7. Gulungkan doh tersebut.
9. Bahagikan doh kepada 400 gram
10.Susun di atas tin pembakar roti yang digris dengan lelemak.
11.Biarkan doh naik selama 30 – 40 minit atau mengembang sekali ganda
12.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 °C selama 25 minit.
13.Sejukkan dan hidangkan.
Saiz hidangan : 3 buku roti
Masa memasak : 25 minit
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Roti berwarna warni yang pasti menceriakan hari
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Pastikan adunan naik sepenuhnya untuk mendapatkan bentuk segiempat tepat
FOTO : TUAN AZMAN TUAN MUDA
RESIPI : MOHD NOOR ALFAHIZAM BERAHIM, MOHD FAIRUZ A. GHAFFAR 7 AZAENN MOHD AZIZ
TERIMA KASIH : Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN),Jalan Ampang Pechah, Kampung Ampang Pechah,Kuala Kubu Baru, Selangor.
MAKLUMAT LANJUT :FB : Institut Kemahiran Belia Negara Peretak
Ni dia tawaran hebat untuk anda yang suka membeli secara online shoppe, jom klik ni . Dapatkan free shipping deals.
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :