Butter Cake merupakan antara kek yang menjadi kegemaran ramai. Datanglah berapa banyak kek viral, Butter Cake tetap menjadi pilihan hati. Makan panas-panas memang sedap. Nak lagi sedap, cuba masak menggunakan Anchor Unsalted Butter dan Anchor Cheddar Cheese Slices. Lagi sedap berlemak kek kita nanti. Jom cuba.
BUTTER CAKE
Bahan-bahan:
250gm Anchor Unsalted Butter | suhu bilik
220gm gula halus
6 biji telur
220gm tepung naik sendiri
120ml Fernleaf Susu UHT
1 sudu teh esen vanilla
2 keping Anchor Cheddar Cheese Slices
Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Strawberry
Cara Memasak:
Pukul gula dan Anchor Unsalted Butter sehingga kembang.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi sehingga kembang.
Masukkan Fernleaf Susu UHT, esen vanilla, tepung naik sendiri dan Anchor Cheddar Cheese Slices. Gaul sebati secara perlahan.
Tuang di dalam loyang dan bakar pada suhu 170°C selama satu jam.
Sedia untuk dinikmati bersama Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Strawberry.
Mencari hidangan istimewa untuk tetamu di pagi raya? Sama ada hidangkan menu nasi, mee, kek atau biskut raya pada pagi raya, tidak perlu risau bila ada Mentega Anchor.
Raya anda pasti lengkap dengan juadah Raya yang menggunakan Mentega Anchor, mentega tulen warna keemasan semulajadi dengan rasa berkrim dan kaya.
Antaranya Kek Telur Masin antara hidangan yang boleh anda sajikan kepada mereka. Memang enak bila dapat menikmati kek coklat yang dituang dengan sos telur masin.
Nak lagi sedap, pastikan anda guna Mentega Anchor Unsalted. Mentega tulen dari New Zealand ini adalah pilihan yang terbaik. Aromanya sahaja sudah cukup menangkap selera.
Buat kek anda rasa lebih berkrim dan kaya, lengkapkan menu anda dengan Susu UHT Fernleaf dan Susu Tepung Fernleaf Family. Hasilnya memang memuaskan hati. Tak jemu rasa menikmati kek ini.
Pastinya tetamu anda teruja melihat hidangan ini tersedia di atas meja.
1. KEK TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN A:
215gram Mentega Anchor Unsalted – cairkan 1 ½ cawan Susu UHT Fernleaf 1 ½ cawan gula kastor 1 ¼ cawan tepung gandum – ayak 1 cawan serbuk koko 3 biji telur 1 sudu teh baking powder – ayak 1 sudu teh soda bikarbonat – ayat
BAHAN-BAHAN B (TOPPING):
1 cawan Susu UHT Fernleaf 30gram Mentega Anchor Unsalted 2 sudu makan gula kastor 1 sudu makan tepung jagung 1 sudu makan Susu Fernleaf Family (dibancuh dengan susu tepung) 1 sudu makan serbuk telur masin Beberapa titik pewarna kuning telur
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat kek, satukan Mentega Anchor Unsalted, Susu UHT Fernleaf, gula kastor dan telur dalam mesin pengisar. Kisar semua bahan hingga sebati kemudian tuang dalam mangkuk. 2. Masukkan bahan-bahan ayak ke dalam mangkuk lalu kaup-balikkan sebati. Tuang adunan ke dalam acuan pilihan yang telah disapu sedikit mentega dan dialas dengan parchment paper. 3. Kukus kek hingga masak dan sejukkan. 4. Untuk membuat topping; satukan semua bahan B dalam periuk lalu kacau sebati. Didihkan dengan api yang sederhana. Jika bancuhan terlalu likat, tambah sedikit air panas. Kacau topping hingga likat. Sejukkan sebentar (boleh sejukkan dalam peti sejuk). 5. Keluarkan kek yang dah disejukkan dari acuan, tuang topping ke atas kek.
2. BISKUT BIJIRIN RANGUP
BAHAN-BAHAN:
215gram Mentega Anchor Unsalted – suhu bilik 1 cawan tepung gandum 1 cawan nestum ½ cawan tepung jagung ½ cawan gula kastor ¼ cawan Susu Fernleaf Family (dibancuh dengan susu tepung) 1 biji telur ½ sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Di dalam mangkuk pengadun, satukan Mentega Anchor Unsalted dan gula. Pukul hingga lembut. 2. Masukkan esen vanilla dan telur. Pukul lagi hingga adunan sebati dan licin. 3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, Susu Fernleaf Family dan nestum. Gaul sebati. Rehatkan adunan 10 minit. 4. Terap doh adunan mengikut acuan yang digemari lalu susun dalam dulang pembakar. 5. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20-25 minit atau sehingga biskut keperangan-perangan. Sejukkan biskut di redai.
3. RAMEN RENDANG AYAM CHEESE
BAHAN A:
2 peket mi ramen – celur separuh masak & toskan Keju Perfect Italiano Mozzarella secukupnya Keju Perfect Italiano Grated Parmesan secukupnya Mentega Anchor Unsalted secukupnya
BAHAN B:
15 tangkai cili kering – basuh & rebus 8 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 1 inci lengkuas ½ inci halia ½ inci kunyit hidup 2 batang serai 1 sudu makan ketumbar 1 sudu teh jintan manis 1 sudu teh jintan putih
BAHAN C:
500gram ayam – potong kecil 1 ½ cawan Susu Fernleaf Family (dibancuh dengan susu tepung) 2 sudu makan kerisik 1 sudu makan gula perang 2 helai daun limau purut – siat Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan B di dalam mesin pengisar lalu kisar halus hingga menjadi pes. 2. Panaskan 2 sudu makan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar hingga pecah minyak. 3. Masukkan ayam, Susu Fernleaf Family, kerisik dan daun limau purut. Didihkan hingga semua bahan empuk. Tambah gula perang dan garam secukup rasa. Masak beberapa minit lagi hingga semua bahan masak sempurna. Sejukkan sebentar. 4. Sediakan mangkuk tahan panas. Sapu sedikit Mentega Anchor Unsalted. Letakkan selapis ramen celur di dalam mangkuk tadi. Sendukkan rendang ayam menjadi lapisan kedua. Kemudian, tabur Keju Perfect Italiano Mozzarella secukupnya. Ulangi proses hingga menjadi beberapa lapisan. 5. Akhir sekali, tabur Keju Perfect Italiano Grated Parmesan di lapisan paling atas. 6. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190-200C selama 35-45 minit atau hingga bahagian atas keperang-perangan. Hidangkan panas.
4. RICE CUBE SERUNDING DAGING CHEESE
BAHAN-BAHAN:
4-6 biji ketupat nasi sejuk – potong kiub 1 cawan serunding daging kering 1 ½ cawan Susu Fernleaf Family (dibancuh dengan susu tepung) Mentega Anchor Unsalted secukupnya 1 cawan Keju Perfect Italiano Mozzarella Garam & lada sula secukupnya Cincangan daun kering – hiasan
CARA MASAK:
1. Di dalam mangkuk yang besar, satukan Susu Fernleaf Family, lada sulah, garam lalu kacau rata. 2. Masukkan Keju Perfect Italiano Mozzarella, serunding daging dan kiub ketupat nasi lalu kacau rata. 3. Tuang campuran tadi ke dalam mangkuk tahan panas yang telah disapu Mentega Anchor Unsalted secukupnya. 4. Tabur cincangan daun kering dan lebihan Keju Perfect Italiano Mozzarella di bahagian atas. 5. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190-200C selama 30 minit. Hidangkan panas.
5. LINGUINE BRIYANI KAMBING CHEESE
BAHAN-BAHAN A:
150gram linguine – celur & toskan ½ cawan Keju Perfect Italiano Grated Parmesan 1 cawan Keju Perfect Italiano Mozzarella
BAHAN-BAHAN B:
400gram daging kambing – potong kecil 4 sudu makan pes briyani 2 biji ubi kentang – belah 4 & rebus 4 biji cili hijau – belah 2 Rempah 3 sekawan – bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga 1 ½ cawan Susu Fernleaf Family (dibancuh dengan susu tepung) 50gram Mentega Anchor Unsalted Garam & gula secukup rasa
CARA MASAK:
1. Cairkan Mentega Anchor Unsalted di dalam periuk. Tumis rempah tiga sekawan hingga wangi. Masukkan pes briyani dan daging kambing. Tambah sedikit air lalu didihkan hingga daging kambing empuk. 2. Tuang Susu Fernleaf Family, masukkan kentang rebus, telur rebus dan cili hijau. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak hingga semua bahan empuk dan sebati. Ketepikan. 3. Di dalam mangkuk yang besar, satukan linguine celur dan biryani kambing. Gaul sebati. 4. Sediakan mangkuk tahan panas yang disapu sedikit Mentega Anchor Unsalted, tuang campuran linguine dan briyani kambing tadi lalu ratakan. 5. Tabur Keju Perfect Italiano Mozarella dan Keju Perfect Italiano Grated Parmesan secukupnya. 6. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan suhu 190-200C selama 30-40 minit. Hidangkan panas.
6. KUIH GUNTING PERISA KARI DAN KEJU
BAHAN A:
500gram tepung gandum 100gram Keju Perfect Italiano Grated Parmesan 50gram Mentega Anchor Unsalted – cairkan 2 sudu makan serbuk kari 2 sudu makan Susu Fernleaf Family (dibancuh dengan susu tepung) 1 sudu teh serbuk ikan bilis Air secukupnya Garam secukup rasa
BAHAN B:
2 labu bawang besar 2 sudu makan udang kering 1 sudu makan jintan manis 1 sudu makan jintan putih
BAHAN C:
2 tangkai daun kari – cincang kasar 3 tangkai cili kering – hiris nipis
CARA MASAK:
1. Kisar bahan B hingga lumat. 2. Sediakan mangkuk yang besar, satukan bahan A kecuali air beserta bahan B yang telah dikisar tadi. Tambah bahan C lalu gaul sebati. 3. Tuang air sedikit demi sedikit secukupnya hingga membentuk doh yang agak lembut tapi tak melekat. Rehatkan doh sebentar. 4. Canai doh nipis dan gunting mengikut saiz yang diingini. 5. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali yang besar, goreng doh yang digunting tadi hingga perang dan garing. Toskan lebihan minyak.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Kek Oren Mentega yang cukup istimewa. Teksturnya yang lembut dan gebu menjadikan kek ini sangat enak. Bau harum dan segar dari parutan kulit oren dan mentega yang sangat menyelerakan. Pastikan anda guna Anchor Unsalted Butter untuk mendapatkan kek yang lebih enak dan wangi. Langsung tak terasa muak. Percayalah, sekejap je mesti kek ini habis licin dimakan. Wajib cuba!
Jika selama ini kita hanya makan keledek yang direbus, kali ini Rasa nak kongsi resipi Keledek Bakar Berinti Ayam Sambal Berkeju yang sangat sedap dan mudah dimasak. Rasa manis keledek bercampur dengan kepedasan inti sambal ayam serta lelehan keju ini memang ‘ngam’. Setiap gigitan memberi keterujaan. Untuk regangan sempurna, jangan lupa gunakan Keju Perfect Italiano Mozzarella. Ia merupakan 100% keju semula jadi yang menambah rasa pada hidangan. Memang wajib cuba di rumah.
BAHAN-BAHAN B (INTI):
Nak menang wang tunai RM1,000? Kalau tak pandai masak pun tak apa. Janji confident. Ha…Gitu! Jom join peraduan Flex & Menang.
Anda hanya perlu:
Tak perlu masak menu hebat. Goreng telur pun boleh. Janji skill masak tu nampak power.
Mak-mak, student universiti, orang bujang, tukang masak, makcik kantin, abang jual burger atau sesiapa je, semua orang boleh join .
Hantar je penyertaan. Mana tahu duit cash RM1000 ni milik anda.
Bolehlah guna buat belanja barang sekolah anak, shopping @ pergi holiday!
Kenapa manusia cenderung makan menu sama berulang kali? Ketahui jawapan saintifik, psikologi dan biologi yang menerangkan bagaimana otak, emosi dan rutin mempengaruhi pilihan makanan kita.