Idea bernas dan berinovasi bila jamu tetamu puding roti guna bekas cup cake. Tidak perlu takut jika bekas jadi sememeh kalau buat dalam loyang atau bekas dan menyukarkan tetamu untuk ambil. Sangat mudah bila membakarnya di dalam bekas cup cake. Cuma curahkan sos kustard di dalam cup tu dah boleh makan. Selamat mencuba untuk open house!
RESIPI PUDING ROTI CUP CAKE
BAHAN-BAHAN:
Ads
- 13 keping roti (satu bungkus roti)
- 1 kotak kecil kismis
- *3 cawan fresh milk
- *4 sudu besar gula
- *2 sudu besar mentega
- *2 biji telur
- *1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan-bahan yang bertanda * kedalam besen atau mangkuk besar.
- Kacau bahan tu guna whisk.
- Koyakkan roti dan masukkan semua dalam mangkuk tadi.
- Rendam sekejap roti tadi dan biar ia meresap seketika.
- Sediakan bekas cup cake, dan masukkan bahan tadi ke dalam bekas.
- Taburkan kismis di atasnya..terpulang nak taburkan coklat chip dan sebagainya pun boleh.
- Panaskan dulu oven 200C dalam setengah jam.
- Bakar puding roti dengan sushu 200C selama 50 minit sampai masak. Api atas bawah.
- Sementara menunggu masak boleh buat sos kustard!
SOS KASTARD
BAHAN-BAHAN:
- 1 tin susu cair
- 3/4 cawan air
- 2 sudu besar tepung kastard
- 2 sudu besar gula
CARA MEMASAK:
Semua bahan tu masuk dalam periuk dan sentiasa kacau. Pastikan api kecil sahaja dan kacau sampai pekat. Siap!
Ads
Kongsi gambar: Cik Lyne
Resipi asal: cikepal06.blogspot.com
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI