Idea bernas dan berinovasi bila jamu tetamu puding roti guna bekas cup cake. Tidak perlu takut jika bekas jadi sememeh kalau buat dalam loyang atau bekas dan menyukarkan tetamu untuk ambil. Sangat mudah bila membakarnya di dalam bekas cup cake. Cuma curahkan sos kustard di dalam cup tu dah boleh makan. Selamat mencuba untuk open house!

Puding Roti Sos Kastard Guna Bekas Cup Cake, Idea Bernas Senang Jamu Tetamu!

RESIPI PUDING ROTI CUP CAKE

BAHAN-BAHAN:

Puding Roti Sos Kastard Guna Bekas Cup Cake, Idea Bernas Senang Jamu Tetamu!

Ads
  • 13 keping roti (satu bungkus roti)
  • 1 kotak kecil kismis
  • *3 cawan fresh milk
  • *4 sudu besar gula
  • *2 sudu besar mentega
  • *2 biji telur
  • *1 sudu teh esen vanila

CARA MEMASAK:

Puding Roti Sos Kastard Guna Bekas Cup Cake, Idea Bernas Senang Jamu Tetamu!

Puding Roti Sos Kastard Guna Bekas Cup Cake, Idea Bernas Senang Jamu Tetamu!

  • Satukan bahan-bahan yang bertanda * kedalam besen atau mangkuk besar.
  • Kacau bahan tu guna whisk.
  • Koyakkan roti dan masukkan semua dalam mangkuk tadi.
  • Rendam sekejap roti tadi dan biar ia meresap seketika.
  • Sediakan bekas cup cake, dan masukkan bahan tadi ke dalam bekas.
  • Taburkan kismis di atasnya..terpulang nak taburkan coklat chip dan sebagainya pun boleh.
  • Panaskan dulu oven 200C dalam setengah jam.
  • Bakar puding roti dengan sushu 200C selama 50 minit sampai masak. Api atas bawah.
  • Sementara menunggu masak boleh buat sos kustard!

 

SOS KASTARD

BAHAN-BAHAN:

  • 1 tin susu cair
  • 3/4 cawan air
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 2 sudu besar gula

CARA MEMASAK:

Semua bahan tu masuk dalam periuk dan sentiasa kacau. Pastikan api kecil sahaja dan kacau sampai pekat. Siap!

Ads

 

Kongsi gambar: Cik Lyne

Resipi asal: cikepal06.blogspot.com

 

Ads

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI