Resipi biskut mazola tanpa telur, sedap dan mudah. Dah hampir seminggu puasa, jadi ramai yang mula nak buat biskut raya sikit-sikit kan bila masa terluang.
Nak buat sekali gus kadang tak larat juga kan. Apatah lagi yang bekerja. Hari cuti baru boleh buat.
Okay, resipi biskut Mazola yang dikongsikan oleh puan Anas Heshlee ini tak menggunakan telur. Boleh cuba versi ini ye. Tak kurang sedapnya tau.
Minyak masak (tak kira minyak Mazola, jagung atau sebagainya. Ikut bajet)
Ads
Cara Memasak:
Kacang tanah itu disangai dahulu dan dikeringkan. Kemudian kisar kering. Tapi jangan halus sangat. Kulit tidak perlu dibuang. Sebenarnya biskut lebih cantik warna nya jika ada kulit.
Gaul kesemua bahan kering hingga sekata. Kemudian letak minyak sikit demi sedikit sampai adunan tak lekat di tangan.
Jenis minyak terpulang pada bajet. Tak kira minyak mazola ke..minyak jagung ke..minyak masak ke..terpulang..sedap je.
Ads
Kemudian tekap mengikut acuan yang dikehendaki. Letak di atas dulang bakar. Bakar suhu 170 20/25 minit.
Sebelum bakar sapukan kuning telur + pewarna kuning telur.
Zaman kanak-kanak riang dulu, memang kita selalu makan biskut ini kan? Biskut ni memang sedap. Sangat terkenal pada tahun 1980-an dulu. Boleh dianggap sebagai biskut lejen ni. Tapi dulu kalau makan kadang suka makan aising saja. Selalu kena marah dengan emak. Nah, kali ni melalui facebook, Ismail Abdul berkongsi resipi biskut lejen ni. Jomlah try buat. Boleh kembalikan nostalgia.
TOPPING ICING
500 gram gula aising
3 biji telur putih
Piping bag dan pewarna
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, ayakkan tepung gandum, tepung jagung dan garam. Ketepikan.
2. Ambil mangkuk lain. Masukkan mentega. Putarkan sampai gebu. Masukkan gula dan putar lagi.
3. Masukkan telur ayam dan esen vanila. Masukkan tepung dan garam yang sudah diayak tadi. Putar lagi.
4. Kemudian leperkan dan balut dengan plastik. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
5. Kemudian leperkan jadi setebal 1 inci dan cetak guna acuan.
6. Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah selama 10 minit.
7. Untuk membuat aising, ambil satu mangkuk dan isikan gula aising dan putih telur. Kacau sehingga gebu.
8. Kemudian bahagikan kepada bahagian ikut jumlah warna yang hendak dibuat.
9. Letakkan pewarna dan kacau sebati.
10. Masukkan dalam piping bag. Paipkan atas biskut yang sudah dibakar tadi.
11. Biarkan mengeras. Siap.
Kek minyak boleh juga dipanggil kek dulu-dulu. Maksudnya kategori kek lejen la sebab orang dulu selalu buat kek macam ni. Kek minyak selalu dibuat untuk raikan tetamu pada majlis rasmi di kawasan pedalaman. Misalnya ketika majlis bertunang ataupun majlis kahwin. Ketika hari raya pun kek minyak selaly jadi pilihan. Jom try buat.
.
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung kek (bukan tepung naik sendiri)
1 sudu teh baking powder
5 biji telur ayam grade A
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh garam
1 sudu besar ovalette
3/4 cawan susu pekat atau krimer manis
1 sudu besar esen vanila
1 cawan minyak jagung
Pewarna (oil base untuk warna yang cantik)
CARA MEMBUAT
1. Lenser loyang berukuran 8 inci dengan marjerin atau mentega.
2. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
3. Pukul telur ayam bersama gula kastor dan garam. Pukul sehingga betul-betul kembang dan gebu. Pukul selama lebih kurang 20 minit dengan menggunakan mixer berkelajuan tinggi (kalau tak kembang kek tak akan naik dan gebu).
4. Masukkan ovalette, susu pekat dan esen vanila. Mix lagi dalam 10 minit.
5. Masukkan minyak jagung dan kacau guna spatula sahaja.
6. Masukkan tepung dengan teknik kaup balikkan sahaja.
7. Apabila telah sebati, bahagikan adunan kepada 6 bahagian. Warnakan ikut warna yangg digemari. Setiap satu bahagian beratnya 200 gram.
8. Lapiskan setiap warna 4 sudu besar dan lapisan akhir untuk setiap warna adalah 2 1/2 sudu besar sahaja.
7. Kalau nak buat motif batik di atas permukaan kek, boleh lorekkan menggunakan lidi ikut kreativiti masing-masing.
10. Bakar pada suhu 160 darjah selsius selama 1 jam dengan api atas dan bawah.
Min cukup tertarik dengan resipi Kek Hummingbird dari Nor Azlita Abdul Aziz dalam blognya Azlita Masam Manis , lebih dikenali sebagai Ita . Resipinya sudah diubahsuai mengikut citasa keluarga dan dikurangkan penggunaan gula untuk mengurangkan rasa manis.
Menurut catatan Azlita atau lebih dikenali sebagai Ita, kek ini cukup popular di Amerika Syarikat dan cukup diminati di sana. tapi sebenarnya ia berasal dari Jamaica lewat tahun 60 an.
Menariknya sejarah kek ini nama asalnya adalah Doctor Bird Cake, ia kemudiannya dinamakan Hummingbird bertepatan dengan pemakanannya yang menghisap madu. Jadi kek ini rasanya manis dengan ramuan daripada buah-buahan dan kekacang menjadikan ia sangat enak untuk dinikmati.
Menurut Ita lagi untuk menghasilkan kek ini anda tidak memerlukan mesin pemutar @ mixer. Bahan-bahan hanya perlu di adun sebati sahaja.. tapi hasil kejadian kek cukup hebat dan lazat tak terkata. Pada ita pula penyediaan kek ini lebih mirip kepada kek karot.
Dalam resipi ini Itaa tak menggunakan karot atau lobak merah , sebaliknya mengantikan dengan pisang. Badam pula di gantikan dengan kacang pecan atau kekacang lain yang di rasakan bersesuaian.
Resipi asal boleh sahaja diambil dari Joy of Baking, tetapi resipi Ita ini sesuai bagi mereka yang mahukan kek yang sederhana manis bak kata Ita sedang-sedang aje.
HUMMINGBIRD CAKE
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
Cara buat kek :
1.Kacang pecan walnut dibakar dahulu dalam oven pada suhu 170 selama 8 minit.Ita guna dua kacang iaitu pecan dan walnut
2. Bila dah bakar sejukkan sebentar kemudian di cincang kasar
3. Pisang pula ita guna pisang montel , yang masak ranum. Kemudian lenyek halus.
4. Nenas pula ita jangan ambil semua airnya , ita cuma ambil 2 sudu besar besar sahaja , tapi nenas tu ita tak perah. Kemudian nenas pun di cincang, dan campurkan dengan 2 sudu besar air nenas dari tin.
5. Untuk mudah sediakan kek ini, asingkan bahan kering iaitu, tepung, gula, garam, soda dan serbuk cinamon. Tepung, serbuk cinamon, soda dan garam disatukan dan ayak.
6. Bahan basah pula seperti telur, minyak jagung dan esen satukan dalam satu bekas yang lain.
7. Satukan telur, minyak jagung dan esen vanila dalam satu bekas dan pukul dengan wisk hingga sebati sahaja.
8. Kemudian kita masukkan nenas cincang, dan pisang lenyek tadi, gaul rata. Bila sebati masukkan gula dan gaul lagi
9. Kemudian masukkan bahan kering ( tepung , serbuk cinamon, garam dan soda ) yang telah diayak tadi. Gaul hingga sebati.
10. Akhir sekali masukkan kekacang pecan dan walnut yang telah cincang.
11. Sediakan 2 loyang 8 inci, lapik loyang dengan kertas minyak dan oleskan dengan mentega. Tuangkan adunan ke dalam kedua-dua loyang tersebut sama banyak.
12. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan 15 minit awal pada suhu 180 C selama 30 ~ 45 minit bergantung pada kepanasan ketuhar masing-masing
13. Bila dah masak, cucuk dengan lidi pada bahagian tengah kek, jika lidi kering , ini bermakna kek telah masak sepenuhnya. Angkat dan letakan kek atas redai hingga sejuk sepenuhnya.
14. Sementara kita tunggu kek sejuk, sediakan Krim kejunya pula
KRIM KEJU PECAN
* gandakan adunan ini untuk lapisan dalam dan sapu keseluruhan kek
BAHAN-BAHAN :
Bahan pecan croqan :
Cara buat pecan croqan:
Cara buat krim keju :
* Kalau tak nak gaul sekali , tabur semasa layer atas kek pun boleh
KARAMEL SOS
BAHAN-BAHAN :
Cara Buat Karamel Sos :
Cara melayerkan kek
Sumber resipi dan foto : Nor Azlita Binti Abdul Aziz
Nak masak Char Kuey Teow Sedap gaya kedai? Ini resipi lengkap, mudah dan padu untuk hasil yang lebih pekat, wangi dan puas hati. Semua bahan ringkas dan langkah memasak jelas!