Sempena Aidilfitri tahun ni, bolehlah cuba buat biskut yang unik ni. Biskut Limau Pokkan Mandarin; persis limau yang sebenar. Pasti anak-anak tak sabar nak rasa. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.

 

BISKUT LIMAU POKKAN

BAHAN-BAHAN:

  • 150gm mentega
  • 90gm gula icing
  • 200gm tepung gandum
  • 1 biji kuning telur
  • 50gm tepung kastard
  • 50gm tepung jagung
  • 30ml perahan limau pokkan atau orange paste. ( boleh juga guna sirap sunquick)
  • Cengkih dibuang bunganya ( secukupnya)

 

CARA MEMASAK:

1. Pukul mentega, gula dan kuning telur hingga sebati.

IKLAN

2. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain ( kecuali bunga cengkih). Adun hingga sebati.

3. Cubit doh dan golekkan dalam penapis untuk mendapatkan corak seperti kulit limau.

Resipi Biskut Limau Pokkan Mandarin. Unik, Sedap & Seakan Limau Sebenar!

4. Cucuk bunga cengkih bagi membentuk seakan tampuk limau.

IKLAN

Resipi Biskut Limau Pokkan Mandarin. Unik, Sedap & Seakan Limau Sebenar!

5. Sapu glase atau eggwash. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit atau hingga biskut masak. ( suhu & masa mungkin berbeza ikut ketuhar masing-masing.)

Resipi Biskut Limau Pokkan Mandarin. Unik, Sedap & Seakan Limau Sebenar!

6. Selamat mencuba!

IKLAN

 

BAHAN EGGWASH

  • 1 biji kuning telur
  • 2 sudu makan susu segar

 

CARA MEMBUAT:

  • Satukan bahan-bahan diatas dan kacau rata. Sapu pada biskut.

 

Kredit resipi & foto: Amanda Rania Zafreen