Sempena Aidilfitri tahun ni, bolehlah cuba buat biskut yang unik ni. Biskut Limau Pokkan Mandarin; persis limau yang sebenar. Pasti anak-anak tak sabar nak rasa. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.
BISKUT LIMAU POKKAN
BAHAN-BAHAN:
- 150gm mentega
- 90gm gula icing
- 200gm tepung gandum
- 1 biji kuning telur
- 50gm tepung kastard
- 50gm tepung jagung
- 30ml perahan limau pokkan atau orange paste. ( boleh juga guna sirap sunquick)
- Cengkih dibuang bunganya ( secukupnya)
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula dan kuning telur hingga sebati.
2. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain ( kecuali bunga cengkih). Adun hingga sebati.
3. Cubit doh dan golekkan dalam penapis untuk mendapatkan corak seperti kulit limau.
4. Cucuk bunga cengkih bagi membentuk seakan tampuk limau.
5. Sapu glase atau eggwash. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit atau hingga biskut masak. ( suhu & masa mungkin berbeza ikut ketuhar masing-masing.)
6. Selamat mencuba!
BAHAN EGGWASH
- 1 biji kuning telur
- 2 sudu makan susu segar
CARA MEMBUAT:
- Satukan bahan-bahan diatas dan kacau rata. Sapu pada biskut.
Kredit resipi & foto: Amanda Rania Zafreen
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Keju Laici Terlajak Mudah. Sesuai Sangat Disajikan Di Hari Raya Nanti.
Kek keju gebu yang lembut dan enak. Dalam setiap suapan, anda akan rasai kehalusan tekstur kek serta rasa keju yang mewah. Segalanya mudah yang menggunakan produk RICH. Cubalah dan anda pasti kagum dengan hasilnya.
BAHAN BASE BISKUT:
- 130gm biskut marie | dihancurkan
- 100gm mentega cair
BAHAN KRIM KEJU:
- 250gm krim keju
- 50gm gula
- 300gm RICH WHIP TOPPING BASE | dicairkan
- 80gm susu segar sejuk
- 10gm serbuk gelatin | direndam di dalam 50gm air dan dimasak secara bain-marie sehingga larut
- 180gm buah laici | dipotong kecil dan ditoskan airnya
BAHAN HIASAN:
- 150gm RICH WHIP TOPPING BASE | dipukul
- 180gm buah laici
- 50gm gel glaze tanpa warna
CARA MEMASAK:
- Kisar biskut marie bersama mentega cair sehingga rata. Kemudian masukkan ke dalam acuan kek bersaiz 8 inci. Sejukkan seketika.
- Pukul krim keju bersama gula menggunakan kelajuan sederhana sehingga kembang. Kemudian masukkan susu. Kacau rata.
- Masukkan Rich Whip Topping Base dan pukul sehingga 60% kembang. Masukkan gelatin yang telah dicairkan. Gaul rata dan masukkan pula hirisan buah laici.
- Tuang adunan ke dalam loyang berisi base biskut tadi dan sejukkan selama 2 hingga 3 jam.
- Untuk menghias, tuang gel glaze diatas kek hingga rata, paipkan krim putar serta hiaskan dengan buah laici mengikut kreativiti anda.
Resipi Biskut Dahlia Klasik Macam Zaman Dulu-Dulu
Bila tiba raya, Biskut Dahlia antara salah satu biskut raya klasik kegemaran ramai yang wajib ada. Tak lengkap Syawal tanpanya. Ia ibarat salah satu biskut klasik yang mengimbau kenangan indah waktu raya lebih-lebih lagi dikala kecil dulu. Jika anda bercadang nak buat biskut ini untuk raya nanti, saudari Suey Harriz Sue ada kongsikan resipinya. Jom cuba!
CARA MEMBUAT BISKUT DAHLIA KLASIK GUNA SUKATAN CAWAN
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan mentega – boleh guna marjerin – beli online disini
- 1 cawan gula kastor – beli online disini
- 1 cawan tepung jagung – beli online disini
- 1 cawan tepung kastard – beli online disini
- 1 biji kuning telur
- 2 cawan tepung gandum – beli online disini
- 2 titik esen vanilla – beli online disini
- Ceri secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Pukul mentega dan gula kastor hingga putih.
2.Kemudian masukkan kuning telur dan juga esen vanilla. Pukul sekejap.
3.Masukkan tepung jagung, tepung kastard dan tepung gandum yang telah diayak. Kaup balikkan hingga sebati dan jadi doh yang sempurna.
4.Ambil doh biskut, masukkan ke dalam acuan dan terap atas loyang yang telah dioles mentega. Boleh juga alas loyang dengan baking paper.
5.Letakkan potongan ceri di atas biskut.
6.Bakar biskut pada suhu 160-170c selama 25-30 minit.
7.Bila biskut masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Suey Harriz Sue
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Wajib Cuba! 5 Jenis Kek Minyak Sukatan Cawan Dari Resipi Popular.
Himpunan resipi Kek Minyak dari blogger popular yang selalu mendapat perhatian. Antara kek yang paling mudah untuk di sediakan dengan bahan yang tidak remeh dan yang paling best kesemua resipi ini menggunakan sukatan cawan. Untuk yang sedang berjinak nak buat kek, inilah masanya pilih saja yang mana kamu suka!
RESIPI KEK MINYAK
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 1/2 cawan gula halus
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 3/4 cawan susu pekat
- 1 sudu besar ovallate
- 1 cawan minyak masak
- perasa nenas atau pisang
- 1 sudu teh esen vanila
- Pewarna yg disukai
CARA MEMASAK:
- Satukan tepung dan baking powder kemudian di ayak, ketepikan.
- Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang dan gebu. Sy putar dlm 5 minit.
- Masukkan susu pekat dan esen vanila, pukul sebati.
- Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah di ayak.
- Kaup balik adunan dengan spatula hingga rata
- Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bekas
- Letakkan pewarna dalam setiap bekas mengikut kesesuaian & gaul rata.
- Sediakan loyang 8 inc.(Sy guna loyang 9 inc)
- Lapik dasar loyang dengan kertas minyak.
- Tuangkan adunan berselang seli warna sehingga habis
- Suhu 170 C bergantung kepanasan oven masing-masing
- Bakar selama 45 minit ~ 60 minit. Sy bakar sejam. Siap.
Kredit resipi: Atier Syah
KEK MINYAK SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 1/2 cawan gula kaster
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sk baking powder
- 1 cawan susu pekat
- 1 sudu besar ovallate
- 1 cawan minyak jagung
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Sedikit perisa yang disukai – tak letak
- Sedikit pewarna kuning, merah dan biru
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan. Lenser loyang kek dengan mentega. Alaskan dengan baking paper.
- Pukul telur bersama gula dan ovallate sehingga kembang. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap. Masukkan minyak dan perisa sambil dipukul sekadar untuk adunan bergaul rata.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit sedikit. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan kepada 3 adunan lebih kurang 320 gram setiap warna. Tuangkan ke dalam loyang saiz 8 atau 9″ dan corakkan warna ikut kreativiti masing masing.
- Bakar hingga masak pada suhu 170C selama 50 minit atau sehingga masak. Saya bakar selama 40 minit sahaja. Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan hidangkan.
Kredit resipi: Azie Kitchen
KEK MINYAK
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 3/4 cawan gula halus ~ 160 gm
- 2 cawan tepung gandum ~ 300 gm
- 1 sudu teh baking powder
- 1 cawan susu pekat ~ 300 gm
- 1 sudu besar ovallate
- 1 cawan minyak masak ~ 200 gm
- perasa nenas atau pisang
- 1 sudu teh esen vanila
- Pewarna
CARA MEMASAK:
- Satukan tepung dan baking powder kemudian di ayak, ketepikan
- Dalam mesen pemutar, Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang dan gebu.
- Masukkan susu pekat dan esen vanila dan pukul sebati
- Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah di ayak.
- Kaup balik adunan dengan spatula hingga rata
- Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bekas
- Letakkan pewarna dalam setiap bekas mengikut kesesuaian
- Gaul rata
- Sediakan loyang 8 inc
- Lapik dasar loyang dengan kertas minyak dan sapukan butter.
- Tuangkan adunan berselang seli warna secara lingkaran hingga habis
- Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal
- Suhu 170 C bergantung kepanasan oven masing-masing
- Bakar selama 45 minit ~ 60 minit
- Lepas 45 minit cucuk dengan lidi, jika ia keluar licin bermakna kek telah di bakar sempurna. Jika masih basah, tutup permukaan kek dengan kertas aluminuim dan bakar semula hingga ia masak sempurna
Keluarkan daripada ketuhar setelah kek masak dan letakkan atas redai - Potong kek setelah sejuk sepenuhnya.
Kredit resipi: Kemma81
KEK MINYAK
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 cawan minyak jagung
- 1 sk baking powder
- 1 sudu besar ovalette
- 1/2 cawan gula kastor
- sedikit pewarna saya guna merah jambu, hijau, kuning
- sedikit perisa ikut suka – saya guna perasa nenas
CARA MEMASAK:
- panaskan oven pada suhu 170″ C kemudian ayam tepung gandum bersama baking powder dan ketepikan. siapkan loyang dan lenserkan butter diatasnya. lepas tu alaskan dengan baking papper.
- pukul gula bersama telur dan ovalatte hingga kembang, masukkan esen vanilla dan susu pekat. pukul lagi sekejap. masukkan perisa mengikut yang anda suka dan minyak jagung. dan gaul adunan hingga rata.
- masukkan tepung gandum yang sudah diayak dan gaul lagi hingga rata. bahagikan adunan kepada 3 warna. tuangkan adunan kedalam loyang dan corak warna mengikut kreativiti masing-masing.
- akhir sekali, bakar adunan ke kedalam oven selama 50 minit atau hingga masak. bila sudah maska angkat dan sejukkan. potong-potong dan hidangkan.
- biasanya saya makan kek minyak ini ketika masih panas-panas kerana sudah tidak sabar menunggu ianya sejuk. tapi memang lebih sedap bila ianya dimakan sejuk-sejuk dengan disimpan terlebih dahulu dalam peti ais selama beberapa jam.
Kredit resipi: Hani Widianti
KEK MINYAK GEBU
BAHAN-BAHAN:
- 3 biji telur
- 1sb ovallate
- 1sk esen vanilla
- 1/2 cawan gula halus
- 1/2 cawan susu pekat
- 1/4 minyak + 1/4 butter cair
- pewarna yang disukai
AYAKKAN:
- 1 cawan setengah tepung gandum cap ros
- 3-4 sudu besar susu tepung
- 1sk baking powder
- 1sk soda bikarbonat(untuk kukus shj..bakar xyah)
CARA MEMASAK:
- mix sehingga gebu telur,ovallate,esen,dan gula halus
- selepas gebu baru masukkan susu pekat
- then masukkan 1/4 minyak + 1/4 butter cair.mix sehingga sebati
- masukkan bahan2 yang diayak tadi sedikit demi sedikit.kacau sehingga sebati
- bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan
- sapu loyang dengan butter dan lapik dengan baking paper
- letak adunan yang telah diwarnakan tadi,selang-seli kan warna
- bakar kek pada suhu 170c selama 45 min @ sehingga kek masak.api atas dan bawah
- .boleh lar potong n makan
kredit resipi: fb azlina ina fans