Sempena Aidilfitri tahun ni, bolehlah cuba buat biskut yang unik ni. Biskut Limau Pokkan Mandarin; persis limau yang sebenar. Pasti anak-anak tak sabar nak rasa. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.
BISKUT LIMAU POKKAN
BAHAN-BAHAN:
150gm mentega
90gm gula icing
200gm tepung gandum
1 biji kuning telur
50gm tepung kastard
50gm tepung jagung
30ml perahan limau pokkan atau orange paste. ( boleh juga guna sirap sunquick)
Cengkih dibuang bunganya ( secukupnya)
Ads
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula dan kuning telur hingga sebati.
2. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain ( kecuali bunga cengkih). Adun hingga sebati.
3. Cubit doh dan golekkan dalam penapis untuk mendapatkan corak seperti kulit limau.
4. Cucuk bunga cengkih bagi membentuk seakan tampuk limau.
5. Sapu glase atau eggwash. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit atau hingga biskut masak. ( suhu & masa mungkin berbeza ikut ketuhar masing-masing.)
Ads
6. Selamat mencuba!
BAHAN EGGWASH
Ads
1 biji kuning telur
2 sudu makan susu segar
CARA MEMBUAT:
Satukan bahan-bahan diatas dan kacau rata. Sapu pada biskut.
Esok kan cuti , jadi bagi mengisi rasa bosan jom kita membaking. Buat kek ni tak sama seperti buat biskut. Bukan nya campak campak jadi. Kena follow bahan-bahan yang diperlukan. Jangan memandai nak menokok tambah, karang jadi lah kek bantat pula. Pastikan bahan-bahannya betul dan mengikut langkah demi langkah.
Cara memasak:
1. Pukul cream cheese sehingga ringan, dalam 3-6 minit.
2. Masukkan whipping cream, pukul dalam 3-5 minit.
3. Masuk gula & butter, pukul dalam 3 minit.
4. Masuk telur 1 biji dan pukul dalam 2 minit, kemudian masuk lagi 1 biji telur dan pukul 2 minit.Masukkan perahan lemon.
5.Masukkan esen vanila dan tepung, tak perlu pukul, gaul guna spatula kek atau senduk.
6. Sapu loyang dengan butter, alas dengan kertas kek dan masukkan bancuhan kek.
7. Panaskan oven 5 minit dengan suhu 180 darjah Celcius (bahagian bawah) sebelum masukkan loyang (bancuhan kek).
8. Masukkan loyang (bancuhan kek), set pembakaran 50 minit (bahagian bawah suhu 180 darjah celcius.
9. Selepas 50 minit, tukar mode panas bahagian atas untuk dapatkan effect “burnt” (suhu 180 darjah celcius)bakar dalam 5-8 minit.
10. Keluarkan dan biar sejuk, selepas sejuk baru hias ikut kreativiti masing-masing.
*Jangan simply tukar bahan-bahan buat kek, seperti ganti butter dengan marjerin, lemon dengan limau kasturi dan lain lain walaupun pada mata kasar bahan-bahan tu ada persamaan, hakikatnya profil kimia bahan-bahan tersebut berbeza.🤣🤣🤣😅
*Kepanasan oven juga berbeza, terutamanya oven baru beli dgn oven lama yang dah biasa guna, ikut resipi asal bakar 200 darjah Celcius, tp oven saya baru so kepanasan 200 tu buat kek sedikit terlebih masak.
*Baking kena fokus, jgn kejap basuh kain, kejap sapu sampah, kejap pegi cuci longkang or pergi membebel.haa..haaa… yg tak biasa dgn oven kena “memahami perangai atau feel” oven korang… mcm manusia adik beradik 1 kilang, tp perangai lain2.🤣🤣🤣
*Hias kek, boleh letak gula ising, buah-buah beri atau apa yang korang suka.
*Burnt Cheesecake better disejukkan dalam peti ais sebelum korang makan. *Masaklah dengan kasih sayang, jangan marah2 ok… InSha Allah menjadi.
Coklat Lava ini asalnya daripada kek yang tidak masak. Jadi, kalau terlebih masa masak, akan jadi kek coklat biasa. Nak membuat kek coklat lava ini kena try and error. Kena pandai kawal suhu oven.
KEK COKLAT LAVA
.
BAHAN ADUNAN COKLAT MENTEGA
100 gram dark coklat jenis compound coin
5 sudu besar mentega
CARA MEMBUAT ADUNAN COKLAT MENTEGA
1. Double boil dark coklat dan mentega. Boleh juga guna microwave lagi senang.
BAHAN LAIN
2 biji telur ayam
1 biji telur kuning sahaja
3 sudu besar gula
2 sudu kecil esen vanila
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
CARA MEMBUAT
1. Whiskkan telur ayam dan gula sampai gula hancur.
2. Masukkan ADUNAN COKLAT MENTEGA dalam telur.
3. Masukkan esen vanila, tepung, serbuk koko dan kacau sebati.
.
.
.
4. Sapu minyak atau mentega kat tepi bekas. Masukkan adunan dalam bekas.
.
5. Panaskan oven api atas bawah 200 degree terlebih dahulu.
6. Bakar untuk 10 minit. Pastikan bahagian atas dah kering namun bahagian dalam masih basah lagi.
7. Tutup api oven dan biarkan coklat lava dalam oven untuk 5-8 minit untuk set.
8. Terbalikkkan coklat lava atas pinggan dan tabur gula aising. Sedia dihidang.
TIP EKSTRA!
A. Boleh guna bekas mufin atau cupcake. Guna bekas aluminium foil pun boleh. Guna bekas Ramekin lagi bagus.
B. Boleh masak guna air fryer. Suhu 180 degree untuk 5 minit sahaja.
Bagi penggemar durian yang dah tak tahu nak buat apa dengan stok durian yang kat rumah tu, meh pakat buat dua ‘dessert’ berasaskan durian ni. Resipi ni sumbangan dari Eksekutif Chef Suhaifi Idris, Pastry Chef Norazli Amat Hamam dan Chief Baker Zaid Alwi dari Lanjut Beach & Golf Resort, Kuala Rompin Pahang
2 resepi yang patut anda cuba ni ialah Kek Keju Durian dan Puff Krim Durian.
KEK KEJU DURIAN
BAHAN-BAHAN :
250 gm krim keju
175 gm gula kaster
3 biji kuning telur
200 gm krim putar
40 gm gelatin
100gm isi durian
Bahan lapisan bawah :
200gm biskut Orea hancur
120gm mentega dicairkan
CARA MEMASAK : 1. Satukan biskut bersama mentega yang dicairkan, gaul rata dan terap dalam acuan kek bersaiz 25 sm. 2. Pukul krim keju bersama gula hingga kembang dan berkrim. 3. Masukkan telur dan pukul rata dan masukkan pula krim putar dan kemudian gelatin. 4. Akhir sekali masukkan isi buah durian, gaul rata. 5. Tuang dalam acuan dan simpan di dalam peti ais semalaman
KRIM PUFF DURIAN
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
500 ml air
150 gm mentega
1/2 sudu teh garam halus
350 gm tepung gandum | diayak
7 biji telur
Bahan krim durian :
500 gm krim putar
5 titik pewarna kuning
200 gm isi durian
CARA MEMASAK :
1. Panaskan air,masukkan garam dan mentega. Masak hingga mendidih dan mentega cair 2. Masukkan tepung gaul rata hingga menjadi doh. 3. Pukul guna mesin sehingga suam kemudian masukkan telor sebiji demi sebiji hingga doh licin. 4.Guna piping beg bentukkan di atas dulang pembakar 5. Bakar pada suhu 180°c selama 20 minit. Siap dan ketepikan
Cara masak krim durian: 6. Pukul semua bahan sehingga rata, guna piping bag dan isikan dalam puff tadi. 7. Puff sedia untuk dihidang
Kalau nak makan dah siap terhidang , dua pencuci mulut ini boleh didapati:
Kafe Strada and Anjung Braserrie, Lanjut Beach & Golf Resort