
Tak lengkap raya tanpa biskut Almond London ni. Bukan setakat kanak-kanak, orang dewasa pun suka. Kombinasi rasa coklat dan kacang badam rangup, memang sedap sangat. Menurut empunya resipi, cara yang dikongsi sangat mudah kerana tidak memerlukan mesin pengadun. Malah sukatannya juga menggunakan cawan sahaja. Wah..mesti sedap kan. Jom cuba resipi perkongsian saudari Fazilah Zakaria ni. Pasti puas hati.
RESIPI ALMOND LONDON
BAHAN A:
- 1 cawan buttercup
- 3/4 cawan gula ising – kalau tak nak manis, boleh kurangkan
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanilla
BAHAN B:
- 2 ½ cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 sudu makan tepung beras
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 3 sudu makan serbuk badam
BAHAN C:
- 2 cawan coklat masakan – cairkan guna kaedah double boiler
- Kacang badam secukupnya – panggang dalam ketuhar pada suhu 150C selama 15 minit
CARA MEMASAK:
1. Gaul bahan A sampai sebati guna senduk kayu sahaja. Kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil diuli. Kalau doh lembik, boleh tambah tepung. Kalau keras, boleh tambah sedikit mentega. Uli jangan lama. Cukup sekadar sampai doh tak melekat di tangan sahaja.
2. Cubit doh, gentel dan masukkan 1biji kacang badam. Saiznya ikut kesukaan anda. Buat hingga habis dan susun biskut dalam dulang pembakar.
3. Bakar biskut pada suhu 170C selama 25 minit. Masa mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhar masing-masing.
4. Bila biskut dah masak, sejukkan terlebih dahulu. Bila dah sejuk, boleh celupkan dalam coklat.
5. Letak biskut dalam cawan kertas dan boleh dihias dengan badam cincang. Biarkan coklat keras sebelum dimasukkan ke dalam balang kedap udara.
Kredit resipi & foto: Fazilah Zakaria
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
6 Idea Bakeri Dan Pastri Gebu, Sesuai Dibuat Pot Luck Raya.

Enam jenis resepi bakeri dan pasteri istimewa menemui pembaca kali ini memang gebu dan enak. Muffin, quiche, kek, mousse dan apple crumble sesuai dinikmati sebagai hidangan petang atau moreh yang menyelerakan.

Jom cuba resepi istimewa dari barisan tenaga Chef hebat diketuai oleh Eksekutif Chef Sakya Hamid dari Summit Hotel Subang USJ dan Summit Hotel KL City Centre ini.
1. WHITE CHOCOLATE PANDAN MUFFIN
BAHAN -BAHAN :
- 4 biji telur
- 300gm gula kaster
- 200ml susu UHT
- 250gm mentega yang telah dicairkan
- 30gm serbuk penaik | diayak
- 450gm tepung gandum | diayak
- Cip coklat putih | secukupnya
- 1 sudu makan esen vanilla
- Beberapa titik perisa @ esen pandan
- Beberapa titik pewarna hijau
CARA MEMASAK :
1. Pukul gula kaster dan telur hingga sebati dan kembang.
2. Masukkan esen vanilla dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan mentega yang telah dicairkan.
4. Kemudian masukkan bahan-bahan kering dan gaul.
5. Susunkan acuan kertas cup cake di dalam dulang pembakar dan tuangkan adunan ke dalamnya. Hiaskan dengan coklat cip putih di atasnya.
6. Panaskan oven pada suhu 190 darjah Celcius selama 10 minit.
7. Masukkan dulang pembakar dan bakar lebih kurang 20 minit.
2. SUMMIT APPLE CRUMBLE
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk kulit pastri :
- 240gm tepung gandum | diayak
- 170gm mentega sejuk | dipotong kecil
- 2 sudu makan gula aising
- 4 sudu makan air ais
Bahan Inti:
- 5 biji epal hijau (Granny Smith)
- 1 biji parutan kulit lemon
- Secubit garam
- 2 sudu makan mentega
- 100gm gula perang
- Secubit serbuk kulit kayu manis
- 2 sudu makan tepung jagung
Bahan Crumble :
- 75gm tepung gandum
- 35gm mentega tanpa garam
- 35gm gula
- 35gm cip coklat
CARA MEMASAK :
Cara membuat pastri :
1. Mula -mula gaulkan tepung dengan gula aising.
2. Masukkan mentega dan gaul semula menggunakan spatula sehingga tekstur seperti serbuk roti
3. Campurkan air ais sesudu demi sesudu dan gaul rata dengan menggunakan spatula sehingga ia menjadi doh.
4. Masukkan doh kedalam plastik dan simpan di dalam peti ais selama 30 minit.
Cara membuat inti :
1. Epal dibuang kulit dibuang kulit dan biji dan kemudian dihiris nipis
2. Ketepikan. Panaskan gula dan mentega di atas api sederhana,, kacau rata.
3. Masukkan hirisan epal. Gaul rata
4. Masukkan garam. serbuk kayu manis dan tepung jagung.
5. Kacau hingga epal lembut dan kuahnya pekat.
6. Padamkan api, angkat dan biarkan sejuk.
Cara membuat crumble :
Gaulkan mentega, tepung dan gula sehingga menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan chip cokelat dan gaul rata
Cara membuat :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 220 Celcius
2. Sediakan acuan.
3. Keluarkan doh pastri dari peti sejuk
4. Canai doh pastri menjadi nipis dengan ketebalan 5mm
5. Alihkan kedalam acuan. Kemaskan tepinya dan buangkan lebihan pastri di tepi..
6. Masukkann inti ke dalam hingga penuh. Tinggalkan sedikit hirisan epal sebagai hiasan
7. Tutupkan di atasnya dengan crumble.
8. Hiaskan dengan baki hirisan apple
9. Bakar pai selama 15 minit pada suhu 220 darjah Celcius.
10.Kemudian turunkan suhu kepada 190 Celcius dan bakar selama 45 minit hingga berwarna perang.
3. SUMMIT DELIGHT CHOC MOIST CAKE
BAHAN- BAHAN :
- 150ml susu UHT
- 20gm mentega
- 250ml susu segar
- 250ml susu pekat manis
- 310gm tepung kek | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 1 sudu teh soda bicarbonat | diayak
- 200 gm serbuk koko | diayak
- 300gm serbuk coklat gelap | diayak
- 4 biji telur
CARA MEMASAK :
1. Campurkan terlebih dahulu susu segar, susu pekat manis, susu UHT dan mentega ke dalam periuk. Masak kesemua bahan-bahan hingga cair larut, menggunakan haba yang rendah dan perlahan dalam suhu terkawal.Ketepikan
2. Kemudian campurkan bahan yang diayak iaitu tepung, serbuk koko, serbuk coklat gelap, serbuk penaik dan soda bicarbonat dengan sekata, dan gaulkan. Masukkan campuran ini sedikit demi sedikit dalam adunan larutan susu tadi.
3. Pukul empat biji telur hingga kembang di bekas yang lain, dan kemudian dicampurkan dalam adunan ini sediki demi sedikit. Gaul hingga sekata
4. Tuangkan ke dalam tin pembakar kek.
5. Sediakan pengukus, pastikan air sudah mendidih baru masukkan tin pembakar kek .
6. Kukus kek coklat lembab selama sejam.
4. CHOCOLATE GETO MOUSSE
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan whipped cream
- 2 biji telur | diasingkan kuning dengan putih telur
- 5 sudu makan gula kaster
- 250gm coklat masakan
- 1 sudu makan mentega
- 1/2 sudu teh serbuk Nescafe | bancuh dgn sedikit air
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK :
1. Pukul whipped cream menggunakan whisker/mixer sampai bertanduk.
2. Dalam bekas yang lain yang lain, masukkan kuning telur dan gula.
3. Kacau sampai telur bertukar jadi cerah sikit. Dalam 3-4 minit.
4. Dalam bekas yang lain lagi, cairkan coklat masakan bersama mentega dengan menggunakan teknik double boiler.
5. Lepas coklat sudah cair, masukkan serbuk nescafe yang sudah dibancuh dengan air.
6. Masukkan adunan kuning telur tadi ke dalam adunan coklat dan masukkan esen vanilla. Kacau sampai sebati dan panaskan kembali adunan tersebut guna kaedah double boiler.
7. Kejap sahaja, angkat dan ketepikan.
8. Pukul putih telur dalam bekas lain sehingga bertanduk/kembang.
9. Akhir sekali, gabungkan kesemua adunan (whipped cream,coklat dan putih telur).
10. Kacau adunan sehingga sebati, jangan terlebih kacau supaya tekstur mousse tidak hilang. Masukkan adunan ke dalam bekas yang sesuai.
11. Sejukkan mousse dalam peti sejuk selama 4-5 jam atau semalaman. Sedia dimakan.
5. LAWAWA SEAFOO QUICHE (prawn Quiche)
BAHAN BAHAN
- 5 keping kulit popia | dipotong 12
- 200gm udang
- 50gm tepung
- 20gm mentega
- 20gm bawang merah
- 200gm ‘heavy cream’
- 10gm lada hitam
- 10gm cendawan butang | dimayang
- 20 gm keju
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Cara masak inti quiche :
1. Cairkan mentega dalam kuali.
2. Masukkan bawang yang dimayang dan cendawan butang,
3. Kemudian masukkan tepung dan udang dan biarkan seketika.
4. Masukkan pula heavy cream, garam dan juga lada hitam.
5. Biarkan sehingga sebati dan agak pekat. Padamkan api.
Cara membuat acuan quice :
1. Potong kulit popia menjadi 12 bahagian.
2. Lalu disusun dalam acuan muffin
3. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah Celcius, dan bakar selama 10 minit
4. Apabila acuan sudah masak, masukkan inti yang sudah sejuk tadi.
5. Letakkan keju dan udang diatasnya, dan bakar semula kira-kira 5 minit dalam oven.
6. Sajian siap dihidang
6. FRAGRANT COCONUT COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 300gm mentega
- 300gm tepung gandum | diayak
- 100gm gula pasir
- 100gm kepala parut | telah digoreng kering
CARA MEMASAK :
1. Masukkan mentega dan gula di dalam mangkuk adunan.
2. Kacau hingga sebati dan masukkan tepung sedikit demi sedikit supaya semua bahan sebati. Sambil ulikan.
3. Akhir sekali masukkan kelapa yang sudah dikering dan diuli lagi hingga sebati.
4. Cubit dan bulatkan (kira-kira 20gm) , dan susun di atas dulang pembakar .
5. Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan, dalam suhu 180 darjah celcius, lebih kurang 20 minit.
6. Sejukkan atas redai, dan biskut sedia dinikmati.
RESEPI : EKSEKUTIF CHEF SAKYA HAMID, CHEF AZAHAR JEMANGIN, CHEF JEFRY KHALID, CHEF ZURAIME MOHD ROSLI, CHEF HASNARISA WIDAHAYU MOHD NASIR, CHEF SHAMILA NABILLA ATIQAH SHAMSOLBAHRI, CHEF SITI NURZIANA MOHD SALLEHEN DAN CHEF SOFEANESAH MUHAMAD SUPIYAN.
PENGHARGAAN : SUMMIT HOTEL SUBANG USJ, Persiaran kewajipan, USJ1
UEP Subang Jaya & SUMMIT HOTEL KL CITY CENTRE.
Boleh Buat Niaga, Kek Mini Coklat & Cheese Leleh Mudah Je Nak Buat

Selalu ada nampak orang buat dan jual kek mini coklat dan cheese leleh dalam bekas kecil. Bagus juga untuk bantu tambah pendapatan keluarga.
Jika anda berniat untuk berniaga secara kecil-kecil dan tak tahu nak jual apa, boleh cuba resipi kek mini coklat dan cheese leleh daripada Habsah Ngah ini.
Resipinya sangat senang dan bahan yang digunakan pun mudah didapati. Boleh cuba selain daripada untuk niaga, tetapi buat makan untuk anak-anak.
KEK MINI COKLAT MOIST
BAHAN UNTUK KEK COKLAT:
1 cawan minyak masak* – beli online di sini
1 cawan gula* – beli online di sini
1 cawan susu pekat* – beli online di sini
1 cawan susu cair* – beli online di sini
1 cawan serbuk koko*
1 ½ cawan tepung gandum | ayak – beli online di sini
1 sudu kecil baking powder | ayak
1 sudu kecil soda bikarbonat | ayak
3 biji telur
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan semua bahan bertanda * . Masak menggunakan api paling perlahan sampai semuanya sebati. Bila dah cantik berkilat boleh tutup api.
2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. Ayak semuanya.
3. Satukan telur dalam satu mangkuk. Kacau macam nak buat telur dadar.
4. Tuang tepung yang diayak tadi berselang-seli dengan telur dalam adunan kek tadi. Kacau sampai rata. Adunan yang dimasak tadi tak perlu tunggu sejuk tau.
5. Dah siap campur semua bahan, kacau-kacau bagi sebati. Tapis adunan tadi supaya kek lagi ringan dan tak ada ketul-ketul tepung.
6. Sekarang dah boleh untuk kukus. Kalau guna bekas macam saya, letak dalam 2 sudu besar adunan. Jangan letak banyak, nanti tak muat nak letak topping pula.
7. Kukus selama 10 minit saja dengan menggunakan api besar. Bila dah masak, tunggu sejuk dulu baru letak topping.
BAHAN TOPPING COKLAT:
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak (masak/jagung/sayur)
1 cawan susu pekat manis
½ cawan susu cair
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan semua bahan dan masak dengan menggunakan teknik double boiler atau atas dapur je. Guna api paling perlahan kalau terus atas dapur. Masak hingga larut dan tidak berketul.
2. Angkat dan biarkan suam sedikit. Tapis dulu sebelum dituang ke atas kek tadi supaya tiada ketulan serbuk koko.
3. Tabur coklat rice untuk hiasan. Bolehlah masuk peti. Makan sejuk-sejuk sedap.
KEK MINI CHEESE LELEH
BAHAN A:
4 biji telur (saya guna saiz B je, biasanya untuk kek guna A)
1 cawan gula halus/kastor
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil emulco pandan coconut*
1 sudu kecil pewarna hijau*
*untuk perisa dan pewarna, kalau nak banyak perisa, boleh letak bila adunan dah siap. Bahagi kepada beberapa bahagian dan tambah pewarna dan perisa.
BAHAN B: (ayak sekali)
1 ¾ cawan tepung (saya guna 1 cawan self-raising flour + ¾ cawan tepung gandum)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil cream of tartar (optional, tak letak pun takpa)
BAHAN C:
4 sudu besar minyak masak
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan putar sehingga kental (bukan gebu), dan jika diangkat adunan akan jatuh perlahan-lahan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
2. Masukkan bahan ayak B dan putar hingga sebati. Matikan mixer.
3. Masukkan minyak masak dan kacau laju. Ini untuk membuang angin dan mengelakkan adunan mendap di tengah-tengah.
4. Tuang adunan ke dalam loyang atau bekas plastik untuk kukusan. Tutup permukaan bekas kek dengan plastik. Boleh je gunakan plastik biasa yang dapat waktu membeli belah tu ya, asalkan bersih.
5. Didihkan air kukusan terlebih dahulu. Kemudian kukus kek selama 20 minit atau sehingga masak bergantung kepada saiz bekas.
6. Jika kecil masa lebih singkat dan sebaliknya. Kecilkan api terlebih dahulu, baru buka penutup dan periksa kek sama ada sudah masak atau belum dengan menggunakan lidi, tester atau pisau.
7. Jika lidi bersih tandanya sudah masak, jika melekat pada lidi tanda belum masak, perlu teruskan mengukus lagi.
8. Keluarkan kek yang sudah masak dan terus terbalikkan di atas papan kek, kemudian balikkan semula bagi mengelakkan kek mendap atau kecut. Kalau acuan plastik/kecil tunggal tunggu sejuk boleh letak topping.
9. Bila dah sejuk, baru boleh potong dan tuang dengan krim cheese.
BAHAN CREAM CHEESE LELEH:
250g cream cheese
½ cawan susu pekat manis
½ cawan whipping cream/susu cair/susu full cream
Cheddar cheese | sagat @ terpulang nak letak hiasan apa
CARA MENYEDIAKAN:
1. Mix semua bahan sehingga kembang dan pekat.
2. Tuang pada kek sebagai filling dan topping. Untuk topping, boleh dicairkan lagi dengan menambah susu cair ke dalam adunan.
3. Tabur dengan cheddar cheese yang disagat.
NOTA TAMBAHAN:
1. Pastikan guna telur dari peti ais ya. Sejukkan dulu sekejap.
2. Nak sukat bahan, saya guna cawan minum teh tu je.
3. Mix telur, gula kastor dan ovellate high speed selama 15 minit atau sampai adunan gebu ringan, berwarna putih berkilat.
4. Perlahankan putaran, baru letak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat dan cream of tartar yang dah diayak terlebih dahulu. Tak perlu mix lama-lama. Cukup nampak dah tiada ketul tepung je.
5. Pastu masukkan pula minyak masak. Tak perlu mix lama-lama juga. Bila dah siap, bagi rehat sekejap.
6. Panaskan periuk pengukus. Bila air dah menggelegak, boleh mula mengukus. Pastikan api kuat ye. Kalau bekas kecil-kecil, saya kukus selama 7-8 minit je. Masa tu ikut berapa banyak susunan bekas dalam periuk. Kalau padat, masa kukus tu bagi lebih sikit.
Kredit resipi: Habsah Ngah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
4 Resipi Mudah Sarapan Untuk Anak-Anak, Masak Guna Air Fryer Je
Resipi Mudah Spaghetti Bolognese, Cheezy Wedges, Garlic Bread & Mushroom Soup
Masukkan Bahan Rahsia Ini, Bagi Kuah Mee Bandung Sedap & Lemak
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Lelaki Ini Kongsi Tip Mudah Buat Brownies Kedut

Kalau korang kurang gemar makan kek, boleh try makan brownies. Brownies adalah sejenis kek tapi teksturnya lebih keras sedikit. Brownies yang popular sekarang ini adalah brownies kedut kerana di bahagian atasnya nampak berkedut dan kering.
Lelaki yang menggunakan nama Pakcu Kek di facebook ini berkongsi cara betul dan mudah untuk buat brownies kedut. Ada yang buat brownies tapi tak nampak berkedut kan? RASA kongsikan resipi yang mudah untuk korang cuba buat sendiri di rumah.
BROWNIES KEDUT
BAHAN-BAHAN
300 gram coklat gelap
150 gram mentega tanpa garam
100 gram tepung gandum
30 gram serbuk koko
½ sudu kecil garam halus
2 sudu besar air panas
¾ sudu kecil serbuk espresso atau nescafe
200 gram gula perang | kurangkan 150 g kalau nak kurang manis
4 biji telur ayam | gred B
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMBUAT
1. Panaskan oven pada suhu 160°C. Gris dulang bersaiz 9X9 inci dengan mentega dan lapik dengan kertas baking.
2. Cairkan coklat gelap bersama mentega tanpa garam menggunakan kaedah double boiler. (Sila rujuk tips).
3. Ayak tepung gandum, serbuk koko dan garam halus.
4. Bancuh air panas bersama serbuk espresso atau nescafe. Ketepikan.
5. Pukul telur ayam bersama gula perang sehingga sebati. Jangan pukul lama sangat. Nanti tak jadi kedut.
6. Masukkan esen vanilla.
7. Masukkan cairan coklat gelap dan mentega tadi. Masukkan juga bancuhan kopi. Kacau sekejap.
8. Masukkan bahan ayak dan kaup balikkan menggunakan spatula agar semua bahan sekata.
9. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga lidi yang dicucuk ada sedikit basah berketul coklat bila ditarik keluar. 10. Tak perlu licin sangat nanti brownies akan overbaked.
TIP KAEDAH DOUBLE BOILER
Kaedah Double Boil ialah kaedah kita memasak sesuatu bahan dengan menggunakan steam di permukaan bawah, tanpa terkena direct heat dari api. Panaskan periuk kecil dan letak mangkuk di atasnya sebagai penutup supaya steam tak keluar.
TIP TEPUNG
Boleh juga gantikan tepung gandum dengan tepung naik sendiri. Tapi tekstur brownies akan jadi lebih ringan dan macam kek sikit, kurang fudgy.
Kredit Facebook Pakcu Kek (link)