Kalau anak-anak di rumah suka makan ayam, memang kena sediakan pelbagai lauk ayam untuk dicuba. Salah satu yang boleh masuk dalam senarai adalah ayam masak Thai.
Masakan ini sedia sedap walau tidak dimasukkan garam dan gula kerana sos yang ada sudah melengkapkan rasanya.
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam
1 batang serai – diketuk
2 sb sos tiram
2 sb sos tomato
2 sb sos ikan
4 helai daun limau purut – koyakkan
1 biji tomato – potong wedges
Air secukupnya
Bawang holland – dihiris
Cili padi – dihiris
Bahan tumbuk
5 tangkai cili padi
1 biji bawang merah – sederhana besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Ads
Cara memasak
1. Perap ayam dengan garam kunyit. Goreng sehingga garing. Ketepikan.
Ads
2. Panaskan lebihan minyak goreng ayam, tumis serai dan bahan tumbuk hingga garing.
3. Masukkan sedikit air, sos tiram, sos tomato dan sos ikan. Masak sehingga pekat.
Ads
4. Masukkan pula daun limau purut dan tomato. Gaul rata.
5. Akhir sekali, masukkan ayam yang telah digoreng tadi bersama hirisan bawang holland dan cili padi. Gaul rata selama 2-3 minit kemudian boleh matikan api. Siap!
Resipi tomyam ayam dari Nurhayati Abd Malek menggunakan memasukkan santan. Walau pun begitu ia tidak muak walau dihirup banyak kerana rasa masam tomyam ini. Ada pula sayur dan isi ayam yang banyak, memang makan berulang-ulang.
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
1. Mula-mula masukkan ayam dan air dalam periuk, agak-agak paras tenggelam ayam.
2. Kemudian masukkan serai, halia dan lengkuas tadi. Biarkan mendidih sekejap. Kalau tiada lengkus boleh halia.
3. Selepas mendidih bolehlah masukkan pes tomyam.
4. Gaul dan masuk cili. Nak pedas masukkan lebih. Ini kerana bila sudah dimasukkan santan rasa pedas akan kurang.
5. Masukkan daun limau purut.
6. Masukkan pula sayur sayuran.
7. Masukkan bawang Holland.
8. Bila sudah mendidih masukkan santan. Guna santan kotak pun boleh, kacau sekejap.
9. Kemudian masukkan asam gelugor dituruti cili padi. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
11.Siap! Senang sangat kan masak tomyam ni. Rasa pun sungguh sedap
Memasak tidaklah begitu sukar tetapi proses penyediaannya yang mengambil masa. Menerusi perkongsian oleh Puan Sapina Shahabudin, beliau mengajar cara-cara untuk menghasilkan enam resipi pes yang pastinya memudahkan kerja-kerja memasak. Ada pes Nasi Goreng Ikan Bilis, pes Sambal Tumis/ Asam Pedas, pes Kari Ikan, pes Ikan Bakardan Sos Lada Hitam.
Semuanya anda boleh hasilkan dan simpan dalam peti sejuk. Guna bila-bila masa yang anda inginkan.
1. PES IKAN BAKAR
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
2. PES SAMBAL TUMIS
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
3. PES GULAI IKAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
4. KUAH LADA HITAM @ BLACK PEPPER
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
5. PES NASI GORENG IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
6. PES ASAM PEDAS TUMIS
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
NOTA: Bahan-bahan dalam penghasilan pes adalah bergantung kepada jumlah yang anda guna. Sesuaikan ikut citarasa masing-masing.
Enaknya jika dapat menikmati hidangan Ayam Rebus ala Thaidan juga Somtam. Pedas, masin, manis semuanya cukup rasa. Maklumlah masakan Thailand sentiasa menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Sesekali berubah selera menikmati sajian dari negeri jiran, memang lagiah berselera. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nurha Muhammadni. Anda pasti puas hati.
CARA MASAK MENU AYAM REBUS ALA THAI, SOS THAI HOMEMADE & SOMTAM SEDAP
AYAM REBUS ALA THAI
BAHAN-BAHAN: 1 kg ayam bahagian paha (whole leg) 3 inci lengkuas 3 batang akar ketumbar 3 batang serai – ketuk 3-5 helai daun limau purut 5 ulas bawang putih 1 sudu makan lada putih biji – beli online disini 1 cawan sos ikan – beli online disini 1/2 cawan gula kabung – beli online disini 6 cawan air
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan dalam periuk kemudian rebus hingga ayam empuk. 2. Bila ayam sudah masak, keluarkan dari periuk dan tos airnya. Simpan air rebusan ayam. 3. Sejukkan ayam terlebih dahulu dan buang tulang. Potong kecil. 4. Ayam Rebus sedia dihidang bersama air rebusan ayam dan sos thai.
SOS THAI
BAHAN-BAHAN: 1/2 cawan cili padi 1/4 cawan bawang putih – beli online disini 1/2 sudu teh garam 1 pokok daun ketumbar 1 sudu makan taucu (jika suka) – beli online disini 1 sudu makan gula kabung – beli online disini 1/4 cawan jus limau nipis 2 senduk air rebusan ayam
CARA MEMASAK: 1. Tumbuk cili padi, bawang putih, garam, daun ketumbar dan taucu hingga halus. 2.Kemudian masukkan gula kabung, jus limau nipis dan air rebusan ayam. 3. Kacau sebati siap dan siap untuk dihidangkan bersama ayam rebus tadi.
SOMTAM
BAHAN-BAHAN: 3 ulas bawang putih – beli online disini 5 biji cili padi merah – beli online disini 3 tangkai kacang panjang – potong 1 inci 1 biji tomato – potong 6 bahagian Udang kering secukupnya – basuh & sangai sekejap – beli online disini Sos ikan secukupnya – beli online disini Jus limau nipis secukupnya Gula kabung secukup rasa – beli online disini Betik muda – disagat Mangga muda– disagat Lobak merah – disagat Kacang tanah secukupnya – sangai & tumbuk kasar – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Tumbuk bawang putih dan cili padi hingga lumat. 2. Masukkan udang kering, kacang panjang dan tomato. Tumbuk manja-manja sahaja. 3. Masukkan sos ikan, jus limau nipis dan gula kabung dengan secukupnya. Sebatikan rasa biar ada rasa masam, masin dan manis. 4. Masukkan parutan betik, mangga dan lobak merah. Gaul sebati. 5. Somtam sedap sedia untuk dihidang. Taburkan kacang tanah sebelum dinikmati.
Ketahui perbezaan sebenar antara Ayam Geprek, Ayam Gepuk dan Ayam Penyet. Artikel lengkap ini membandingkan asal-usul, rasa dan teknik penyediaan dengan jelas menggunakan fokus pada Ayam Geprek.