
Resipi Apam Pisang Gebu perkongsian saudari AtiQah Aziz ni memang Nampak sedap dan ‘moist’ sungguh! Bahan-bahan yang diguna pun mudah je. Jom cuba buat untuk minum petang ni. Pasti puas hati.
APAM PISANG GEBU BAMBAM GUNA BLENDER JE
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan pisang emas yang dilenyek
- 1 sudu besar susu manis
- 1 biji telur
- 1 sudu kecik baking powder
- 1 sudu kecik soda bicarbonat
CARA MEMASAK:
1. (Adunan basah): Hanya guna blender, pukul telur dan gula sampai kembang (1 minit). Kemudian masukan minyak masak, pisang dan esen pisang/esen vanila. Pukul sampai sebati lebih kurang 1/2 minit.
2. (Adunan kering): Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat.
3. Campur adunan basah dan kering. Kacau sebati.
4. Masuk aduan dalam acuan sebanyak 3/4. Guna acuan apa pun boleh.
5. Kukus selama 30 minit. Pastikan penutup periuk dialas dengan kain untuk mengelakan air masuk ke dalam aduanan.
6. Apabila dah 30 minit, tutup api dan buka penutup periuk. Biarkan selama 1-2 minit baru angkat apam dari periuk. Biarkan sejuk sedikit baru keluarkan dari acuan.
Kredit resipi & foto: AtiQah Aziz
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Bergoreng Warisan Tradisional Sentiasa Sedap Dimakan

Kuih Goreng warisan orang lama kita memang sedap dinikmati sepanjang zaman. Mudah dibuat dan kosnya pun murah aje.
Boleh dibuat sarapan dan sajian petang, ni 4 resipi min kongsikan untuk dibuat esok pagi nanti ya. Korang try lah nanti ya…
1. SARDIN ROLL
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 500 gm tepung gandum
- 150 gm marjerin @ mentega
- 1 biji telur
- 1 sudu teh gula
- 1/2 sudu teh garam
- 110 ml air sejuk/dingin dari peti sejuk
Bahan inti :
- 1 tin kecil sardin
- 2 sudu makan cili kisar
- 3 ulas bawang putih /ditumbuk
- 3 biji cili padi /dicincang
- 1 biji bawang besar /dicincang
- 1 sudu makan jus limau nipis
- 1 biji ubi kentang /dipotong dadu
- Garam secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
- Panaskan minyak masak dalam kuali.
- Tumis cili kisar, masukkan bawang putih dan bawang besar dan cili padi.
- Tumis hingga agak garing, masukkan kentang, kacau dan biarkan kentang masak
- Masukkan sardin dan garam, biarkan masak . Angkat dan ketepikan
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN:
- Satukan tepung gandum, gula, garam dan marjerin atau mentega. Gaul hingga menjadi tekstur serbuk roti dan tidak mengapa jika ada sedikit ketulan kecil mentega.
- Masukkan telur ayam dan gaul sebati.
- Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan licin. Jika keras tambahkan lagi sedikit air.
- Balut doh dengan ‘plastic wrap’ dan masukkan dalam peti ais selama 15- 30 minit.
- Keluarkan doh dari peti sejuk, dan bahagikan doh kepada bebola kecil seberat 25 gm setiap satu.
- Ambil satu doh kecil, canai nipis jadi memanjang
- Kelar bahagian atas, letakkan sedikit inti pada sebelah bahagian yang tidak dikelar
- Gulung dan tarik bahagian sisi doh dengan kemas
- Panaskan minyak masak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit doh ini sama dengan cara membuat pastri
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Ketulan mentega yang terhasil akan membuatkan doh yang dileper dan digoreng menjadi berongga dan rangup. Pastikan roh direhatkan di dalam peti sejuk.
2. CUCUR BADAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- Minyak masak untuk menumis
- 1/2 biji kelapa parut
- 100 gm udang kering /direndam dulu
- 1 ulas bawang putih
- 3 biji bawang kecil
- 7 biji cili merah
- 1 sm halia
- 1 batang serai
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 2 sudu makan gula
- 1/2 sudu teh garam
Bahan doh :
- 250 gm keledek /rebus dan lenyek
- 4 sudu makan tepung gandum
- 1/2 sudu teh garam
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
- Kisar semua bahan inti kecuali kelapa parut
- Panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar, kacau hingga masak
- Masukkan kelapa parut, gaul rata, Tutup api dan ketepikan.
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN :
- Ambil keledek dan masukkan ke dalam bekas, lenyek.
- Masukkan tepung gandum perlahan-lahan dan uli.
- Ambil sedikit doh, masukkan inti di tengah
- Ulang sehingga doh dan inti habis
- Goreng sampai kekuningan , angkat dan toskan
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kuih rasa keledek yang lembut dan berinti pedas
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Jika anda hendak menyimpan dalam peti sejuk dalam masa yang lama anda bolehlah menggorengnya separuh masak.
3. KUIH TOPI *(Kuih Pantai Timur)
BAHAN-BAHAN :
- 1 1/2 cawan gula
- 2 cawan air
- Secubit garam
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
CARA MEMASAK :
- Gula, air dan garam dimasak hingga gula hancur. Sejukkan air gula.
- Tepung gandum dan tepung beras dicampurkan. Kemudian masukkan air gula sedikit demi sedikit.
- Kacau sehingga adunan tidak berketul dan berbuih.
- Kemudian perap 8 jam atau semalaman
- Sebelum goreng kacau sebati dulu adunan kuih topi itu. Kalau pekat tambah sedikit air dan kacau sebati.
- Apabila adunan sudah sebati ambil sesenduk adunan curah dalam kuali yang sudah panas minyak.
- Guna kuali yang dalam, bila sudah masuk, balikkan kuih topi.
- Masa ini anda boleh lihat topinya naik.
- Goreng hingga tepi dan kelililing kuih agak garing
- Kuih topi siap dihidangkan
Saiz hidangan : 4-5 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Aduan tepung gandum dan beras menghasilkan kuih yang rangup dan manis
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Kuih topi cukup popular di Kelantan dan Terengganu. Ia juga dikenali sebagai kuih cucur manis atau cucur jawa.
4. KUIH BOM

BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 2 cawan tepung pulut
- 2 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
- Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
- 1 biji kelapa parut/ putih sahaja
- 1 cawan gula merah atau gula Melaka
- 2 sudu makan gula pasir
- 2 helai daun pandan /disimpul
- Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1.Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering
3.Angkat dan ketepikan
4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH:
- Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
- Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
- Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut
- Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi.
- Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
- Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 9 biji kuih bom bersaiz bola ping pong
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
Resipi Kuih Belebat Ubi Sagu. Lemak-Lemak Manis. Sedap!

Kuih muih lama memang enak dan pelbagai. Rata-rata banyak menggunakan bahan-bahan yang ringkas seperti ubi kayu, ubi keledek, pisang dan sebagainya. Walaupun ringkas namun kuih muih sebeginilah yang menjadi kegemaran ramai. Salah satu kuih lama yang masih popular ialah Belebat Ubi ni. Memang sedap! Dihasilkan dari campuran ubi kayu segar yang disagat halus dan dicampur dengan bahan-bahan sampingan yang lain. Rasanya lemak-lemak dan manis. Memang tak muak. Penambahan sagu juga membuatkan kuih ini mempunyai rasa lebih enak dan kenyal.
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 kg ubi kayu | diparut dan diperah airnya
- 200gm gula merah
- 16 sudu makan gula
- 750ml santan
- 100gm kelapa putih yang dicampur dengan sedikit garam
- 3 sudu makan sagu mata ikan | dicuci bersih
- Daun pisang secukupnya | dilayur
CARA MEMASAK:
- Masak gula merah dan gula pasir sehingga larut. Tapiskan.
- Masukkan air gula ke dalam bekas berisi parutan ubi. Campurkan santan dan sagu. Gaul sebati.
- Sudukan sedikit adunan ubi kayu ke atas daun pisang. Kemudian letakkan inti kelapa diikuti sedikit lagi adunan ubi kayu. Bungkus dengan kemas dan ulang langkah sehingga adunan habis.
- Panaskan periuk kukusan dan kukus kuih selama 30 minit atau sehingga masak.
- Enak dinikmati panas.
5 Resipi Kuih Apam Yang Sangat Mudah Untuk Dibuat Sempena Hari Bapa

Tak tahu nak makan apa untuk juadah petang? Bosan dah kena asyik menggoreng saja. Nah apa kata, kita buat hidangan yang kukus sahaja. Sihat dan senang!
Ini antara resipi-resipi kuih apam homemade yang sedap dan anda boleh cuba. Pasti puas hati!
Boleh cuba buat sendiri untuk sajian keluarga sempena Hari Bapa nanti.
APAM KARAMEL
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula pasir – beli online di sini
1 cawan air
2 biji telur gred A*
1/2 cawan minyak masak*
2 sudu besar marjerin* – beli online di sini
2 sudu besar susu pekat* – beli online di sini
1 penutup esen vanilla* – beli online di sini
1 sudu teh soda bikarbonat – beli online di sini
1 1/2 cawan tepung gandum – beli online di sini
CARA-CARA:
1.Cairkan dengan api perlahan.. Dah cair semuanya, masukkan air. Biarkan didih. Tutup api. Sejukkan.
2.Kemudian, bahan bertanda * dikisar bersama hingga kembang. Kemudian, masukkan soda bikarbonat, tepung gandum dan gula karamel tadi. Kisar lagi sekali hingga sebati.
3.Panaskan kukusan terlebih dahulu. Kemudian, tuang dlm acuan yg disapu marjerin kukus 45 minit atau hingga masak.
Kredit resipi: Nana Ereena
APAM NASI
BAHAN-BAHAN
1 cawan nasi sejuk*
1 1/4 cawan air suam*
3/4 cawan gula halus*
1 cawan tepung beras – beli online di sini
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar yis mauripan – beli online di sini
½ sudu kecil garam halus
CARA-CARA:
1.Mula-mula, bahan yang bertanda * dikisar bersama. Kemudian, masukkan tepung beras, tepung gandum dan yis. Kacau hingga sebati.
2.Akhir sekali, masukkan garam halus. Kacau lagi. Kemudian, perap dalam ½ jam hingga ke satu jam di dalam bekas yang bertutup rapat.
3.Tuang dalam acuan yang sudah disapu dengan minyak. Kukus selama 15 minit (pastikan air sudah mendidih, baru letak adunan untuk dikukus).
Kredit resipi: Nurul Izzah Joelati
APAM KAMPUNG
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum
2 cawan air suam
1 cawan gula
1 paket yis mauripan
CARA-CARA:
1.Campur semua ke dalam bekas. Kacau sebati.
2.perapkan adunan lebih kurang 1 jam dalam keadaan bertutup.
3.Sapu sedikit minyak pada acuan/loyang. Tuang adunan (adunan jangan dikacau)
4.Kukus selama 15 minit. Kalau yang nak guna loyang kukus selama 1 jam atau sehingga apam masak.
Kredit Resepi : Siti Hadirah
APAM MEKAR
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
1 cawan gula
1 sudu makan ovalet – beli online di sini
1 cawan ice cream soda
3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder – beli online di sini
(ayak dua bahan ini)
CARA-CARA:
1. Putar telur, gula dan ovalet hingga betul-betul kembang dan kental. Masuk air ice cream soda. Putar perlahan bagi sebati. Kemudian, baru masukkan tepung yang telah diayak tadi sikit-sikit sambil diputar perlahan. Bila dah sebati, matikan mixer, adunan siap.
2.Bahagikan adunan ikut bilangan warna yang dikehendaki. Seterusnya, sediakan papercup yang telah dimasukkan ke dalam acuan kuih lompang atau apa-apa acuan yang sama saiz dengan papercup yang diguna.
3. Isikan adunan ke dalam papercup. Boleh masukkan adunan yang berwarna putih dahulu, kemudian baru letakkan adunan warna merah dan adunan hijau. Pastikan adunan memenuhi papercup.
4. Panaskan kukusan. Kukus 5 minit sahaja dengan api besar. Pastikan air kukusan betul-betul mendidih untuk dapatkan apam jadi mekar.
Kredit resipi: Maklong Alis Hussin
APAM MILO
BAHAN-BAHAN
6 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
½ cawan milo – beli online di sini
CARA-CARA:
1. Pukul telur dan gula sampai berbuih/putih/kembang. Boleh juga gunakan alat pengisar.
2.Masuk tepung gandum. Kisar lagi sampai sebati.
3. Adunan tadi bahagi kepada dua iaitu satu warna asal dan satu adunan lagi letak milo. Kacau sebati.
4. Tuang selang seli dalam loyang kalau nak nampak menarik. Loret guna lidi atau garfu untuk nampak berbunga-bunga (ikut suka tiada paksaan)
5. Kukus selama 20 minit.
*Bagi yg xsuka manis boleh kurangkan manis
Kredit: Eyza Cik Bunga
Dapatkan lebih banyak resipi yang sedap, mudah dan cepat dimasak di laman web Rasa:
https://www.rasa.my/geramnya-tengok-kek-sarang-semut-yang-cantik-ni/
https://www.rasa.my/roti-goreng-sardin-resipi-mudah-je-tapi-sangat-sedap/
https://www.rasa.my/resipi-nasi-goreng-kambing-paling-sedap-sekali-cuba-pasti-nak-lagi/
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: