Resipi Apam Pisang Gebu perkongsian saudari AtiQah Aziz ni memang Nampak sedap dan ‘moist’ sungguh! Bahan-bahan yang diguna pun mudah je. Jom cuba buat untuk minum petang ni. Pasti puas hati.
APAM PISANG GEBU BAMBAM GUNA BLENDER JE
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
1 cawan pisang emas yang dilenyek
1 sudu besar susu manis
1 biji telur
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecik soda bicarbonat
CARA MEMASAK:
Ads
1. (Adunan basah): Hanya guna blender, pukul telur dan gula sampai kembang (1 minit). Kemudian masukan minyak masak, pisang dan esen pisang/esen vanila. Pukul sampai sebati lebih kurang 1/2 minit.
2. (Adunan kering): Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat.
3. Campur adunan basah dan kering. Kacau sebati.
Ads
4. Masuk aduan dalam acuan sebanyak 3/4. Guna acuan apa pun boleh.
5. Kukus selama 30 minit. Pastikan penutup periuk dialas dengan kain untuk mengelakan air masuk ke dalam aduanan.
Ads
6. Apabila dah 30 minit, tutup api dan buka penutup periuk. Biarkan selama 1-2 minit baru angkat apam dari periuk. Biarkan sejuk sedikit baru keluarkan dari acuan.
Jom kali ini kita mendonut lagi! Kali ini, kita kongsikan resipi dan cara macam mana nak buat donut pandan pula.
Resipi yang dikongsikan SuiSan Aliezsha ini, ditambah susu full cream dan diuli secara manual, menjadikan rasanya sangat sedap dan gebu.
Buat anda yang ada mesin bread maker, boleh saja buat terus putar dan diadun sehingga menjadi doh.
DONUT PANDAN
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum (saya guna baker choice, mana-mana pun boleh) – beli online di sini 2 peket yis mauripan – beli online di sini 4 sudu marjerin (saya guna marjerin pelangi) – beli online di sini Daun pandan (kisar untuk dapatkan 1 cawan air pandan + pewarna hijau apple, pewarna ni ikut suka nak letak atau tak nak letak pun tak apa) 1 cawan susu full cream + 5 sudu susu pekat + 1 sudu teh cuka apple (dijadikan buttermilk)
1. Masukkan tepung, marjerin dan mauripan. 2. Gaul sebati. Kemudian, masukkn air pandan dan air susu. 3. Gaul sampai jadi doh. Kalau kurang, tambah susu full cream.
4. Uli sehingga kembang. Biarkan seketika, kemudian dah boleh mendonut. 5. Biarkan donut kembang 2 kali ganda. Kemudian, boleh goreng macam biasa. 6. Apabila goreng donut, api jangan terlalu panas.
7. Apabila dah masak, angkat dan toskan. Sejukkan dulu. Kemudian, boleh gaulkn dengan gula icing. 8. Ikut anda nak salutkan dengan gula kastor atau snow powder. Mana-mana pun boleh.
Kanak-kanak memang suka dengan makanan yang berwarna-warni. Buat ibu-ibu yang ingin menarik perhatian anak-anak, boleh cuba resipi apam paddlepop gebu gebas yang mudah ini.
Resipi yang dikongsi Fitrah Qaseh Rich ini, menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati.
APAM PADDLEPOP GEBU GEBAS
BAHAN-BAHAN:
140gm tepung gandum –beli online di sini 1 ½ sudu kecil baking powder – beli online di sini 90gm gula halus (resipi asal guna 100gm, tapi saya kurangkan) – beli online di sini 75 ml susu full cream 1 sudu makan ovalette – beli online di sini 2 biji telur (saya guna gred B ) Sedikit esen vanila Inti bluberry Pewarna yang digemari
1. Pukul telur, ovalette dan gula halus sampai kembang gebu putih. Bahagian ni paling penting supaya apam naik cantik buncit-buncit nanti. 2. Dah yakin adunan kembang gebu, baru masukkan tepung gandum dan baking powder yang dah ayak. 3. Masukkan secara selang seli dengan susu full cream. Pukul bagi sebati, kemudian masukkan esen vanilla, kacau bagi sebati.
4. Bahagikan adunan ikut warna. Saya ambil 1 sudu, kemudian warnakan turqoise, 1 sudu lagi warnakan pink dan selebihnya kuning. Warna kuning untuk base, pink dan turqoise tu untuk lorek-lorek atas tu je. 5. Masukkan dalam piping bag.
6. Paipkan adunan yang dah siap warna dalam cup separuh, lepas tu paipkan inti bluberry tadi dan tutup adunan atas sampai penuh. 7. Penuh ye bukan 3/4 atau separuh, barulah cantik naik apam nanti. Lepas tu titik-titikkan guna adunan warna lain pula. Kemudian, lorekkan guna lidi. 8. Dah siap semua, baru mula kukus. Air kukusan dah mendidih baru letak apam.
9. Penutup kukus kena balut dengan kain. Tak nak bagi air menitik jatuh atas apam. Api jangan terlalu besar, sedang-sedang je. 10. Tetapkan masa kukusan 13 minit je ye. Jangan terlebih masa, nanti apam akan merekah. Dah masak, angkat dan sejukkan.
Apam Puteri Ayu Coklat perkongsian Opah Mas Cotek ni memang meukau selera. Nampak gebu dan sedap. Bagi anda yang menggemari keju, pun boleh mengolahnya menjadi Apam Puteri Ayu Coklat Cheese. Bagi yang kurang gemar keju, bolehlah masak apam coklat sahaja. Lengkap resipi dan panduan pembuatannya. Bolehlah cuba untuk sajian minum petang.
CARA MASAK APAM PUTERI AYU COKLAT CHEESE
BAHAN A ( Satukan semua bahan & ayak. Ketepikan.):
BAHAN B ( satukan semua bahan & masak guna api perlahan hingga gula larut.)
BAHAN C ( kisar @ pukul):
CARA MEMASAK: 1. Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B. Selang selikan dengan Bahan C. 2. Sebatikan campuran tadi. Ketepikan. 3. Ambil acuan puteri ayu dan oles sedikit minyak. Tuang adunan coklat 3/4 acuan. 4. Kukus selama 5-10 minit atau hingga apam masak. 5. Sejukkan dan bolehlah dihidangkan.
Jika nak buat Apam Puteri Ayu Coklat Cheese, ini adalah bahan-bahannya untuk adunan keju.
BAHAN ADUNAN CHEESE:
CARA MEMASAK: 1. Satukan kesemua bahan adunan keju dan pukul hingga sebati. 2. Masukkan ke dalam piping bag supaya mudah dimasukkan ke dalam acuan. 3. Ambil acuan kuih dan sapu sedikit minyak. 4. Panaskan air dalam periuk kukusan hingga mendidih. 5. Paipkan adunan chese ke dalam acuan (agak-agak nak tebal mana lapisan keju nya). Kukus selama 3 minit. 6. Angkat kemudian tuang adunan coklat hingga 3/4 paras acuan. Kukus lagi selama 5 -10 minit. 7. Angkat dan sejukkan apam. Sedia untuk dihidangkan.
Ketahui cara potong bawang putih yang betul dan bagaimana setiap potongan mengubah rasa, aroma dan watak masakan. Panduan lengkap untuk hasil masakan lebih sedap dan beraroma.