Tak tahu nak makan apa untuk juadah petang? Bosan dah kena asyik menggoreng saja. Nah apa kata, kita buat hidangan yang kukus sahaja. Sihat dan senang!

Ini antara resipi-resipi kuih apam homemade yang sedap dan anda boleh cuba. Pasti puas hati!

Boleh cuba buat sendiri untuk sajian keluarga sempena Hari Bapa nanti.

APAM KARAMEL

BAHAN-BAHAN:

1 cawan gula pasir – beli online di sini 
1 cawan air
2 biji telur gred A*
1/2 cawan minyak masak*
2 sudu besar marjerin* – beli online di sini
2 sudu besar susu pekat* – beli online di sini
1 penutup esen vanilla* – beli online di sini
1 sudu teh soda bikarbonat – beli online di sini
1 1/2 cawan tepung gandum – beli online di sini

CARA-CARA:

1.Cairkan dengan api perlahan.. Dah cair semuanya, masukkan air. Biarkan didih. Tutup api. Sejukkan.
2.Kemudian, bahan bertanda * dikisar bersama hingga kembang. Kemudian, masukkan soda bikarbonat, tepung gandum dan gula karamel tadi. Kisar lagi sekali hingga sebati.
3.Panaskan kukusan terlebih dahulu. Kemudian, tuang dlm acuan yg disapu marjerin kukus 45 minit atau hingga masak.

Kredit resipi: Nana Ereena

 

APAM NASI

BAHAN-BAHAN

IKLAN

1 cawan nasi sejuk*
1 1/4 cawan air suam*
3/4 cawan gula halus*
1 cawan tepung beras – beli online di sini
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar yis mauripan – beli online di sini
½ sudu kecil garam halus

CARA-CARA:

1.Mula-mula, bahan yang bertanda * dikisar bersama. Kemudian, masukkan tepung beras, tepung gandum dan yis. Kacau hingga sebati.
2.Akhir sekali, masukkan garam halus. Kacau lagi. Kemudian, perap dalam ½ jam hingga ke satu jam di dalam bekas yang bertutup rapat.
3.Tuang dalam acuan yang sudah disapu dengan minyak. Kukus selama 15 minit (pastikan air sudah mendidih, baru letak adunan untuk dikukus).

Kredit resipi: Nurul Izzah Joelati

 

APAM KAMPUNG

BAHAN-BAHAN:

3 cawan tepung gandum
2 cawan air suam
1 cawan gula
1 paket yis mauripan

CARA-CARA:

IKLAN

1.Campur semua ke dalam bekas. Kacau sebati.
2.perapkan adunan lebih kurang 1 jam dalam keadaan bertutup.
3.Sapu sedikit minyak pada acuan/loyang. Tuang adunan (adunan jangan dikacau)
4.Kukus selama 15 minit. Kalau yang nak guna loyang kukus selama 1 jam atau sehingga apam masak.

Kredit Resepi : Siti Hadirah

 

APAM MEKAR

BAHAN-BAHAN:

3 biji telur
1 cawan gula
1 sudu makan ovalet – beli online di sini
1 cawan ice cream soda
3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder – beli online di sini
(ayak dua bahan ini)

CARA-CARA:

1. Putar telur, gula dan ovalet hingga betul-betul kembang dan kental. Masuk air ice cream soda. Putar perlahan bagi sebati. Kemudian, baru masukkan tepung yang telah diayak tadi sikit-sikit sambil diputar perlahan. Bila dah sebati, matikan mixer, adunan siap.
2.Bahagikan adunan ikut bilangan warna yang dikehendaki. Seterusnya, sediakan papercup yang telah dimasukkan ke dalam acuan kuih lompang atau apa-apa acuan yang sama saiz dengan papercup yang diguna.
3. Isikan adunan ke dalam papercup. Boleh masukkan adunan yang berwarna putih dahulu, kemudian baru letakkan adunan warna merah dan adunan hijau. Pastikan adunan memenuhi papercup.
4. Panaskan kukusan. Kukus 5 minit sahaja dengan api besar. Pastikan air kukusan betul-betul mendidih untuk dapatkan apam jadi mekar.

Kredit resipi: Maklong Alis Hussin

IKLAN

 

APAM MILO

BAHAN-BAHAN

6 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
½ cawan milo – beli online di sini

CARA-CARA:

1. Pukul telur dan gula sampai berbuih/putih/kembang. Boleh juga gunakan alat pengisar.
2.Masuk tepung gandum. Kisar lagi sampai sebati.
3. Adunan tadi bahagi kepada dua iaitu satu warna asal dan satu adunan lagi letak milo. Kacau sebati.
4. Tuang selang seli dalam loyang kalau nak nampak menarik. Loret guna lidi atau garfu untuk nampak berbunga-bunga (ikut suka tiada paksaan)
5. Kukus selama 20 minit.
*Bagi yg xsuka manis boleh kurangkan manis

Kredit: Eyza Cik Bunga

Dapatkan lebih banyak resipi yang sedapmudah dan cepat dimasak di laman web Rasa 

https://www.rasa.my/geramnya-tengok-kek-sarang-semut-yang-cantik-ni/

https://www.rasa.my/roti-goreng-sardin-resipi-mudah-je-tapi-sangat-sedap/

https://www.rasa.my/resipi-nasi-goreng-kambing-paling-sedap-sekali-cuba-pasti-nak-lagi/

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official