Enak berlemak gabungan pisang, pulut dan santan yang terbaik. Hidangan ini enak dihidangkan panas atau sejuk, terpulang pada cita rasa anda.
BAHAN-BAHAN:
- 2 mangkuk pulut masak
- 3 biji pisang berangan
- 1 helai daun pandan
- 3 mangkuk santan pekat
- 4 sudu makan gula
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Masukkan santan dalam periuk bersama pisang dan daun pandan.
- Masak atas api sederhana, Sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
- Setelah pisang empuk, masukkan gula dan secubit garam sebagai penambah rasa. Apabila secukup rasa. Matikan api.
- Untuk menghidangkannya, skopkan pulut tawar ke dalam mangkuk.
- Kemudian tuangkan santan pisang tadi.
- Pulut pisang sedia dihidangkan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Rasa Bercoklat Kek Milo , Sedapnya Menghilangkan Penat & Stres.
Rasa penuh bercoklat mampu menjadi terapi minda setelah penat dengan urusan kerja dan rutin seharian. Manis dengan rasa Milo yang enak.
Resipi ini tidak menggunakan tepung gandum dan bahan-bahan pun ringkas sahaja. Selain Milo boleh aje menggunakan minuman koko yang lai seperti Ovaltine atau Vico.
KEK MILO
BAHAN-BAHAN :
5 biji telur
3 1/2 cawan Milo serbuk
3 sudu makan susu pekat
1 sudu makan esen vanila
1 sudu teh baking powder.
CARA MEMASAK :
- Pukul telur dan susu pekat dengan mixer selama 3-4 minit.
- Masukkan esen vanila kacau rata.
- Masukkan milo sedikit demi sedikit hingga habis.
kredit:DapoKakMasKuning
Resipi Tauhu Bergedel Daging, Masak Sendiri Puas Makan
Sekarang ni ramai yang belajar buat tauhu bergedel sebab nak niaga. Tak salah kalau korang pun cuba buat untuk makan sendiri. Nah, ni kami berikan resipinya. Puas makan.
TAUHU BERGEDEL DAGING
BAHAN TAUHU
• 5 biji kentang (rebus dan lenyek)
• bawang goreng
• daun sup
• daging cencang (rebus dengan sedikit garam)
• garam
• telur ayam
• minyak masak untuk menggoreng
• tauhu kosong
CARA MEMBUAT TAUHU
1. Masukkan kentang, bawang goreng, daun sup, daging cencang dan sedikit garam ke dalam bekas.
2. Gaul sampai bahan-bahan sebati.
3. Rasa sedikit bahan-bahan tadi. Jangan terlalu masin. Kalau masin sangat tak sedap sebab kita nak makan tauhu ini dengan sambal cili kicap.
4. Sumbat bahan-bahan tadi ke dalam tauhu kosong. Tebuk tengah-tengah tauhu untuk senang nak isi bahan-bahan tadi ke dalam tauhu.
5. Isi bahan-bahan tadi penuh pada tauhu dan betul-betul padat.
6. Dah siap sumbat, pecah sebiji telur ayam dalam bekas. Pukul sedikit telur ayam itu.
7. Celupkan tauhu tadi ke dalam telur ayam.
8. Goreng dalam minyak masak panas sehingga tauhu tadi berwarna perang. Toskan minyak.
8. Siap untuk dihidangkan bersama sambal cili kicap.
BAHAN SAMBAL CILI KICAP
• 3 ulas bawang putih
• 15 biji cili api
• 1/2 cawan kicap manis
CARA MEMBUAT
1. Kisar semua bahan sampai hancur. Masukkan dalam bekas.
Resipi oleh Shaeila Ehin dari Telegram KakiMakan t.me/kakimakan
Rupa Tak Cantik, Tapi Bila Makan Karipap Jerawat Ni Memang Tak Cukup Satu
Citarasa dan selera setiap orang berbeza-beza. Ada yang suka karipap goreng yang licin dan ada juga yang sukakan karipap menggerutu. Atau orang panggil karipap berjerawat.
Menerusi perkongsian resipi karipap jerawat daripada Arm Ika, walaupun rupa kuih ini tak flawless namun bila makan memang tak cukup satu.
RESIPI CARA BUAT KARIPAP JERAWAT
BAHAN UNTUK KULIT:
4 cawan tepung gandum – beli online di sini
+/- 1 cawan air sejuk
Garam – beli online di sini
(larutkan garam dalam air)
½ cawan minyak – beli online di sini
2 sudu besar marjerin – beli online di sini
(panaskan di atas api minyak & marjerin)
TONTON Dapur Rasa Live: Asam Pedas Ikan Kembung
TONTON Makan Di Mana Eps 10: Menu Minum Petang Yang Paling Sesuai Time PKP
CARA-CARA:
1. Masukkan minyak panas ke dalam tepung. Gaul guna senduk dulu hingga jadi macam serbuk roti.
2. Lepas tu, boleh masukkan air sejuk. Uli-uli hingga sebati.
3. Siap doh untuk kulit karipap. Boleh canai dan bentukkan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
BAHAN UNTUK INTI KARIPAP:
5 biji kentang saiz sederhana | potong dadu – beli online di sini
1 bungkus kecil serbuk kari – beli online di sini
Bawang besar | potong dadu – beli online di sini
Daun sup
Isi ayam/daging atau apa-apa yang sesuai
Bawang merah kecil – beli online di sini
Bawang putih – beli online di sini
Daun kari – beli online di sini
[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]
CARA-CARA:
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga jadi kekuningan.
2. Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga garing.
3. Kemudian, masukkan ayam/daging. Gaul sekata.
4. Selepas ayam/daging kelihatan masak, masukkan kentang. Gaul sehingga semuanya sekata.
5. Tambah air mengikut kesesuaian untuk kentang empuk. Masukkan sekali bawang besar. Jangan lupa untuk perasakan dengan garam dan gula.
6. Masak sehingga air kering dan kentang empuk. Apabila rasa semuanya sudah serasi, lengkap rasa masin, manis dan pedas, akhir sekali masukkan daun sup.
*kalau nak simpan untuk frozen, boleh bakar dulu sebelum difrozenkan
*hasil dia kalau lepas buat terus goreng, akan dapat kulit yang berjerawat macam dalam gambar. Kalau nak frozenkan tapi nak kulit jerawat, kena GORENG separuh masak.
*Kalau nak kulit licin, kena BAKAR baru dapat kulit karipap pelolesss
Kredit resipi: Arm Ika
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: