Peminat buah nangka mesti suka pulut ni. Menurut Roziyana Bakar pulut tu dikukus boleh, nak masak macam masak nasi pun boleh. Tapi jangan lupa rendam dulu pulut tu.
Pemilik resipi masak pulut gula high pressure cooker. Masak lima minit aje.Untuk kuah masak atas api.
PULUT NANGKA
.
BAHAN-BAHAN:
Ads
2 cawan pulut (rendam sebentar dalam sejam& toskan)
Santan kotak 1/2 cwn
Daun pandan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Air secukupnya
CARA MASAK :
1. Masak pulut dan semua bahan. Air sama paras dengan pulut ya.
2. Pemilik resipi guna high pressure cooker, masak lima minit aje
3. Kukus macam biasa pun boleh
KUAH SANTAN
Ads
.
BAHAN-BAHAN :
Ads
Gula Melaka 2 ketul
Santan 1 kotak
Buah Nangka 8-10 ulas (blend)
Bancuhan tepung jagung 2 sudu
Daun Pandan
Sedikit garam
Air secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Masak gula melaka dgn sedikit air kemudian tapis
2. Masuk semua bahan kecuali tepung jagung bersama gula melaka yg dh di tapis td. Masak hingga mendidih
3. Masukkan bancuhan tepung jagung
CARA MENGHIAS:
1. Belah buah nangka jangan sampai putus, buangkan bijinya.
2. Masukkan sedikit pulut
3. Resipi asal, kukus sekejap dalam 2-5 minit, jangan lama nanti buah nangka lembik. (tak kukus pun tak apa)
Kredit foto dan resipi: rosziyana bakar
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Resipi Ibu Sambal Kicap perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni memang pelbagai guna dan sedap. Hanya satu resipi ni, anda boleh menikmatinya dengan pelbagai hidangan seperti Bihun Sup, Soto, Tauhu Bergedil, Pisang Goreng dan bermacam-macam lagi. Malah Sambal Kicap ni juga tahan lama. Sekali buat, boleh tahan berbulan-bulan. Best kan? Jom cuba. Pasti puas hati.
RESIPI IBU SAMBAL KICAP ALA JOHOR
BAHAN-BAHAN:
2 genggam cili padi hijau
8 ulas bawang putih
Kicap lemak manis secukupnya
2 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan kicap cair
Sedikit gula
Secubit garam jika perlu
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng cili padi serta bawang putih hingga kekuningan. Angkat. ( Cili padi perlu dipatahkan terlebih dahulu bagi mengelakkan ia meletup masa menggoreng.)
2. Masukkan bahan goreng tadi ke dalam bekas pengisar.
3. Masukkan kicap. Kuantitinya sehingga menutupi paras bahan tadi.
4. Tambahkan kicap pekat dan kicap cair untuk warna sambal yang cantik.
5. Perasakan dengan sedikit gula mengikut cita rasa. Tambahkan juga secubit garam jika perlu.
6. Kisar sambal hingga lumat. Tuang ke dalam mangkuk dan kacau sebati. Boleh tambah perisa jika perlu.
7. Ibu Sambal Kicap ni sesuai dinikmati bersama pelbagai sajian makanan seperti Soto, Bihun Sup, Bergedil Tauhu dan lain-lain lagi.
CARA SIMPAN IBU SAMBAL KICAP SUPAYA TAHAN LAMA
1. Masukkan sambal kicap ke dalam bekas yang bertutup.
2. Guna sudu kering setiap kali mengambil sambal dari dalam bekas.
3. Sambal Kicap akan memekat bila disimpam lama dalam peti sejuk. Jadi boleh tambah air masak dan kacau sebati. Jika perlu, perasakan ikut cita rasa anda.
Istimewa buat anda yang suka beli barang secara online, RASA nak kongsi voucer FREE SHIPPING yang boleh guna hingga 30/6/2020. Boleh beli macam-macam. Tak payah susah payah ke kedai. Memang berbaloi!
Untuk memasak makaroni goreng; Panaskan mentega di dalam kuali. Masukkan bawang Holland dan bawang putih. Kacau hingga layu.
Masukkan lada Benggala dan daging cincang, gaul hingga daging kelihatan dah masak, kemudian masukkan cendawan.
Kemudian masukkan sos Prego, sos cili, sedikit Italian mix herbs, daun bay, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. Gaul sebati.
Akhir sekali, masukkan makaroni dan gaulkan hingga sebati. Tutup api. Ketepikan.
Untuk memasak krim keju; panaskan mentega di dalam sauce pan atau periuk kecil. Masukkan tepung gandum dan susu, kacau sebati menggunakan whisk. Setelah itu, masukkan keju, kacau hingga menjadi larutan yang berkrim. Tutup api.
Untuk sediakan makaroni bakar keju; sediakan bekas untuk membakar makaroni seperti loyang atau bekas tahan panas. Sapukan dgn marjerin. Pukul telur, kemudian masukkan dalam bekas atau loyang tersebut.
Masukkan makaroni, padat-padatkan ia.
Tuang krim keju atas makaroni, parutkan keju mozarella, hiaskan dengan lada Benggala dan parsli kering.
Panaskan oven terlebih dulu. Bakar makaroni dalam suhu 180°c selama 30 – 40 minit atau hingga masak.
Bubur nasi merupakan antara makanan kegemaran masyarakat Cina dan sering dijadikan sebagai menu sarapan pagi. Malah, anda juga boleh menikmati hidangan ini sebagai sajian makan malam.
Sama seperti nasi putih biasa, bubur nasi ini enak dinikmati dengan pelbagai jenis hidangan sampingan. Biasanya ia dihidangkan bersama ikan bilis goreng, lobak jeruk, sawi asin, kacang goreng dan sebagainya. Memang best!
BUBUR NASI BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
250gm beras |di cuci bersih
1 liter air
Secubit garam
BAHAN-BAHAN KANGKUNG GORENG BELACAN:
2 ikat kangkung
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan
10 biji cili padi merah atau hijau
Garam secukupnya
Gula secukupnya
1 kiub ikan bilis
125ml air
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
Tanak nasik seperti biasa hingga menjadi bubur putih.
Bubur ini dinikmati bersama jeruk asin, telur masin dan ikan kering.
Untuk menyediakan Kangkung Belacan, potong sayur kangkung dan cuci bersih.
Tumbuk atau kisar bawang merah, bawang putih, belacan, dan cili padi sehingga lumat.
Ambil dua batang serai dan ketuk. Asingkan seketika.
Tumiskan cili dan bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar terlebih dahulu. Tumis sehingga naik baunya.
Tambahkan air jika terlalu kering. Masukkan kiub ikan bilis, garam dan gula.
Masukkan kangkung dan gaul rata. Biar kangkung sedikit lembut dan segera tutup api.
Angkat dan nikamti bersama bubur nasi tadi.
IDEA LAUK YANG SESUAI DINIKMATI BERSAMA BUBUR NASI
Ketahui kebaikan belimbing buluh yang menakjubkan untuk kesihatan — dari menurunkan tekanan darah hingga membantu detoks hati. Superfood tempatan yang kecil tapi penuh khasiat!