Jika nak dihitung resipi Puding Roti yang ada, memang tak terkira. Ada pelbagai versi dan rasanya pun ada sedikit berbeza. Bagi anda yang gemar makan puding, boleh cuba resipi dari chef Hotel Park Royal ni pula. Lawa kan? Nak buat sebagai manisan hantaran pun sesuai ni.
PUDING ROTI PELANGI
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 paket agar-agar bertali
7 cawan air
6 keping roti
2 biji telur
4 cawan santan
1/2 cawan susu pekat manis
2 cawan gula
6 pewarna pilihan
CARA MEMASAK:
Ads
Masak agar-agar dengan gula hingga kedua-duanya larut.
Rendam roti dengan santan hingga lembut.
Kemudian kisar bersama dengan telur dan susu.
Masukkan ke dalam adunan agar-agar tadi. Kacau sebati.
Bahagikan kepada enam bahagian dan di warnakan.
Selepas itu tuangkan ia ke dalam loyang selapis demi selapis. Pastikan lapisan yang sebelum sedikit keras sebelum dimasukkan lapisan seterusnya.
Sejukan dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
INFO CHEF:Kelar sedikit permukaan agar-agar supaya setiap lapisan dapat melekat dengan sempurna.
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bagi anda yang ada masalah kurang lawas, badan berangin, perut sebu, buncit dan nak kurus secara sihat, boleh cuba amal minum Jus Halia Madu ni. Istimewanya ia hanya guna bahan-bahan semulajadi dan tak ada sebarang pengawet atau perasa tambahan. Nak buat pun sangatlah mudah. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
JAMU HALIA MADU
BAHAN-BAHAN:
2 inci halia tua
2 biji limau nipis – boleh ganti dengan 1 biji lemon
3 cawan air
1/2 cawan madu
CARA MEMASAK:
1. Kupas kulit halia dan potong limau seperti dalam gambar.
2. Masukkan hirisan limau dan halia ke dalam periuk. Tambahkan air dan renehkan sampai air tinggal anggaran 2 cawan sahaja.
3. Masukkan air ke dalam cawan dan biarkan suam.
4. Seterusnya masukkan air ke dalam blender bersama 1/2 cawan madu. Kisar hingga halus. ( limau dikisar bersama dengan kulitnya.)
5. Isikan ke dalam botol dan simpan dalam peti sejuk. Minum 2 kali sehari iaitu pada sebelah pagi dan malam.
NOTA:
Minuman ini adalah perkongsian empunya resipi dan serasi dengan kondisi badan beliau. Jika anda minum tapi tak serasi, sebaiknya elakkan.
Sukatan jamu ini boleh tahan untuk 2-3 hari penggunaan.
Cik Pooja ( empunya resipi) ambil minuman ini setelah habis berpantang dan bayinya berusia 2 bulan. Keberkesanan mungkin berbeza dan bergantung kepada tubuh masing-masing.
Kadang-kadang bila beli ayam, bahagian dada jarang dimasak kerana terlalu berisi. Oleh itu bagi nak elak dari membazir, ada menu sedap dan mudah yang boleh dihasilkan guna bahan ni. Sosej homemade! Ya…kalau dah diolah menjadi sosej, pasti ramai yang suka. Anak-anak pun boleh makan tanpa risau kerana ia tidak mengandungi pengawet berbahaya dan ada sayurbagi meningkatkan khasiatnya. Nampak menarik kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Rosmirah Yussofni. Memang terbaik!
RESIPI SOSEJ HOMEMADE SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: 4 ketul dada ayam 1/2 batang lobak merah potong nipis (boleh masukkan sayur lain jika suka) 3 batang daun sup 1 ulas bawang besar – dihiris nipis – beli online disini 3 ulas bawang putih – beli online disini Sedikit garam 1 sudu stok ayam (boleh guna 1 ketul kiub ayam) – beli online disini Sebiji telur 3 sudu tepung jagung – beli online disini 1/2 sudu teh daun oregano – beli online disini Sedikit serbuk lada hitam – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Campurkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sampai lumat.
2. Bahan yang telah siap dikisar. Kalau agak pekat sangat boleh tambah sedikit air untuk mudah dipaipkan dalam plastik.
3. Kaub balikkan adunan supaya sebati.
4. Masukkan bahan kisar ke dalam plastik atau piping bag. Masukkan separuh sahaja jangan penuh takut nanti akan terkeluar ikut belakang.
5. Gunting bahagian hujung plastik.
6. Picitkan ke dalam plastik aiskerim. Pastikan hujung lagi satu plastik aiskerim itu telah dipotong supaya tiada tekanan udara dan memudahkan adunan dimasukkan.
7. Ikat kedua-dua hujung plastik aiskrim dengan kemas.
8. Jika tidak suka guna plastik, boleh bungkus guna daun pisang atau aluminium foil.
9. Caranya mudah sahaja. Paipkan adunan memanjang ikut kesesuaian. Gulung adunan dan ikat bahagian hujung kanan kirim daun pisang atau aluminium foil.
10. Adunan yang telah siap dibungkus.
11. Masukkan gulungan sosej ke dalam pengukus dan kukus dalam15-20 minit.
12. Setelah siap boleh diangkat dan sejukkan sosej.
13. Buka pembalut sosej.
14. Panaskan minyak dan bolehlah digoreng.
15. Goreng dan balik-balikkan sampai kekuningan. Boleh juga dipanggang atau bakar dalam ketuhar.
16. Sosej yang telah siap digoreng.Jika lebih bolehlah simpan dalam bekas dan sejukbekukan.
Kek Pisang Dua Benua ni nampak sedap dan mudah disediakan. Jika suka makan Kek Pisang, boleh cuba resipi perkongsian saudari Novelis Afieyza Isahak ni. Unik kerana satu bahagian kek mempunyai perasa coklat dan oreo. Sebiji kek dapat dua perisa. Wow…Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MEMASAK: 1. Satukan telur, gula dan esen vanilla. Pukul hingga kembang. 2. Masukkan minyak masak dan pisang berangan yang telah dilenyek. Sebatikan. 3. Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat dan baking powder. Kaup balikkan adunan hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong. Satu adunan dicampur dengan serbuk koko dan biskut oreo yang telah dihancurkan.
5. Alas loyang bersaiz 8X8 menggunakan baking paper. Tuang adunan ke dalam loyang. Hias dengan hirisan pisang jika suka.
6. Bakar kek pada suhu 180C menggunakan api atas bawah selama 45 minit atau hingga masak. Masa mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.
7. Sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong dan dinikmati.