
Kuih puding jagung yang enak di hidangkan ketika sejuk dan dinikmati untuk minum petang. Sangat sedap dan mudah untuk disediakan,. Anak dara dah boleh mula belajar buat kuih pertama untuk keluarga tercinta ibu jadi pemerhati ya.. Selamat mencuba!
RESIPI PUDING JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung birds custard
- 2 cawan gula
- 1 tin jagung (tak kisar lagi sedap, nak kisar pun boleh)
- 4 cawan santan
- Tambah sedikit susu pekat manis
Sila lihat cara memasak seperti di video:
https://www.instagram.com/p/BVHMFszjfLm/?utm_source=ig_web_copy_link
Kredit Video dan resepi: IG Rosehayatie
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Nam Pla Wan. Kuah Rojak Buah Versi Thai Mari. Merecik!

Nam Pla Wan ( sweetened fish sauce). Resipi dari negara Thailand yang dikongsi oleh saudari El Xaher. Tengok gambarnya sahaja dah boleh membuiat air liur bertakung. Hmmm! Jom cuba! Pasti merecik!
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 cawan sos ikan
- 3 ketul gula melaka kecil
- Cili padi secukupnya – ikut citarasa masing-masing
- 1 biji bawang besar – hiris halus
- Udang kering tumbuk – anggaran 2 sudu makan
- Air secukupnya
- Gula putih – jika perlu
* Boleh lebihkan gula melaka, bawang merah dan cili padi. rasanya akan jadi lebih sedap.
CARA MEMASAK:
- Masak sos ikan bersama gula melaka sampai mendidih .
- Masukkan air dan tambah gula jika perlu .
- Kemudian masukkan bahan-bahan lain. Cuba rasa terlebih dahulu. Pastikan rasa masin, manis dan pedas seimbang dan ikut citarasa masing-masing.
- Setelah sos kelihatan likat, padamkan api. Sedia untuk dinikmati bersama aneka buah-buahan.
Info RASA:
Untuk pastikan sos tahan lama, masukkan ke dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti sejuk.
Kredit resipi & gambar: El Xaher
Nasi Ayam Thai Paling Senang Buat. Memang Berselera Nak Makan

Menu nasi ayam sering menjadi kegemaran ramai, bukan hanya mengenyangkan malah mudah disediakan. Nasi Ayam Thai ini memang wangi baunya bila daun ketumbar dicampur sekali dalam bahannya. Apa lagi jom kita buat.
Nasi Ayam Thai
Bahan nasi:
Ayam
Kiub ayam
Ketumbar
Halia
Garam
Cara membuat:
1. Rebus dulu ayam dengan halia dan akar ketumbar .
2. Apabila mendidih, letakkan kiub ayam.
3. Ayam sudah masak angkat dan ketepikan. Nanti letakkan di atas beras.
4. Ketepikan,kemudian basuh beras.
5. Basuh beras dan letakkan dalam periuk tadi, air disukat menggunakan air yang sama. Jangan terlebih air nanti lembik pula nasi. Air ayam akan keluar semasa merebus jadi sukat lain dan letakkan sedikit garam.
6. Apabila sudah masukkan beras,masukkan daun ketumbar pula. Nasi akan berbau wangi. Kalau nak letakkan minyak/mentega pun boleh. Kemudian letakkan ayam tadi, masak sekali.
7. Biar nasi masak. Tunggu hingga kering.
8. Cara buat sos ialah kisar cili besar merah dengan cili padi merah. Tumis tanpa minyak.
9. Tumiskan bahan kisar tadi,masukkan sos,secukup rasa,gula batu seketul.
10. Sos siap untuk dimakan bersama nasi ayam.
11. Nasi ayam thai siap untuk dihidang.
12. Sambal kicap- potong bawang putih,daun ketumbar,cili padi. Letakkan kicap masin sedikit,kicap kipas udang sikit dan letakkan air limau dan air sikit.
Kredit : Nur Sarah
NAK MEMBELI PERIUK NASI BARU, BOLEH LIHAT DI SINI.
ADA YANG BERMINAT NAK BELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, LIHAT DI SINI
Resipi Nasi Minyak Hujan Panas Simple, Sesuai Untuk Beginner
Set Nasi Karot Bersama Opor Daging. Licin DiMakan Di Hari Lebaran
Kek Coklat Karamel, Gabungan Kek Coklat dan Puding Kastad Enak

Tengok dari bahan ramuan boleh tahu kelazatan kek coklat karamel ni. Lapisan atasnya karamel, lapisan tengah puding kastad dan di bawah sekali lapisan kek coklat bersusu.
Makan sejuk memang nyaman aje lalu kat tekak, nikmat tak terkata lah.
KEK COKLAT KARAMEL
BAHAN-BAHAN :
Bahan karamel:
2 sudu besar gula dijadikan karamel
1 sudu besar air
* Masak atas api hingga perang dan tuangkan ke dalam loyang, biarkan ia keras dan ketepikan
Bahan Puding:
2 sudu besar tepung kastad
1 cawan susu cair
3 biji telur
1 sudu besar esen vanilla
*Semua bahan di atas dipukul lembut, toskan dan tuang dalam loyang karamel
*Kukus selama 20 minit, angkat dan cakar di atas permukaan puding dengan garfu
BAHAN KEK :
Bahan A:
1 cawan gula
3 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
1 cawan minyak
3 biji telur
1 sudu kecil esen Vanilla
Bahan B:
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil banking soda
2 sudu sudu kecil baking powder
*Semua bahan di atas diayak terlebih dahulu..
Cara memasak:
1. Satukan bahan-bahan A ,kacau hingga larut sebati.
2. Masukkan bahan B ke dalam bahan ke dalam bahan A, kacau sebati menggunakan sudip aje
3. Tuangkan adunan kek ke dalam puding yang telah disejukkan tadi dan kukus selama lebih kurang 50 minit.
4. Tunggu sejuk baru dikeluarkan dari loyang.
Kredit Resepi : Liza Na
Oleh : Lizana Kitchen
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :