Kalau memilih kuih karipap pasti kita mencari yang licin dan tidak berjerawat. Usah dipandang pada rupa sebenarnya yang berjerawat itu lagi sedap rasanya. Biasanya karipap berjerawat ni orang tua-tua dulu suka membuatnya. Makan panas-panas memang layan.
KARIPAP KAMPUNG
KULIT KARIPAP
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1/2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar marjerin
3 sudu besar minyak masak
Ads
Cara membuat:
Gaul rata semua bahan semua kecuali minyak dan marjerin.
2.Panaskan minyak sekejap dan masukkan marjerin sehingga cair, kemudian masukkan ke dalam tepung tadi semasa panas.
3.Gaul dengan senduk sehingga semuanya sebati dan jadi seperti serbuk roti. Masukkan 1/2 cawan air sejuk dari peti ais. Uli sebati.
4.Hasil doh yang sudah siap. Saya tak perap pun.
5.Sedia untuk digelek dan tekap karipap. Nak kelim guna tangan pun boleh, nak guna acuan pun boleh. Acuan ni beli dekat shopee “acuan karipap/dumpling Maker.
6.Inti dan tepung ngam-ngam cukup dapat banyak ni.
7.Goreng dalam minyak yang banyak dan panas. Api sederhana.
INTI KENTANG AYAM
Bahan-bahan inti:
1 biji bawang Holland saiz kecil
3 biji kentang saiz biasa
1 ketul dada ayam saiz besar (banyak pun boleh)
1 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 cawan air
Ads
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Cara membuat:
Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang, ayam dan rempah kari ayam/daging.
2.Masukkan kentang, air, gula dan garam. Biarkan mendidih dan sehingga hampir kering. Bila dah hampir kering, kacau-kacau supaya rata sehingga kering sepenuhnya (guna air sederhana).
3.Hasil setelah kering. Saya suka kentang berbiji dan empuk begini je. Kalau suka lembik, tambah air dan masak lebih lama.
Kuih tradisional berasakan nasi seperti apam dan dicicah dengan kuah manis gula Melaka atau nisan.
SERABAI
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair
1/2 cawan air suam
1 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Campurkan air suam bersama yis dan biar sekejap dalam 5 minit
Kisar nasi dengan air, garam, gula dan santan cair.
Sudah kisar campurkan tepung beras bersama nasi yang dikisar. Kacau sebati.
Kemudian masukkan yis. Kacau sebati dan peram dalam 1 atau 2 jam.
Bakar macam biasa. Sapu sedikit minyak pada pan atau acuan. Bakar dalam 10 -15 minit ye. Boleh bakar guna kuali leper atau acuan elektrik. Lebih kurang macam hendak masak lempeng.
BAHAN KUAH:
2 cawan santan pekat
1/2 cawan air + 1 sudu besar tepung jagung
2 helai daun pandan
1 biji telur
Sedikit garam
3 sudu besar gula
2 keping gula melaka/nisan
CARA MEMASAK:
Satukan tepung jagung dan air. Kacau rata.
Kisarkan telur bersama santan. Kisar sekejap sahaja bagi sebati
Sudah kisar masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk. Bersama air tepung jagung tadi.
Kemudian buka api dan masak macam biasa sampai gula serta gula melaka betul-betul larut.
Masak dengan api perlahan. Jangan masak terlalu lama sebab santan boleh “pecah minyak”. Bila kuah mula pekat sudah kira masak.
INFO: Boleh masukkan isi durian pada kuah untuk tambah rasa durian.
Bingka Roti Pandan yang sangat sedap dan mudah disediakan. Bagi anda yang gemarkan manisan ini, resipi perkongsian saudari Zura Zul ini tentunya anda perlu cuba. Puas hati bila dapat menikmatinya. Nak lebih kelainan? Nikmatinya bersama aiskrim. Lebih mantap! Anak-anak pun pasti suka. Selamat mencuba!
RESIPI BINGKA ROTI PANDAN YANG SANGAT SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: 3/4 cawan gula – boleh tambah gula jika nak manis lagi – beli online disini 1 cawan santan pekat – beli online disini 2 1/4 cawan jus pandan (kisar 7 – 8 helai daun pandan dengan air & tapis) 2 sudu makan mentega /marjerin – beli online disini 12 – 14 keping roti – potong kecil 3 biji telur Sedikit garam Pewarna hijau – beli online disini
Dapatkan COOPER DIAMOND BAKEWARE SETdengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan codeRASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan kecuali roti. Kisar. 2. Tuang bancuhan bahan kisaran tadi ke atas roti dan biarkan roti terendam selama 5-10 minit. 3. Ambil loyang bersesuaian. Sapu mentega atau marjerin di permukaannya dan panaskan dalam ketuhar selama 10 minit. 4. Tuang adunan bingka ke dalam loyang. Tekan-tekan sedikit bagi merata dalam loyang. 5. Bakar Bingka Roti Pandan pada suhu 180C selama 1 jam atau sehingga masak. 6. Bila sudah masak, sejukkan Bingka terlebih dahulu sebelum dipotong dan dinikmati.
Suka makan Apam Tokyo? Resipi perkongsian saudari Ain Afiqah Rafar ni antara yang boleh dicuba. Nanti bolehlah buat sendiri secara homemade. Lagipun tak semua pasar malam ada jual kuih sedap ni kan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Sekali cuba pasti puas hati.
RESIPI APAM TOKYO HOMEMADE
BAHAN KULIT:
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1 biji telur
1/4 cawan gula
1/2cwn susu segar
1/2 cawan air
1 sudu makan majerin cair
Secubit garam
CARA MEMASAK: 1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang. 2. Dalam bekas lain, satukan bahan-bahan kering seperti tepung. Ayak. 3. Kemudian masukkan susu dan air. Kacau sebati dan barulah masukkan telur yang dipukul kembang tadi. 4. Sebatikan dan akhir sekali tuang majerin cair dan garam. Kacau sebati. 5. Tuang sedikit adunan dalam kuali tahan lekat. Bila kulit kelihatan masak, sudukan inti. Lipat dan angkat.
6. Sedia untuk dinikmati.
BAHAN INTI KASTARD: 1/2 cawan gula – boleh kurang jika tak suka manis 1/2 cawan tepung gandum 1 sudu makan tepung kastard 1/2 cawan air pati pandan pekat – boleh guna pes pandan yang dicampur air 1 cawan santan Secubit garam
CARA MEMASAK: 1. Masak semua bahan dia atas sehingga pekat dan likat. Sentiasa kacau untuk elak inti kastard hangit. Padamkan api. 2. Pastikan inti kastard tadi disejukkan dan pekat likat. Seelokknya buat inti lebih awal sebelum buat kulit.
TIP MEMASAK: 1. Pastikan inti kastard betul-betul pekat. 2. Letak inti semasa kulit masih di dalam kuali supaya bila dikepit, ia akan melekat. Jika kulit sejuk, kulit tidak akan melekat sempurna.
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.