Tengah berfikir apa nak dihidangkan untuk minum petang atau selepas makan malam? Ada yang suka kuih tradisional yang boleh dibeli. Buat anda yang suka buat sendiri, boleh cuba resipi tart keju ini. Gerenti sedap.

BAHAN INTI:

  •     100gm gula kastor -BELI ONLINE DI SINI
  •     4 biji telur
  •     2 sudu teh esen vanila-BELI ONLINE DI SINI
  •     40gm keju cheddar
  •     250ml susu segar
  •     200ml krim putar
  •     1 sudu makan tepung jagung -BELI ONLINE DI SINI
  •     1 sudu teh pewarna kuning

 

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1.     Untuk membuat inti; didihkan krim putar dan gula kastor hingga sebati.
  2.     Kemudian campurkan susu segar, esen vanila dan telur.
  3.     Apabila adunan memekat, masukkan tepung jagung, pewarna kuning dan gaul rata.
  4.     Seterusnya masukkan keju cheddar dan kacau sebati. Tutup api dan sejukkan. Ketepikan.
  5.     Untuk membuat doh pastri; Masukkan kesemua bahan A ke dalam mesin pengadun kecuali air. Kemudian gaul hingga sebati.
  6.     Masukkan air dan adun sehingga doh sebati dan lembut.
  7.     Keluarkan doh, canai dan masukkan pastri marjerin.
  8.     Lipat doh dan lakukan lipatan single book dan double book.
  9.     Potong doh pastri dan masukkan ke dalam acuan aluminium.
  10.     Masukkan inti dan bakar pada suhu 200⁰C selama 25 minit.
  11.     Sedia dinikmati.

INGIN MEMBELI AIR FRYER? BOLEH LIHAT DI SINI

Nak Tahu Cara Buat Ayam Goreng Yang Sedap? Ikut Resipi Ni!

IKLAN

Cara Memasak Daging Black Pepper Berapi Pulak, Cili Padi Selera Asia.

IKLAN

Batter Pisang Goreng Dengan Sambal Kicap Simple, Rangup Sampai Ke Petang