Tak kiralah pagi atau petang, popia goreng memang snek atau kudapan yang cukup digemari, Selain popia basah, popia goreng memang kesukaan rakyat Malaysia. Satu lagi yang cukup popular adalah popia sira.

Ni min kongsikan resipi popia yang dikongsikan dari resipibbonda.my , radiatussoleha dan ciksuAdah Razali

1. POPIA AYAM CENDAWAN BERKEJU

BAHAN-BAHAN:

Bahan A:

  • 1 labu bawang holand | dipotong cincang
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan lada hitam | ditumbuk halus
  • 1 batang lobak merah | dipotong dadu

Bahan B :

  • 50 keping @1 bungkus kulit popia
  • 300 gm bungkus ayam cincang
  • 1 mangkuk daging ayam | di potong cincang
  • 1 bungkus sosej ayam | potong kecil-kecil
  • 6 keping keju cedar
  • 1 tin cendawan | dipotong racik
  • 1 tin krim cendawan *cendawan atau ayam (Campbell)
  • 1 bj telor atau 1 cawan bancuhan tepung gandum (sebagai gam)
  • 1 kiub ayam dan garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng

Cara Membuat:
1. Tumis bahan A, bila dah naik wangi masukkan carrot dan ayam. Tumis dan kacaukan, bubuh garam dan dan kiub ayam sekali.
2. Bila dah masak, masukkan cendawan dan krim cendawan. Akhir sekali, masukkan keju dan kacau sebati. Dah boleh tutup api, masukkan dalam bekas bila dah sejuk.
Cara Membungkus Popia:
1. Sediakan kepingan kulit popia, bentang kat atas pelapik atau dulang.
2. Ambil 1 sudu inti, letak kat ujung kulit popia tu dan lipat atas, kiri, kanan sampai ujung lekatkan dengan telur atau bancuhan tepung gandum.
3. Ulang sampai habis. Panaskan minyak goreng sampai keperangan, bolehlah angkat dan toskan. Hidangkan.

Resepi Oleh: Radia Tussoleha dari FB Group MAHN

2. POPIA INTI AYAM BERKEJU

 BAHAN-BAHAN :

  • Kulit popia
  • Jejari ketam (crab stick)
  • Keju cedar
  • Daun Bawang
  • Tepung Gandum (ejen pelekat)

BAHAN SOS :

  • 5 biji cili masak
  • 4 biji cili api merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cawan air
  • 5 sudu makan cuka
  • 6 sudu makan gula
  • 1 sudu teh tepung jagung | dibancuh dengan sedikit air
  • Biji bijan secukupnya | disangai

Cara Membuat:
1. Kisar jejari ketam bersama keju cedar. Kisar sampai bahan sebati dan bersatu.
2. Kemudian masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam mangkuk dan masukkan hirisan daun bawang.
3. Tepung gandum dibancuh dengan sedikit air (agak-agak) untuk dijadikan gam pelekat kulit popia.
4. Masukkan isi ketam dan keju tadi dan gulung kulit popia. Ulang sehingga habis. sedia untuk menggoreng.
5. Untuk sos cili, kisar kesemua bahan kecuali tepung jagung dan bijan.
6. Masak hingga mendidih dan masukkan tepung jagung. Kepekatan ejas sendiri yer.
7. Bila dah siap menggoreng popia dan sos sudah terhidang, barulah boleh tabur biji bijan ke dalam sos supaya nampak lebih menyelerakan.

Kredit foto dan reipi : resipibonda.my

3. POPIA SIRA KARI

BAHAN-BAHAN :

  • 2 paket kulit popia
    *Gulung dan gunting ikut saiz yang disukai, goreng hingga kekuningan. Sejukkan.

Bahan Sira :

  • 3 labu bawang putih* |kisar
  • 6 tangkai daun kari atau lebih
  • 6sudu makan cili boh
  • 8 sudu makan gula pasir
  • 3sudu makan bijan

Cara Membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar. Masukkan daun kari, tumis hingga bawang putih masak.
2. Masukkan cili boh, tumis hingga masak juga atau pecah minyak. Selalu kacau untuk elakkan bawang dan cili boh hangit. Guna api sederhana.
3. Bila dah pecah minyak, masukkan gula. Masa ni terus perlahankan api (sangat-sangat penting untuk elakkan gula hangus).
4. Kacau hingga gula larut, masukkan popia yang dah siap digoreng. Gaul sebati bagi meresap semua bahan tumis.
5. Masukkan bijan, kacau 2-3 minit. Boleh tutup. Pindahkan dalam bekas besar, sejukkan dan terus masuk dalam bekas kedap udara.

Resepi Oleh: CiksuAdah Razali