Petua halau lalat ni berbaloi dicuba. Mana tidaknya, lalat yang berterbangan terutamanya di kawasan dapur memang merimaskan. Pantang ada makanan terdedah, pasti dihinggapnya. Paling geram jika lalat siap bertelur lagi dekat makanan. Aduhai. Keadaan ini memang tidak bagus untuk kesihatan kerana dibimbangi akan menyebabkan sakit perut dan sebagainya. Nak guna racun penyembur serangga, sangatlah tidak sesuai kerana dibimbangi akan terkena pada makanan yang dihidang.

Nak atasi masalah ini? Ada beberapa petua orang-orang lama yang boleh dicuba.

 

PETUA HALAU LALAT DARI RUMAH

 

1. BUNGA CENGKIH: Ambil beberapa kuntum bunga cengkih dan letakkan ke dalam mangkuk atau bekas yang berisi air. Letak di atas meja makan makan. Biarkan mangkuk atau bekas itu terdedah begitu sahaja.

2. LILIN: Nyalakan sebatang dua lilin dan letakkan di atas meja. Hasilnya lalat tidak akan hinggap pada makanan ada kerana lalat tidak tahan dengan haba panas dari lilin tersebut.

IKLAN

3. KULIT KAYU MANIS: Serbuk kulit kayu manis juga dapat menghalau lalat. Caranya anda hanya perlu taburkan serbuk kulit kayu manis di atas meja makan atau di ruang kerja anda di dapur.

4. DAUN KARI: Satu lagi petua yang boleh anda cuba untuk menghalau lalat adalah dengan mengambil 5-6 tangkai daun kari dan biarkan terdedah di atas meja makan. Bau kuat daun tersebut akan menjauhkan lalat dari makanan anda.

5. CILI: Selain itu anda juga boleh meletakkan hirisan cili yang telah dibelah dua di atas meja sewaktu sedang menikmati hidangan.

6. BUNJUT REMPAH: Isikan kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang ke dalam kain nipis yang bersih. Jadikannya seperti uncang. Uncang tersebut anda boleh gantungkan di ruang makan. Bau rempah yang keluar dari uncang tersebut akan membantu menghalau lalat.

IKLAN

 

Selamat mencuba.

 

Rumah banyak lalat? Jangan risau, seleksi SAJI & PENUTUP MAKANAN pelbagai bentuk dan saiz ni boleh tutup makanan dengan selamat. Dapatkan je secara ONLINE.

 

Aneka resipi dari laman web RASA yang  mudah, sedap & gerenti jadi.

IKLAN

Aneka Resipi Telur Dadar Yang Diolah. Lebih Sedap & Mudah Masak.

Sangat Sedap. 30 Menu Harian Masakan Kampung Kena Cuba.

Petua Simpan Lengkuas Agar Tahan Lama, Lembut & Mudah Dipotong.

Kompilasi Resipi Lauk Masak Lemak. Sedap, Mudah & Buka Selera.

Resipi Apam Milo 4 Bahan. Menu Simple Untuk Minum Petang

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official