Penggemar Puding Karamel kena cuba resipi perkongsian saudari Cik Markonah. Resipi ini 100% menggunakan telur tetapi rasanya sedap, tak muak dan tidak berbau telur. Sesuai bagi anda yang nak buat Puding Karamel tapi versi tak hanyir. Buatlah ikut cara ni. Confirm sedap.
Bagi yang nak meniaga, sesuai juga guna resipi ni. Satu adunan ni akan dapat lebih kurang 42 bekas pudding bersaiz 4 oz. Wow.. Jomlah cuba!
RESIPI PUDING KARAMEL SEDAP, MUDAH & TAK BAU TELUR
BAHAN ADUNAN PUDING:
18 biji telur gred B@C
1 tin susu pekat manis – beli online disini
3 tin susu cair – beli online disini
2 sudu teh Sunquick – beli online disini
3 penutup esen vanila – beli online disini
700ml air (letak air dalam tin susu. Kocak baki susu baru sukat air tu jadi 700ml) – boleh sahaja guna air sahaja
BAHAN KARAMEL:
1kg gula
600ml air panas
CARA MEMASAK:
1.Karamel: Cairkan gula. Bila sudah golden brown, campur air panas. Larutkan.
2.Ambil bekas untuk letak puding. Letak 1-2 sudu makan untuk setiap bekas.
3.Elakkan letak lebih kerana manis. Lebihan karamel ini boleh disimpan dalam peti sejuk.
4. Adunan puding: Satukan semua bahan puding dalam 1 bekas besar.
5. Ambil telur dan kisar sekejap supaya sebati. Kemudian tapis ke dalam adunan.
6. Bila sudah dikacau sebati semua bahan, tapis adunan sekali lgi guna penapis paling halus.
7. Masukkan adunan ke dalam jug supaya mudah tuang ke dalam bekas.
8. Tuang adunan puding ke dalam bekas berisi gula karamel tadi.
9. Tutup bekas dengan penutup. Letak sahaja jangan tutup rapat.
Ads
10. Kukus guna api sederhana kecil dalam masa 15 minit. Jika belum masak, kukus lagi selama 3-5 minit. Kalau guna kukus elektrik, masa memasaknya selama 18-20 minit.
Sedap kalau dapat nikmati agar-agar tambah bila disejukkan. Terasa sangat puas. Tak kisah apa jenis agar-agar pun semuanya sedap tambah pula dimasak untuk hidangan berbuka nanti. Min kongsikan resipi agar -agar santan gula Melaka yang sedap rasa.
Bahan-bahan :
30gram agar2 tali….. (rendam dlm air basuhan beras…sehingga agar2 kembang)
Air utk msk agar2……( sukat jika agar2 1 mangkuk…air jadikan 2 mangkuk )
2 biji telur
1/2 mug santan pekat
Gula melaka/gula merah….1 1/2cawan + sedikit gula putih…msk bersama air & daun pandan.( jadikan 1 cawan air gula yg agak pekat)
Loyang.
Daun pandan.
Secubit garam.
Cara-cara:
Rebus agar2 tadi bersama air mengikut sukatan…rebus sehingga agar2 betul2 kembang.
Masukkan air gula tdi…msk sehingga mendidih…Masukkan secubit garam.
Masukkan telur & santan kedlm periuk…(blend dulu santan & telur sehingga kembang).
Masak n kacau sehingga adunan betul2 nmpk mcm berkepala..( santan & telur dh mulai pekat)..
Tutup api n curahkan kedlm loyang.
Sejukkan agar2 terlebih dahulu & masukkan dlm peti sejuk…
Agar2 siap.
Slmt Mencuba sahabat2 MAHN.
*guna air basuhan beras utk proses melembutkan agar2….rendam mlm..esok pg boleh terus rebus.
Sejukkan loyang dlm peti sejuh terlebih dahulu…supaya proses pembekuan agar2 mnjadi cepat….
Penggunaan gula terpulang mengikut citarasa…bnyk gula melaka/merah…kaler agar2 semakin gelap.
Tk.
Manisan ini adalah salah satu juadah berbuka puasa yang digemari ramai. Menggunakan bahan-bahan yang ringkas tetapi rasanya sangat enak. Popular sepanjang zaman.
BAHAN-BAHAN:
Untuk Doh Tepung Pulut:
1 cawan tepung pulut
Pewarna merah jambu
Sedikit air
Untuk Kuah:
1/2 cawan Melaka
1/2 cawan air
1/2 biji kelapa parut
2 helai daun pandan
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan doh tepung pulut. Masukkan tepung pulut dalam mangkuk bersama sedikit garam.
Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga tepung tak melekat di tangan dan bekas.
Tambahkan pewarna merah jambu dan uli lagi sehingga warna itu sekata.
Bentukkan doh seperti guli dan tekan tengannya.
Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan doh yang telah dibentuk.
Tunggu sehingga doh timbul, angkat dan masuakkan dalam bekas berisi air.
Sementara itu, di dalam periuk masukkan gula bersama air, biarkan mendidih hingga gula larut sepenuhnya.
Masukkan kelapa parut dan secubit garam, gaul rata.
Antara kek yang sedang ramai suka sekarang ni adalah burnt cheese cake. Kek ini bukan macam kek keju leleh tapi sejenis kek yang dibakar. Memang sedap sesangat. RASA kongsikan resipinya di sini ya.
BURNT CHEESECAKE
Bahan-bahan
250 gram cheese (guna philadelphia lagi sedap)
85 gram gula (boleh kurangkan ke 75gm)
2 biji telur ayam
9 gram tepung gandum
120 gram whipping cream
Sedikit esen vanilla (jika mahu)
Cara membuat
1. Putar sebati cheese dan gula. Masukkan telur. Putar sebati lagi. Ketepikan.
2. Campurkan tepung dengan whipping cream. Gaul sebati. Satukan dengan adunan cheese tadi.
3. Masukkan esen vanilla. Kaup balik sampai semua bersatu elok.
4. Lapikkan loyang dengan baking paper. Tak payah cantik-cantik tak apa. Sebab konsep kek ni memang kek yang tak ada rupa.
5. Jangan lupa panaskan oven suhu 200°C. Bakar kek ni selama 40 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan. Masuk peti sejuk semalaman. Esok pagi tu korang makan konfem berslice-slice masuk perut korang tanpa sedar. Nak makan terus pun boleh. Tapi lagi sedap kalau dah simpan dalam peti ais.
Panduan:
Adunan ni untuk bekas 5 inci tau. Kalau nak kek ni besar, sila gandakan adunan.