
Min cukup berkenan menengok pau tiga warna nih. Comel aje bentuk bunga rosnya. Namanya pun pau mawar. Boleh aje dijadikan kudapan bila tetamu datang berkunjung.
Jom kita semak resipi dari FB : Jalilah JJ
PAU MAWAR JJ
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung pau
- 7gm double action baking powder
- 45gm shortening
- 7gm mauripan
- 3 sudu besar gula pasir
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 1 sudu teh garam halus
- 10 oz @ 235 ml air
- 10gm cream super
Bahan inti :
(salah satu dari inti di bawah)
Kaya
Kaya pandan
Kacang merah
CARA MEMASAK :
1. Ayak tepung pau dengan double action baking powder.
2. Kemudian gaulkan shortening dan tepung jadi serbuk roti
3. Satukan air, gula, susu dan larutkan. Biarkan berbuih, dalam 10 minit
4. Campurkan garam dan kacau hingga sebati.
5. Masukan air dalam tepung uli hingga jadi doh. Sapukan cream super pada doh.
6. Bahagi kepada 3 bahagian dan warnakan.
7. Uli doh hingga licin dan lembut dalam 1/2 jam kalau guna tangan dan jika menggunakan mixer dlm 10 minit @ pastikan doh sekata warnanya.
8. Timbang setiap doh 15 g dan inti kacang 9 g.
Peringatan:
***Jerang air kukusan dahulu sebelum membuat pau. Kalau nak pau kita wangi semasa jerang, kukusan itu dicampurkan dengan 10 helai daun pandan, baru dikukus Nanti mesti rasa pau yang dibuat lagi sedap dan wangi.
Insyallah..
***Kukus selama 7 minit
Sumber fb: Jalilah JJ
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Ayam Bakar Sempoi, Cicah Air Asam Tomato Paling Sedap

Isi Kandungan
ToggleAnda penggemar Ayam Bakar? Cicah pula dengan sos tomato @ Air Asam Tomato, memang sedap. Menu ni Nampak mudah disediakan dan sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Ada yang nak cuba? Kak Ina ada kongsikan resipinya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK AYAM BAKAR SEMPOI & SOS TOMATO
BAHAN PERAPAN AYAM:
Ayam secukupnya – empunya resipi guna bahagian kepak sahaja
2 labu bawang putih – tumbuk
2 buku besar halia – tumbuk
3 sudu besar sos tiram – beli online disini
3 sudu besar sos ikan – beli online disini
3 sudu serbuk lada hitam – beli online disini
Lada sulah dan perasa secukupnya
Kicap manis secukupnya – beli online disini
3 sudu besar minyak masak
BAHAN SOS TOMATO:
Cili padi secukupnya – tumbuk kasar
Cili merah besar secukupnya – tumbuk kasar
Air asam jawa – beli online disini
Air limau nipis
1 keping gula kabung – beli online disini
Sedikit belacan bakar – beli online disini
1-2 biji tomato – potong dadu kecil
Sedikit sos ikan
CARA MEMASAK:
1.Tumbuk bawang putih dan halia hingga hancur.
2. Masukkan ke dalam mangkuk berisi ayam dan campurkan kesemua bahan yang lain.
3. Gaul sebati dan perap selama 3 jam. Lagi lama diperap lagi sedap rasanya.
4. Ambil kuali leper atau kuali non-stick, panggang ayam tadi hingga masak. Boleh juga bakar dalam kuali ajaib, air fryer atau ketuhar. Ikut cita rasa.
5. Untuk membuat sos, tumbuk kasar cili padi, cili besar dan gula kabung. Jika suka pedas, lebihkan cili padi.
6. Masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan dengan semua bahan-bahan lain.
7. Adun sebati dan rasa. Jika seimbang dan cukup rasa, bolehlah dihidang bersama ayam bakar tadi.
Kredit resipi & foto: Kak Ina
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kek Keju Meleleh Pandan Kukus. Lembut Gebu Memang Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Apam Pisang Gebu, Makan Satu Mesti Tak Cukup

Apam pisang ni memang sedap. Kalau makan satu je mesti tak cukup. Nak beli pun agak mahal, lebih baik buat sendiri di rumah. Pastinya lebih gebu dan sedap. Bahan yang digunakan pun ringkas dan tidak susah. Jom kita cuba buat apam pisang menggunakan resipi oleh saudari Junainah Borhan.
APAM PISANG GEBU
BAHAN-BAHAN:
- 8-10 biji pisang
- 2 cawan tepung gandum – beli online DISINI
- 1 cawan gula – beli online DISINI
- 1 cawan minyak masak – beli online DISINI
- 3 biji telur
- 1 susu yis mauripan – beli online DISINI
- 1 sudu garam – beli online DISINI
- 1 sudu esen vanilla – beli online DISINI
CARA PENYEDIAAN:
1. Kisar pisang, gula, telur, esen vanilla dan garam hingga hancur. Asingkan ke dalam bekas.
2. Masukkan tepung dan yis mauripan. Kacau hingga sebati. Masukkan minyak dan kacau lagi sehingga rata.
3. Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam acuan dan susun di dalam periuk kukus. Kukus selama 10 hingga 15 minit.
4. Siap! Bolehlah nikmati dengan tenang.
Kredit resipi & foto: Junainah Borhan
Anda mencari STEAMER POT? Boleh dapatkan secara online DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Cara Buat Apam Polkadot Pelangi Berinti Strawberi. Buat Jualan Gerenti Laku Keras
Lemak Manis, Kenyal & Tak Jemu. Ini Cara Buat Kuih Lepat Ubi Kayu Paling Sedap.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
5 Cara Masak Makanan Gerai Jepun Popular. Gerenti ‘Laris’ Lah…

Isi Kandungan
ToggleMakanan Jepun adalah antara sajian popular dunia. Bahan makanan rendah lemak dan tidak menjadi pemangkin kepada obesiti. Pemakanan yang sihat boleh menjadikan tubuh sihat juga.
Hari ni Min nak kongsi resipi dari Chef Qayyum Irwanzi , chef muda yang kreatif dan gigih. Chef ni pernah bertugas di restoran Korea Selatan. Tapi cukup berbakat dengan sajian Jepun juga. Jom semak resipinya…
1. YAKITORI (ALA SATE AYAM)
BAHAN-BAHAN :
- 2 kepingan isi tanpa tulang | dipotong dadu
- Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
- 2 ulas bawang putih |dicicang halus
- 2 sudu makan kicap
- ½ sudu makan cuka
- ½ sudu teh tepung jagung
- Garam dan gula secukup rasa
- Biji bijan untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan isi ayam, daun bawang, kicap, cuka, bawang putih, tepung jagung, garam dan gula
secukup rasa. Biarkan ayam diperap seketika.
2. Cucukkan isi ayam ke lidi diselang selikan bersama daun bawang. Boleh juga menggunakan
cili dan cili benggala.
3. Grill ayam di atas api yang sederhana besar sehingga masak sepenuhnya setiap sisi.
4. Taburkan bijan ke atas ayam yang siap dimasak.
Saiz Hidangan : 2 Orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Gril/panggang
Jenis Masakan : Ala sate, cucuk ayam Jepun
Keistimewaan : Mudah dibuat dengan bahan masakan yang ringkas
Info Chef : Antara street food Jepun paling popular. Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk daging lembu.
2. MOCHI (KUIH BEBOLA PULUT )
BAHAN-BAHAN :
- 200gm tepung pulut
- 4 sudu besar gula castor
- Sedikit tepung katakuriko | untuk menyalut mochi
- Beberapa titik pewarna makanan
Bahan inti :
- 200 gm buah kundur (rock melon)
- 100 gm gula
- 250 ml air
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung pulut bersama gula, garam dan sedikit pewarna makanan, gaul sebati.
2. Kukus adunan mocha lebih kurang 15 minit di dalam bekas pengukus.
3. Taburkan tepung katakuriko di atas dulang dan golekkan mocha yang telah dikukus.
4. Bahagikan tepung mochi kepada beberapa bahagian bebola kecil.
5. Masukkan inti mengikut perisa citarasa anda dibahagian tengah mochi.
Cara masak inti :
1 . Potong dadu (kecil) buah kundur.
2. Rebus dengan air sehingga lembut dan hampir hancur.
3. Kemudian masukkn gula hingga larut, kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan : 10 biji
Waktu Memasak : 45 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis Masakan : Manisan Jepun
Keistimewaan : Rasa kenyal dan manis
Info Chef : Anda juga boleh menggunakan buah-buahan segar sebagai inti mochi.
3. SENBEI (KEROPOK BERAS PANGGANG)
BAHAN-BAHAN :
- 120 gm tepung beras
- 40 gm nasi putih
- ¼ sudu teh garam
- 2 sudu makan minyak sayuran
- 4 sudu makan air
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung besar, nasi putih, garam dan minyak ke dalam pemproses makanan. Kisar
sehingga halus.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran basah dan berketul.
3. Uli adunan sehingga sebati.
4. Bahagikan adunanan kepada beberapa bahagian. Bulatkannya dan ratakan sehingga nipis.
5. Letakkan kertas pembakar di atas dulang pembakar. Kemudian letakkan adunan yang telah di nipiskan.
6. Bakar lebih kurang 6-8minit. Kemudian terbalikkannya dan bakar sekali lagi 6-8minit.
7. Pastikan biskut tersebut tidak hangus dan sebelum dihidangkan biskut beras hendaklah sejuk sepenuhnya.
Saiz Hidangan : 4 Orang
Waktu Memasak : 45 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Keropok
Keistimewaan : Kudapan rangup dimakan
Info Chef : Boleh dicampur rumpai laut kering dan bijan jika suka.
4. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm tepung gandum
- 150gm keladi jepun | diparut
- 10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 200 ml air
- 250 gm kobis | dihiris halus
- 50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2. Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 15minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake .Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
5. EBIYAKISOBA (SHRIMP FRIED NOODLE)
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1 biji bawang besar | dihiris
- 1 biji lobak merah | diparut
- 2 helai daun kobis | diracik halus
- ¼ cili benggala hijau
- 500 gm udang
- 1 ikat daun bawang | dihiris kasar
- ½ sudu teh bijan
- 1 sudu teh kicap
- 1 paket mi soba yang sudah direbus
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang sehingga naik bau.
2. Masukkan bawang merah,lobak merah, kobis, cili benggala dan udang. Biarkan ia masak seketika.
3. Masukkan mi bersama kicap dan goreng seketika.
4. Akhirnya taburkan daun bawang dan bijan.
Saiz Hidangan :4 orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Tumis
Jenis Masakan : Sajian Mi Jepun
Info Chef: Mi soba adalah mi yang halus helaiannya yang dibuat dari ‘buckwheat’ iaitu dari jenis gandum kuda atau gandum hitam.