Oreo cheesecake Dengan Nutella. Dengar nama pun dah dapat agak ia pasti akan jadi kesukaan anak-anak. Tentu anak-anak seronok dan bersemangat untuk berpuasa dan berbuka bila dihidangkan dengan makanan yang mereka suka.
Menurut puan Aisyah Humaira yang berkongsi resipi ini, rasa kek ini lemak berkrim dan gebu. Mesti cuba dan cara buat pun senang.Tak perlu oven dan tak perlu mixer. Mudahkan?
Oreo Cheesecake Dengan Nutella, Hanya Perlu Kukus Saja
**Kisar semua bahan diatas dalam blender hingga sebati dan gebu
Cara Memasak:
Masukkan creamcheese ke dalam pengisar. Masukkan juga semua bahan B (bahan kisar) dan kisar hingga gebu.
Alas loyang dengan baking paper, tapis dan tuang adunan ke dalam loyan
Tabur biskut oreo yang telah dipatah-patah kecil.
Ads
Tekan-tekan supaya biskut tenggelam. Tutup dengan Aluminium foil
Kukus selama 30 minit atau sehingga masak
Setelah kek masak, buang kertas lapik tadi dan bolehlah tuang Nutella spread yang telah dicairkan dahulu di dalam macrowave. Sejukkan selama 1jam atau lebih didalam peti sebelum dihidangkan. Siap!
Kek Apam Coklat saiz mini begini sememangnya mudah dimasak berbanding kek yang bersaiz besar. Malah hidangan ‘bite size’ begini lebih digemari anak-anak kerana lebih mudah dimakan. Bagi anda yang nak cuba masak Kek Apam Coklat, saudari Diana Aswadada kongsikan resipinya. Resipi ini beliau biasa gunakan untuk berniaga. Satu adunan boleh dapat dalam 50 biji kek jika menggunakan acuan lompang. Mudah nak agak kan? Jom cuba!
Anda peminat kek yang enak dan gebu? Bagi mendapatkan kek yang enak dan gebu ada teknik penyediaannya.Pastikan sukatannya tepat dan bahan-bahan yang digunakan bersesuaian. Hujung minggu ini bolehlah sediakan kek kegemaran anda untuk minum petang nanti bersama keluarga. RASA kongsikan resipi kek dijamin sedap rasanya.
MANGGO MANIA COFFEE CAKE
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
2 ½ cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan air kopi pekat | anggaran 2 sudu makan serbuk kopi segera
1/2 cawan gula perang
4 biji telur
1 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
BAHAN KRIM KEJU MANGGA:
100gm krim keju
1/2 cawan gula ising
Sedikit esen mangga
Puri mangga secukupnya
Mangga segar untuk hiasan
Sedikit parutan kelapa
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula dan telur sehingga kembang.
2. Masukkan susu cair, susu pekat dan air kopi. Gaul sebati.
3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan sebati.
4. Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 170C selama 50 minit dan sejukkan sebentar.
5. Bagi menyediakan krim keju, pukul keju bersama gula ising sehingga lembut.
6. Kemudian tambahkan sedikit esen mangga.
7. Salut krim mangga pada kek dan hiaskan dengan puri mangga, hirisan buah mangga segar serta kelapa parut mengikut kreativiti anda.
KEK KEJU JEPUN BAHAN-BAHAN:
Bahagian A:
100gm susu segar
50gm mentega
250gm krim keju
Bahagian B:
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
20gm tepung jagung
60gm tepung kek
Bahagian C:
6 biji putih telur
140gm gula kastor
1 sudu kecil krim tartar
CARA MEMASAK :
Panaskan ketuhar 160°C. Griskan loyang bersaiz 8 inci dan alaskan dengan baking paper.
Cairkan bahagian A di dalam mangkuk keluli tahan panas menggunakan kaedah ‘double boil’. Sejukkan.
Satukan semua bahan B dan A. Tapiskan.
Pukul putih telur sehingga berbuih, masukkan krim tartar. Pukul lagi sehingga kembang sambil masukkan gula kastor sesudu demi sesudu. Berhenti memukul adunan apabila putih telur agak kental (soft peak). Kaup balik putih telur ke dalam adunan A dan B tadi.
Tuangkan ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam menggunakan kaedah ‘water bath’. Apabila masak, tinggalkan seketika di dalam ketuhar selama 30 minit dengan pintu ketuhar sedikit terbuka.
KEK PANDAN GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung
½ sudu kecil serbuk penaik
125gm mentega
½ sudu kecil garam
200gm gula kastor
2 biji telur
100gm santan
2 sudu besar jus pandan
sedikit pewarna hijau
BAHAN-BAHAN UNTUK JUS PANDAN:
10 helai daun pandan
Air secukupnya
BAHAN-BAHAN UNTUK KRIM MENTEGA:
3 biji putih telur
100gm gula kastor
¼ sudu kecil garam
150gm mentega
50gm gula melaka
Air secukupnya
2 helai daun pandan
BAHAN-BAHAN UNTUK KARAMEL GULA MELAKA:
50gm gula melaka
1 sudu besar air
15gm mentega
30gm krim putar
¼ sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
Daun pandan dikisar bersama sedikit air dan tapiskan untuk mendapat jus pandan. Ketepikan.
Timbang tepung dan tapis bersama serbuk penaik dan garam. Ketepikan.
Panaskan ketuhar 180°C. Lenserkan loyang dan alaskan dengan baking paper.
Pukul mentega bersama gula kastor sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan jus pandan dan sedikit pewarna hijau.
Masukkan tepung berselang seli dengan santan. Adun sehingga sebati.
Bakar selama 45 hingga 50 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan di atas redai.
Untuk membuat krim mentega: Gula melaka dicairkan dengan air dan pandan di atas api. Putih telur, gula kastor dan garam disatukan di dalam mangkuk keluli tahan panas dan masak menggunakan kaedah ‘double boil’ sehingga gula larut. Sejukkan pada suhu bilik. Pukul putih telur sehingga kental. Masukkan mentega dan pukul lagi sehingga kembang. Masukkan air gula melaka dan pukul hingga sebati.
Untuk membuat karamel gula melaka : Masak gula melaka dan air di atas api sehingga cair. Masukkan mentega. Tambahkan krim putar dan perasakan dengan garam. Tapis adunan dan sejukkan.
Sapu dan hiaskan kek yang telah sejuk dengan krim mentega dan karamel gula melaka.
MUFIN PISANG BERSAMA KACANG WALNUT
BAHAN-BAHAN:
115gm kacang walnut
195gm tepung serba guna
170gm gula halus
1 sudu teh serbuk penaik
¼ sudu teh soda bikarbonat
¼ sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
2 telur (gred A) ] pukul sedikit
115gm mentega ] cairkan dan sejuk
3 biji pisang (454 gram) ] lenyek
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Panggang kacang walnut di dalam ketuhar kira-kira 8 minit. Cincang kasar.
Campurkan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat, garam dan kulit kayu manis. Ayak.
Dalam bekas berasingan masukkan telur, mentega, gula dan esen vanila. Gaul rata.
Campurkan pisang lenyek.
Kemudian tuangkan ke dalam adunan bahan kering (campuran tepung). Masukkan kacang dan kaup balik sehingga rata.
Tuangkan ke dalam acuan muffin dan bakar pada suhu 180⁰C selama 20 minit.
Kek coklat bergabung dengan puding karamel. Mak ai. Nampak sedap sungguh ni. Pasti jadi rebutan bagi mereka yang suka manisan karamel.
KEK COKLAT PUDING KARAMEL
BAHAN-BAHAN KARAMEL
4 Sudu besar gula
CARA MEMBUAT
Cairkan gula dalam loyang hingga perang tapi jangan gelap sangat sebab nanti akan rasa pahit. Ketepikan loyang tu.
BAHAN-BAHAN PUDING TELUR
1 tin susu cair
1/2 cawan gula
3 Sudu besar susu pekat
3 biji telur ayam
Sedikit esen vanila
2 keping roti buangkan bahagian tepi dan carik-carikkan.
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan kisar sampai halus.
Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
Panaskan pengukus sehingga air mendidih dan kukus selama 20 ke 25 minit.
BAHAN-BAHAN KEK COKLAT:
5 biji telur ayam
1 cawan gula
1 cawan susu pekat
1/4 cawan susu cair
1/2 cawan air panas
1 cawan minyak
Secubit garam
1 3/4 cawan gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
CARA MEMASAK:
Kacau telur sampai kembang dan masukkan gula kacau lagi
Sambil itu masukkan susu pekat dan susu cair. Kacau sampai pekat.
Masukkan tepung gandum yang telah di ayak bersama koko dan baking powder dan soda bikabornat. Masukkan sedikit demi sedikit dengan mixer kelajuan perlahan.
Selepas itu masukkan minyak dan air panas. Kacau sehingga sebati.
Masukkan adunan kek ke dalam puding karamel yang sudah siap kukus tadi.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...