
Hari ini terlebih rajin, nak baking Orange Muffins. Muffin perisa oren ni gerenti makan tak kan muak. Agar nampak lebih meriah di atasnya taburkan buah-buahan kering untuk nampak lebih menarik.
Bahan-bahan:
1 biji telur (A)
1/2 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
200ml susu segar
1 sudu besar sunquick oren+sedikit pewarna oren
(kalau nak tukar perasa lain pun boleh)
90 ml minyak jagung @masak
2 cawan tepung kek-BELI ONLINE DI SINI
(kalau tepung biasa tambahlah baking powder) ayak
1/2 cawan buah-buah kering(cuci dengan air panas dulu dan tos)
Buah-buah kering ini separuh letak dalam adunan,separuh lagi untuk letak atas muffin
Cara membuat:
1.Pukul telur,gula,guna tangan saja.
2.Bila dah kembang letak susu pukul lagi.
3.Letak perasa oren,pukul lagi.
4.Kemudian letak minyak,pukul lagi.
5.Letak tepung sikit-sikit sambil kacau-kacau sebati.
6.Letak 3/4 adunan tu dalam cawan kertas.
7.Bakar suhu 170, 30/35minit. Api atas/bawah.


Kredit: Malnorashima Bt Ismail
Oat Coklat Snow Cookies Sedap Buat Kudapan, Tak Sedar Sebalang Boleh Habis
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
6 Resipi Kuih Tradisional Popular & Paling Disukai Di Bulan Puasa

Enaknya dapat menjamah aneka kuih muih tradisional yang lemak dan manis masa berbuka. Terasa puas tatkala menikmatinya. Bila tiba bulan ramadan, kuih-kuih ini antara yang mendapat sambutan ramai dan paling dicari. Jika anda ada masa dan rasa nak buat sendiri, jom cuba resipi yang RASA sediakan ni. Pasti puas hati.
1. CARA BERLAUK

BAHAN-BAHAN:
Adunan tepung:
• 1 cawan tepung gandum
• 1 biji telur
• 1 sudu teh minyak sapi
• 1/ 2 sudu teh garam
• 2 cawan air
• Sedikit pewarna kuning
Inti:
• 200gm isi ayam kisar
• 2 labu bawang besar | dicincang halus
• 3 ulas bawang putih | dihiris
• 1 1/2 sudu makan rempah rendang segera
• 1 sudu teh serbuk kari
• 50ml air
• Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
• Sedikit minyak untuk menumis
Hiasan:
• 20gm bawang goreng
• 20gm daun sup | dihiris
• 2 biji cili merah | dihiris halus
CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan untuk adunan tepung dan bancuh hingga sebati serta tidak berketul. Ketepikan.
2. Untuk inti, panaskan minyak dan tumis bawang merah serta bawang putih sehingga berbau wangi.
3. Kemudian masukkan rempah rendang segera dan kari. Masak sehingga pecah minyak.
4. Seterusnya masukkan isi ayam kisar, bawang besar dan air secukupnya. Biarkan sehingga masak. Perasakan dengan garam, gula serta serbuk perasa dengan secukupnya.
5. Untuk menghasilkan kuih cara, panaskan acuan dan oleskan sedikit minyak.
6. Tuangkan adunan tepung, sudukan inti diikuti bawang goreng, daun sup dan hirisan cili.
7. Tutup acuan menggunakan tudung periuk dan tunggu sehingga kuih cara masak.
8. Ulang langkah sehingga adunan habis. Sedia untuk dinikmati.
________________________________________
Info Chef: Elakkan dari mengisi adunan terlalu banyak ke dalam acuan bagi mengelakkan inti terkeluar.
2. KUIH KASWI
BAHAN-BAHAN:
• 300gm tepung gandum
• 375ml air gula melaka
• 1/2 sudu teh air kapur
• 1/2 biji kelapa parut
• Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Bancuh tepung gandum bersama air gula melaka. Kacau sebati hingga adunan tidak berketul.
2. Masukkan air kapur dan kacau sebati.
3. Tapis adunan dan tuangkan ke dalam loyang kukus.
4. Kukus selama 30 minit.
5. Setelah masak, angkat dan biarkan sejuk.
6. Potong kuih dan golekkan di dalam kelapa parut yang dicampurkan sedikit garam.
________________________________________
Info Chef: Penggunaan kapur memberi rasa lemak dan menstabilkan rasa kaswi. Elakkan meletakkannya pada kuantiti yang banyak.
3. KOLE KACANG
BAHAN-BAHAN:
• 300gm tepung kacang hijau
• 480gm gula pasir
• 500ml santan
• 750ml air
• 2 keping manisan
CARA MEMASAK:
1. Satukan santan bersama air dan gula pasir hingga mendidih dan pekat.
2. Sementara itu, di dalam bekas berasingan, bancuh tepung kacang hijau bersama air hingga menjadi sebati.
3. Kemudian masukkan ke dalam kuali berisi santan dan kacau dengan api sederhana sehingga pekat dan berkilat.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan sejukkan.
5. Apabila sejuk, barulah dipotong dan sedia dihidangkan.
________________________________________
Info Chef: Pastikan adunan sentiasa dikacau dengan penggunaan api perlahan sehingga betul-betul pekat dan berkilat.
4. LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN
• 1 sikat pisang nangka | dilecek
• 300gm tepung gandum
• 100gm tepung beras
• 100gm kelapa parut
• 100ml santan1 ketul gula Melaka | dicincang halus
• Garam secukup rasa
• Air untuk mengukus secukupnya
BAHAN PEMBUNGKUS:
• Daun pisang untuk membungkus secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan di dalam sebuah bekas dan gaulkan sehingga gula Melaka larut dan semua bahan sebati.
2. Sediakan daun pisang dan sudu bancuhan di atasnya. Padankan dengan saiz daun dan lipat dengan kemas.
3. Ulang langkah sehingga bancuhan habis. Kukus selama 25 minit.
4. Biarkan sejuk dan lepat menjadi pejal. Sedia untuk dihidangkan.
________________________________________
Info Chef: Pastikan adunan tidak terlalu lembik dan boleh gunakan pisang yang lain mengikut kesukaan.
5. KUIH LOMPANG

BAHAN-BAHAN:
• 360gm tepung beras
• 2 sudu makan tepung ubi
• 240gm gula
• 240gm gula merah
• 1 liter air
• 2 sudu teh air kapur
• 1 helai daun pandan | disimpul
BAHAN INTI:
• Kelapa parut putih secukupnya
• Garam secukup rasa
• 1 helai daun pandan | disimpul
CARA MEMASAK:
1. Di dalam periuk, satukan gula merah, gula pasir dan 500ml air bersama daun pandan. Didihkan sehingga gula larut dengan api kecil. Sejukkan sebentar.
2. Kemudian satukan tepung beras dan tepung ubi. Tuangkan 500ml air dan air kapur. Gaul rata.
3. Seterusnya tuangkan air gula tadi. Gaul sehingga sebati. Tapis adunan dan tuangkan ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak.
4. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak sempurna.
5. Akhir sekali, taburkan kelapa parut yang telah dikukus tadi.
6. Sedia untuk dimakan.
________________________________________
Info Chef: Kuih Lompang ini mempunyai rasa yang enak dan lemak manis.
6. BENGKANG UBI

BAHAN-BAHAN:
• 3 cawan ubi kayu parut | diperah airnya
• 100gm tepung kastad
• 50gm kelapa parut
• 1 biji kelapa |diambil santan
• 300gm gula pasir
• 2 biji telur | dipukul sedikit
• 1 sudu teh esen vanila
• 125ml minyak kelapa
• Sedikit garam
• Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan dan masak di atas api sederhana.
2. Kacau adunan sebati hingga kuih bertukar warna dan menjadi pekat.
3. Griskan sedikit minyak masak di dalam acuan berbentuk empat segi dan tuangkan adunan ke dalamnya.
4. Bakar di dalam ketuhar selama 30 minit atau sehingga kuih kelihatan garing.
________________________________________
Info Chef: Gunakan loyang empat segi berukuran 8×8 yang telah digriskan dengan minyak masak di dalamnya.
Join Telegram channel RASA https://t.me/majalahrasa & grup GENG RASA SHARE RESEPI https://t.me/rasashareresipi untuk dapatkan serta berkongsi pelbagai menu menarik setiap hari
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Koleksi Resipi Pelbagai Manisan Homemade Sedap Boleh Buat Untuk Berbuka
Resipi Ikan Kembung Percik Masak Cara Kampung Yang Terlajak Sedap
Cara-Cara Buat Nekbat Secara Homemade. Mudah & Memang Menjadi
Resipi Biskut Almond London Sedap Tanpa Mixer & Guna Sukatan Cawan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Cara Buat Kek Pisang Tanpa Telur Tapi Tetap Sedap

Walaupun tanpa menggunakan telur ayam, namun kek pisang ini tetap sedap. Menggunakan gula perang, menjadikan kek pisang ini bertambah sedap. Iedaa Jahaya berkongsi resipi ini di laman facebook Rasa Share Resipi. Jom try buat.
KEK PISANG TANPA TELUR

BAHAN-BAHAN
4 biji pisang berangan atau pisang emas (Lenyek guna garpu)
4 sudu besar gula perang
115 gram mentega (cairkan dan ketepikan) (BELI DI SINI)
120 gram butter milk (1/2 cawan susu segar + 1/2 sudu besar)
Esen vanila (BELI DI SINI)
BAHAN KERING (diayak)
160 gram tepung gandum (BELI DI SINI)
25 gram serbuk koko
1 sudu kecil baking powder (BELI DI SINI)
1/2 sudu kecil soda
1/2 sudu kecil garam
CARA MEMBUAT
1. Pisang yang telah dilenyek tadi dicampur dengan gula perang. Kacau sehingga gula larut.
2. Masukkan mentega yang telah dicairkan.
3. Gaul sebati. Masukkan pula butter milk dan esen vanila. Gaul sebati.
4. Kemudian masukkan bahan kering sedikit demi sedikit supaya tidak berketul.
5. Tuang dalam loyang yang disapu marjerin dan lapik dengan baking paper.
6. Tabur chocolate cip, letakkan hirisan pisang.
7. Kemudian bakar dalam ketuhar pada suhu 160 darjah selama 40 minit. (BELI KETUHAR DI SINI)
.

Selamat mencuba!
Sumber: Facebook Iedaa Jahaya
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=aEt_c9-AsQo
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Begini Cara Masak Terung Goreng Rangup Yang Sedap & Crispy

Jom cuba buat Terung Goreng Rangup perkongsian saudari Umi Watie ni. Nampak sangat sedap dan membuka selera. Biasanya kalau nak makan sayur celup tepung begini, kena bercuti ke Cameron Highlands. Disana banyak sayur yang digoreng sebegini. Kali ini bolehlah cuba masak sendiri di rumah. Sedap! Bak kata empunya resipi, rasanya seakan ayam. Bagi yang tak makan sayur pun, tak akan perasan. Ralit je mengunyah. Ha… Best kan? Jom lah cuba. Anda pasti suka.
RESIPI JEJARI TERUNG GORENG RANGUP

BAHAN-BAHAN:
- Terung
- Tepung goreng serbaguna (bestari) – beli online disini
- Air sejuk
CARA MEMASAK:
1.Dalam bekas, potong terung secara memanjang. Kemudian salutkan dengan tepung Bestari dengan sedikit air hingag bersalut.

2. Celupkan jejari terung ke dalam bekas berisi Tepung Bestari yang kering. Gaul manja.

3. Kemudian celup kepingan terung dalam bekas berisi air sejuk (air dari peti sejuk).

4. Toskan terung tadi. Kemudian salut kembali dalam tepung kering tadi. Hasil terung yang telah disalut tepung. Elok berkerinting.

5. Panaskan minyak masak dan goreng terung tadi dalam minyak panas. Balik-balikkan supaya terung masak sekata.

6. Bila sudah kekuningan, angkat dan toskan.

7. Terung Goreng Rangup sedia untuk dinikmati. Boleh dinikmati bersama sos.

Kredit resipi & foto: Umie Watie
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Paprik Sardin & Telur Dadar Gebu, Lauk Simple Tapi Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!

