Kanak-kanak memang suka makan nugget. Jika anak-anak anda pun begitu, anda patut cuba resipi Nugget Ayam Homemade ni. Bukan apa, kebanyakan nugget sejukbeku yang dibeli mempunyai kandungan garam serta MSG yang tinggi. Sangat tidak bagus untuk kesihatan. Bila buat sendiri, pastinya lebih sihat, kebersihan terjamin malah lebih sedap.
RESIPI NUGGET AYAM KENTANG HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
4 keping dada ayam – kisar tanpa air
2 biji telur ayam
2 sudu makan tepung ubi kayu
4 biji kentang sederhana – rebus, lenyek
1/2 batang lobak merah – sagat. nak letak sayur lain pun boleh
1 sudu teh lada sulah
Garam secukupnya
BAHAN SALUTAN TEMPURA:
Tepung beras secukupnya – boleh juga salut dengan tepung kfc/bestari. Nak salut guna serbuk roti pun boleh.
Telur – dipukul sedikit
Ads
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas dan adunan hingga sebati.
2. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 15-20 minit atau hingga masak.
3. Bila adunan dah masak, keluarkan dan potong ikut bentuk yang disukai.
4. Sediakan bahan-bahn untuk salutan.
Ads
5. Ambil kepingan nugget ayam kemudian celup dalam bancuhan telur. Kemudian salut pula dengan tepung atau serbuk roti.
6. Panaskan minyak dan goreng hingga garing keemasan.
7. Sedia untuk dinikmati.
Ads
8. Jika ada lebihan, boleh goreng separuh masak, sejukkan, simpan dalam bekas dan sejukbekukan.
Kuih Cakoi makan panas-panas memang padu lah. Lembut, gebu dan berongga di dalam nikmatnya bila tetamu dapat merasa. Rahsia kegebuannya ni terletak daripada bahan-bahan yang digunakan dan cara penyediaannya.
Jom semak perkongsian rahsia resipi kuih cakoi yang lembut dan gebu di FB Resipi Sedap Mudah Dibuat, resipi dari Hamidah. Cubalah nanti masa berbuka nanti.
KUAH CAKOI LEMBUT GEBU
BAHAN-BAHAN :
1 cawan air
2 cawan tepung roti
1/4 camca teh yis segera
1 camca teh gula
1 camca teh garam
1/2 camca teh soda bikarbonat
1 camca besar minyak mazola
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
LANGKAH PERTAMA :
Dalam satu bekas , masukkan gula, garam, air dan minyak. Kacau rata. Dalam satu bekas yang lain, masukkan tepung bersama soda bikarbonat dan ys segera , kacau kering hingga sebati sedikit dan selepas itu, buat lubang di tengah-tengah adunan .
Masukkan bahan campuran gula, garam , minyak dan air tadi. Adun sehingga sebati terlebih dahulu.
LANGKAH KEDUA :
Pindahkan adunan ke atas papan pencanai yang telah ditabur dengan tepung gandum sebagai alas, adun sehingga menjadi doh.
Apabila menjadi doh, bahagikan kepada dua bahagian berbentuk panjang 40cm. Selepas itu doh ditutup dengan plastik wrap dan biarkan selama 1 jam.
Tips – Letak doh di tepi peti ais untuk suhu yang lebih tinggi bagi doh mengembang elok.
LANGKAH KETIGA :
Selepas 1 jam, ratakan doh dan bahagikan kepada bahagian kecil berzaiz 1sm tebal dan panjang 2 sm. Biarkan lagi 10-15 minit. Masukkan minyak ke dalam kuali dan panaskan.
LANGKAH KEEMPAT :
Apabila minyak panas, ambil dua potongan tadi dan tindihkan bersama. Tekan doh yang cantum di tengah-tengah dan tarik hujung dengan chopstik untuk bagi panjang. Goreng menggunakan api sederhana sehingga kekuningan.
Resipi perkongsian saudara Amir Zarith ni memang bagus anda cuba lebih-lebih lagi jika anak-anak jenis yang suka makan snek. Hanya menggunakan bahan-bahan mudah & berkhasiat, anda boleh sediakan sajian enak untuk si kecil.
Malah melalui cara ni juga, roti sandwic yang dibeli pasti tak membazir. Jom cuba! Anda pasti sukakannya.
Semalam beli roti tapi anak-anak tak nak makan. Cuba buat sesuatu yang baru. Bagi bebudak tu berebut nak makan. Suruh diorang bantu sekali.. Potong bahan-bahan yang akan disediakan.
BAHAN-BAHAN:
5-6 keping roti
Sayuran ikut suka tapi saya guna :
1/2 biji bawang besar – potong dadu
1 lobak merah – diparut ( boleh juga guna kacang peas atau jagung) ikut kreativiti sendiri
Daun bawang – hiris kecil
1 kiub pati ayam
1 biji telur
1/2 cawan susu atau air biasa
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan gaul sebati bersama dengan roti.
2. Tambahkan susu atau air. Jika tak cukup masin,boleh tambah garam secukup rasa.
3. Adun hingga sebati.
4. Ambil adunan dan gumpal bulat.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan. Siap. Enak dinikmati bersama Sos Cili Thai. Memang terbaik!
Mudah, cepat dan enak! Pizza Cones Berkeju ni memang layan. Cara nak buatnya pun tak susah malah lengkap dengan sayur-sayuran. Bagi anda yang gemarkan rasa keju, ha…pasti sukakan hidangan ini. Cubalah! Sekali makan, pasti nak lagi.
PIZZA CONES BERKEJU
BAHAN-BAHAN:
150gm sos pasta segera
50gm isi jagung manis ( dalam tin)
50gm lada benggala hijau | potong dadu
50gm bawang besar | potong dadu
60gm keju cheddar | potong dadu
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
Roti sandwic secukupnya
Air
Keju mozarella secukupnya
CARA MEMASAK:
Masukkan sos pasta, jagung, bawang besar, keju cheddar, garam dan serbuk lada hitam ke dalam mangkuk. Gaul rata.
Kemudian masukkan lada benggala. Gaul lagi hingga sebati.
Ambil roti dan potong tepinya.
Gelek roti hingga nipis. Sapu air pada sisi roti dan bentukkan menjadi bentuk kon.
Panaskan ketuhar pada suhu 200C. Bakar roti yang telah dibentuk tadi selama 5-7 minit.
Keluarkan dan sejukkan roti.
Sudukan inti ke dalam kon roti dengan secukupnya.
Seterusnya sudukan keju mozarella.
Bakar kembali menggunakan suhu yang sama selama 5 minit.