
.
Rahsia daging panggang yang sedap selain daripada daging yang segar, sos perapannya paling penting yang menentukan kelazatannya.
Herba secukup rasa,dan adunan sos yang betul, memang pasti sedap. Jom tengok resipi yang dikongsikan oleh lina pg ini.
LAMB CHOP BLACKPEPPER SAUCE
.
BAHAN-BAHAN :
4 keping daging kambing
1/2 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis (empunya resipi gunakan kicap mee)
3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1sm halia(tumbuk kasar)
Lada hitam, lada sulah, rosemery,tyme,oregano | secukup rasa
Sedikit minyak zaitun
CARA MEMASAK :
1. Bersih daging kambing dan toskan
.
2. Ketuk-ketuk sedikit bahagian isi daging kambing supaya daging tidak liat.(Lina pg empunya resipikn guna meat Tenderlizer ala hammer tu)
3. Lumurkan kepingan daging kambing dengan kiub ayam,diikut dengan herba (lada hitam, rosemery,oregano,tyme dan mixed herba).
4.Gaukan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
5. Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
6.Letakkan sedikit minyak zaitun supaya daging tak kering
7. Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam daging…memang best
8. Bakar daging sehingga masak.Lina pg guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus
Kredit : lina pg
FB : RMD ( resepi masakan daging)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayam Goreng Sos Kari, Menu Sempoi Yang Sedap.

Anak-anak sekarang kebanyakannya makan mesti nak berlaukkan ayam, kalau sebut ikat, tutup balik tudung saji atau dan-dan kata kenyang. Tapi kalau dok hari-hari menu ayam bosan juga, jadi mak-mak semua ini ada satu menu ayam sempoi tapi sedap yang boleh dicuba untuk variasikan rasa ayam, moga taklah jemu dengan menu sama setiap hari.
AYAM GORENG SOS KARI
BAHAN-BAHAN:
Bahan Ayam Goreng
- 200gm isi dada ayam | potong dadu
- 1 biji telur ayam
- 1/2 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Bahan Sos Kari:
- 1 sudu makan serbuk kari ayam/daging
- 2 sudu besar yogurt
- 1/2 biji bawang Holland | dadu halus
- 1 ulas bawang putih | cincang halus
- Sedikit daun ketumbar | hiris halus
- Garam dan serbuk pati ayam secukupnya
- 2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
- Goreng ketulan isi yang telah digaulkan bersama telur, tepung, serbuk kari dan garam sehingga kekuningan.
- Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit dan tumis bawang putih, bawang Holland hingga wangi.
- Masukkan rempah kari dan sedikit air, kacau hingga timbul minyak.
- Seterusnya masukkan yogurt.
- Perasakan dengan serbuk pati ayam dan garam secukupnya
- Sebelum angkat masukkan daun ketumbar.
- Kemudian tuang di atas ayam goreng dan hidangkan panas-panas.
Lala Masak Masam Manis. Ratah Macam Tu Je Pun Sangat Sedap.

Sedapnya Lala Masak Masam Manis ni. Ia juga dikenali dengan nama siput Retak Seribu. Selain masak seperti ni, ia juga sedap kalau dijadikan masak lemak. Memang bertambah nasi dalam pinggan. Bagi anda yang bercadang nak masak ‘seafood’ lambak, resipi Lala Masak Masam Manis perkongsian saudari Rosni Musa ni antara yang boleh dicuba. Sangat mudah. Selamat mencuba!
RESIPI LALA MASAK MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket lala @ retak seribu
- 1 biji bawang besar – dihiris – beli online DISINI
- 2 ulas bawang putih – dihiris – beli online DISINI
- 1 inci halia – dihiris – beli online DISINI
- 2 batang serai – dititik – beli online DISINI
- Cili kisar – beli online DISINI
- Sos cili – beli online DISINI
- Sos tiram – beli online DISINI
- Garam dan perasa secukup rasa
- Sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan-bahan yang telah dihiris sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dengan secukupnya. Tumis sampai cili masak.
3. Bila cili dah mula garing masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau rata. Masukkan sedikit air kalau bahan tumis mula pekat.
4. Perasakan dengan sedikit garam. Jangan masukkan banyak garam bimbang nanti terlebih masin.
5. Masukkan serbuk perasa.
6. Tambahkan juga sedikit gula. Kacau hingga sebati.
7. Akhir sekali, masukkan lala yang telah dibasuh bersih.
8. Gaul sebati dan renihkan sehingga lala masak.
9. Bila kulit lala mula terbuka, padamkan api dan bolehlah diangkat. Sedia untuk dinikmati bersama nasi panas.
Kredit resipi & foto: Rosni Musa
Nak cari KUALI NON-STICK baru? Pilih je DISINI
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Perapan Ayam Bakar Sedap. Sesuai Juga Untuk Perap Daging
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Lauk Berasaskan Ayam Untuk Seminggu Yang Mudah

Siapa yang suka makan ayam, gerenti perlukan resipi yang berasaskan ayam. Harini admin nak kongsi resipi ayam untuk seminggu! Antara resipi yang akan dikongsikan adalah Ayam Grill, Ayam Percik, Ayam Goreng Ala KFC, Ayam Kicap 3 Budak Gemuk, Ayam Panggang Ala Dominos, Ayam Masak Merah, dan Ayam Goreng Cili Kering. Semua resipi ni sangat mudah disediakan. Tunggu apa lagi tu? Jom cuba koleksi resipi ayam untuk seminggu ni.
Bestnya kalau ada set pinggan baru kat rumah ni macam set Corelle Fairy Flora 17pcs Dinnerware ni design premium pula tu! Dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!
AYAM GRILL
BAHAN-BAHAN:
Bahan A
4 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 kiub ayam knorr
2 sudu serbuk lada hitam
1 senduk kecil sos black pepper (dalam botol)- brand apa-apa je.
1 sudu teh garam
1 sudu makan gula
100ml air
SEMUA BAHAN DI ATAS KITA KISARKAN DIA
Bahan B
sudu madu
3 sudu butter
2 sudu besar mixed herbs @ daun oregano
CARA PENYEDIAAN:
Perap sejam atau lebih. Kemudian bakar suhu 200 selama sejam.
AYAM PERCIK
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam
1 biji bawang merah/besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu serbuk kunyit
2 batang serai
1 sudu jintan manis (dikisar)
1 sudu ketumbar ( dikisar)
Gula & garam secukup rasa.
CARA PENYEDIAAN:
Kisar bawang merah, bawang putih, halia & serai.
Gaulkan semua bahan-bahan bersama ayam & boleh perap selama 3 jam.. Kemudian boleh dibakar.
BAHAN-BAHAN KUAH:
1 biji bawang merah/besar
2 labu bawang putih
10 tangkai lada kering/ikut kepedasan (direbus & dikisar)
1 inci halia
1/2 sudu serbuk kunyit
2 batang serai
1/4 kotak santan
Gula melaka (ikut citarasa)
2 sudu sos cili
Gula, garam & perasa
CARA PENYEDIAAN KUAH:
Kisar bawang merah, bawang putih, halia & serai ditumis sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan lada yang dikisar & serbuk kunyit ditumis sehingga lada betul-betul masak..
Masukkan sedikit air untuk cairkan kuah.
Masukkan 1/4 kotak santan, 3 sudu sos cili.. Biar sehingga mendidih.
Masukkan gula 3 sudu ( ikut citarasa), garam & perasa.
Kebiasaan kuah mesti manis baru sedap dimakan bersama ayam yang sudah dibakar.
TIPS NAK LAGI SEDAP, AYAM YANG DIBAKAR MENGGUNAKAN ARANG DICELUP PANAS-PANAS KE DALAM KUAH PERCIK UNTUK MENDAPATKAN KUAH YANG ENAK!
AYAM GORENG ALA KFC
BAHAN-BAHAN:
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
6 sudu tepung beras
4 sudu serbuk cili babas
1 kiub pati ayam
Gaul semua bahan di atas bagi sebati
Bahan B
5 biji telur
2 sudu besar magi cukup rasa
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk lada hitam
Kacau sebati..lepas tu masukkan 5 6 sudu bahan A bagi jadi pekat supaya boleh salut ayam
Bahan c
Seekor ayam potong seketul2..gaul dengan garam halus
CARA PENYEDIAAN:
Celup ayam dalam bahan B..lepas tu salut dengan bahan A dan goreng dalam minyak yang banyak (tenggelam semua ayam) sampai masak elok.
AYAM KICAP 3 BUDAK GEMUK
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 biji cili padi
3 tangkai daun kari
Setengah ekor ayam (dipotong kecil)
Garam dan serbuk kunyit
2 sudu besar sos tiram
1 cawan kicap lemak manis JALEN
Minyak untuk menggoreng ayam.
CARA PENYEDIAAN:
Gaul ayam bersama garam dan serbuk kunyit. Perap selama 15 hingga 30 minit.
Goreng hingga separuh masak. Angkat. Ceduk minyak hingga tinggalkan setengah cawan di dalam kuali tadi.
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili padi. Tumiskan d2ngan lebihan minyak tadi.
Masukkan daun kari. Tumis hingga naik bau.
Masukkan sos tiram dan kicap. Kacau rata. Agak pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng tadi. Kacau rata.
Hidangkan bersama nasi putih yang panas dan enak dimakan bersama sambal belacan dan ulam pilihan anda..hmmmm sedapppp…
AYAM PANGGANG ALA DOMINOS
BAHAN-BAHAN:
Ayam (1kg drumsticks atau mana mana bahagian yang suka)
2 susu besar butter/marjerin
1 labu bawang putih (tumbuk)
1 sudu besar lada hitam (tumbuk)
1 sudu besar serbuk cili/cili kisar
2 sudu besar madu
5 sudu besar sos tiram
5 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
CARA PENYEDIAAN:
Campurkan semua bahan kecuali ayam
Masak dalam 5-10 minit sehingga butter/ marjerin cair.
Tambah sikit minyak masak masa lumur atau gaul bahan perapan pada ayam.
Perap selama 1-2 jam, lagi lama lagi sedap
Bakar dalam airfryer 180°C 15minit, boleh sesuaikan ikut airfryer memasing ye
AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
Ayam (potong 14).
Serbuk kunyit
Garam halus
Minyak masak secukupnya
Lada mesin (5 senduk)
Sos tiram (3 sudu makan)
Sos tomato (2 sudu makan)
Sos cili (2 sudu makan)
Gula melaka (1/2 ketol)
Kerisik-(2 sudu makan)
Serai-3 batang (ketok)
Halia-(3 inci) blend
Bawang merah kecil (15 biji) kisar
Bawang putih (12 biji) blend
Bawang besar (2 biji) hiris masuk last
Air putih 2 cawan teh
2 kiub ayam
3 sekawan (Tumis)
Serbuk perasa (saya tak guna)
Gula pasir (agak2)
BAHAN HIASAN:
Daun sup/daun bawang/daun ketumbar
Tomato hiris
Kacang gajus (goreng dulu ye)
Kismis
CARA PENYEDIAAN:
Cuci ayam bersih-bersih ,lumurkan dengan kunyit dan garam(panaskan minyak dan goreng Ayam) Jangan garing-garing sangat ye nanti ayam keras
Cedok minyak dari gorengan ayam tadi dalam 2 senduk, tumis 3 sekawan, bawang merah, putih dan halia tumis sampai warna kekuningan sikit.
Masukkan lada mesin, kacau sampai terbit minyak masukkan sos tiram, sos tomato, sos cili, kerisik, gula melaka, kiub ayam. Masukkan air sikit demi sedikit (api perlahan).
Bila dah terbit minyak masukkan serai, garam, gula dan masukkan ayam…. Kacau rata dan masukkan bawang besar yang dah dihiris.
Tutup api dan taburkan bahan-bahan untuk hiasan… Kalau takda pun takpe.
AYAM GORENG CILI KERING
BAHAN-BAHAN:
Dada ayam potong dadu (atau bahagian isi)
5 sudu besar atau lebih tepung jagung
1 sudu besar sos tiram
Sedikit lada sulah
Gaul dengan ayam.. Saya tak guna
Saya gaulkan dengan tepung bestari dan perap 15 minit.. Kemudian goreng
BAHAN-BAHAN LAIN:
Segenggam cili kering, jangan potong ye
4 ulas bawang putih dicincang halus
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap manis
1/2 cawan air
2 batang daun bawang (potong 1 1/2 inci)
Capsicum hijau dipotong kiub
Bawang besar dimayang
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak dalam 4 sudu besar
Tumiskan bawang putih sehingga sedikit kuning
Masukkan cili kering, goreng sekejap, masukkan sos cili, kicap manis, dan air.
Renehkan sekejap, masukkan ayam yang telah digoreng tadi, bawang besar, capsicum hijau dan 2 sudu besar secukup rasa maggi
1/4 sudu teh garam ..siappp.. Taburkan daun bawang.
SELAMAT MENCUBA!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Nasi Serai Memberi Aroma Yang Pasti Membangkitkan Selera
Resipi Puding Buah Naga Susu Hidangan Manisan Yang Mudah Untuk Sekeluarga
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA: