Dalam hal menyusun atur ruang dapur ramai yang berhadapan dengan masalah terutama dalam hal menyimpan kuali, periuk dan pinggan mangkuk. Sebolehnya kita inginkan kekemasan dan tidak semak mata dengan perletakkan yang tidak sempurna di sudut dapur. Bila semuanya teratur kerja masak pun mudah. Capai saja peralatan yang dikehendaki dengan pantas.

Terdapat berbagai cara untuk penyimpanan barang-barang dapur seperti kuali, periuk dan pinggan mangkuk. Berikut ialah beberapa cara untuk menyimpan barangan tersebut

  1. Kabinet dapur
  2. Rak terbuka
  3. Gantungan

Nak Dapur Nampak Sempurna Di Mata, Cara Ini Boleh Membantu

Kabinet dapur – kabinet dapur adalah merupakan satu sistem di mana ruang-ruang penyimpanan peralatan ditutup dengan pintu kabinet. Sistem ini memberikan kelebihan di mana peralatan yang mungkin agak lama dan buruk dapat disorok dari pandangan mata. Ini sekaligus memberikan pandangan yang lebih kemas dan teratur pada sesebuah dapur.

Nak Dapur Nampak Sempurna Di Mata, Cara Ini Boleh Membantu

Rak terbuka/para-para – rak terbuka atau para-para adalah satu sistem penyimpanan terbuka di mana perkakasan dapur di susun di atas rak kayu atau konkrit. Sistem ini mempunyai kelebihan jika kita mempunyai perkakasan yang menarik kerana ia dapat dilihat secara terus.

IKLAN

Jika dapur tersebut berkonsep tradisional misalnya, periuk belanga serta perkakasan tradisi boleh disusun dan menjadi satu feature di dalam dapur tersebut. Kelebihan utama bagi sistem penyimpanan begini ialah perkakasan dapur dapat dilihat secara terus dan ini memudahkan pemilihan dan pengambilan perkakasan yang ingin digunakan.

Nak Dapur Nampak Sempurna Di Mata, Cara Ini Boleh Membantu

Gantungan – gantungan adalah merupakan para yang digantung pada bahagian siling dapur. Gantungan ini biasanya diletakkan di bahagian atas pulau iaitu di tengah-tengah dapur. Periuk bertangkai dan kuali digantung menggunakan penyangkut yang memberikan kesan rustic dan bersahaja.

IKLAN

Sistem sebegini biasanya sesuai untuk dapur yang berkonsepkan country. Di samping menjadi satu feature yang menarik, gantungan ini juga berperanan sebagai tempat pengeringan untuk perkakasan dapur.

Kredit gambar:123 royalty free

INGIN MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR BARU, BOLEH LIHAT DI SINI.

IKLAN

Cara Mudah Tanam Pokok Daun Sup, Barulah Pokok Cepat Besar

Ini Caranya Menjaga Blender Supaya Tahan Lama Dan Mudahkan Kerja Mengisar Makanan

Buat Sendiri Rak Barang Dapur Gaya Inggeris Guna Barang Kedai Eco.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI