Sesekali teringin nak menikmati Mushroom Soup dan Garlic Bread macam di restoran. Buat sendiri, lagi puas hati. Rupa-rupanya tidaklah sukar untuk menyediakannya.

Resipi perkongsian daripada Nurul Husna Mohamed Daud ini gerenti sedap. Bahan-bahannya pun mudah diperoleh. Hirup sup cendawan panas-panas atau dicicah dengan roti bawang putih memang sedap. Jom kita buat.

MUSHROOM SOUP & GARLIC BREAD

BAHAN-BAHAN:

(KUAH)

Cendawan (dalam tin / yang luar tin pun boleh) – Boleh beli online di sini

3 sudu besar marjerin atau butter

2-3 ulas bawang merah (potong dadu)

1 sudu kecil lada hitam (kisar halus) – Boleh beli online di sini

1 tin susu segar / susu sejat  (kalau pekat, boleh tambah 1 cawan air)

2 sudu besar tepung gandum – Boleh beli online di sini

Stok ayam atau perisa Maggi cukup rasa

Garam

Gula

Oregano (jika ada, tak letak pun tak apa, dah sedap sangat)  – Boleh beli online di sini

Mushroom Soup & Garlic Bread Ala Restoran, Gerenti Sedap

IKLAN

(ROTI)

Roti keping

Bawang putih (cincang halus)

Marjerin atau butter

Oregano (jika ada) – Boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

Bahagikan cendawan, untuk goreng garing ambil 3 biji, dan selebihnya untuk masuk ke dalam kuah.

Panaskan marjerin. Kemudian, goreng cendawan 3 biji tadi yang telah dipotong dadu sehingga garing. 

Mushroom Soup & Garlic Bread Ala Restoran, Gerenti Sedap

Kemudian, angkat dan toskan. Ketepikan.

Mushroom Soup & Garlic Bread Ala Restoran, Gerenti Sedap

IKLAN

Dengan minyak yang sama, tumis bawang yang telah dipotong dadu hingga garing. 

Mushroom Soup & Garlic Bread Ala Restoran, Gerenti Sedap

Kemudian, masukkan lada hitam. 

Mushroom Soup & Garlic Bread Ala Restoran, Gerenti Sedap

Masukkan juga cendawan yang dihiris.

Mushroom Soup & Garlic Bread Ala Restoran, Gerenti Sedap

Masukkan tepung gandum dan gaulkan sebentar.

Mushroom Soup & Garlic Bread Ala Restoran, Gerenti Sedap

Setelah itu, masukkan susu dan air. Kacau hingga naik wap. **

Mushroom Soup & Garlic Bread Ala Restoran, Gerenti Sedap

IKLAN

Tutup api dan kisar adunan tersebut hingga hancur elok, seakan creamy. Kemudian, masukkan semula ke dalam periuk dan perasakan. Jika pekat boleh tambah air mengikut kesesuaian selera masing-masing.

Kemudian, taburkan cendawan goreng tadi.

Mushroom Soup & Garlic Bread Ala Restoran, Gerenti Sedap

Sekiranya mahukan prose yang cepat, buat langkah bertanda (**) di atas hingga sedikit menggelegak. Perasakan dan terus kisar. Terus siap untuk dihidang. 

Untuk roti, cincang bawang putih dan gaul bersama marjerin atau butter. Jika ada oregano atau parsley boleh letak sekali.

Mushroom Soup & Garlic Bread Ala Restoran, Gerenti Sedap

Mushroom Soup & Garlic Bread Ala Restoran, Gerenti Sedap

Kemudian, oleskan pada roti keping dan bakar atas pan atau dalam oven / air fryer.

Mushroom Soup & Garlic Bread Ala Restoran, Gerenti Sedap

Sedia dinikmati. Gerenti sedap.

Mushroom Soup & Garlic Bread Ala Restoran, Gerenti Sedap

Kredit: Nurul Husna Mohamed Daud

Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI