Bosan dengan menu tauhu goreng, kukus, sambal atau jadi campuran dalam masakan, apa kata kita ubah selera dengan gabungkan tauhu, toufu dan cendawan shitake jadikan muffin savoury yang sangat sedap dan boleh dicicah dengan pelbagai jenis sos kesukaan anda.

MUFFIN TAUHU CENDAWAN SHITAKE
BAHAN-BAHAN;:

IKLAN
IKLAN
IKLAN
  • 2 paket toufu telur
  • 2 keping tauhu biasa
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 100gm cendawan Shitake-cincang
  • 1 pokokdaun bawang-hiris halus
  • 1 ulas bawang merah-cincang
  • 1 tangkai cili merah-cincang
  • Sedikit serbuk lada sulah
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk pati ayam
  • 1 paket fish ball
  • Sedikit minyak

CARA MEMASAK:

  1. 1.Hancurkan kedua-dua jenis tauhu, kemudian pecahkan telur ke dalamnya, gaul rata.
  2. 2.Masukkan bahan hirisan, garam, serbuk lada sulah, serbuk pati ayam dan tepung. Gaul lagi.
  3. 3.Setelah secukup rasa dan sekata, masukkan adunan dalam acuan kuih  apam dan letakkan tengahnya dengan fish ball.
  4. 4.Kukus hingga masak lebih kurang 10 minit.
  5. 5.Keluarkan dari acuan.
  6. 6.Panaskan minyak, kemudian goreng muffin tauhu tadi dengan api sederhana hingga kekuningan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI