Kalau berjalan di kompleks beli-belah yang ada cawangan Roti Boy, pasti deria bau akan terpesona dengan bau roti beraroma kopi ini. Tiada rasa mahu makan roti pun, selalunya akan terbeli disebabkan baunya yang sedap itu.
Kali ini RASA kongsikan resipi daripada pemilik facebook Hidayati Hana yang memberikan resipi roti ala Roti Boy.
Jom kita lihat resipinya.
Ads
ROTI ALA ROTI BOY
BAHAN ROTI
260 gram tepung high protein/tepung roti
40 gula aising
1 sudu besar yis
110 ml susu segar
1 biji telur ayam
1/2 sudu kecil garam
30 gram marjerin
BAHAN INTI
2 sudu besar gula perang
2 sudu besar marjerin
Ads
BAHAN TOPING
40 gram gula perang
50 gram marjerin
1 biji telur ayam
60 gram tepung gandum
10 gram tepung jagung
1 sudu besar kopi/nescafe (campur dengan 3 sudu besar air)
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk atau mixer, satukan semua BAHAN ROTI kecuali marjerin.
2. Uli sehingga menjadi doh yang kasar.
3. Kali ini, baru masukkan marjerin.
4. Uli lagi sehingga doh menjadi lembut dan elastik.
5. Perapkan doh sehingga naik 2 kali ganda.
6. Kita buat BAHAN INTI pula.
7. Campurkan gula perang dan marjerin untuk inti. Ketepikan dahulu.
8. Apabila doh roti sudah kembang, tumbuk-tumbuk untuk buangkan angin dan uli sekali lagi.
9. Timbangkan doh setiap satu seberat 50 gram. Canai leper dan masukkan inti.
10. Tutup semula dan masukkan doh ke dalam paper cup
11. Biarkan doh kembang semula lebih kurang 30-40 minit.
12. Kini ke BAHAN TOPING pula.
13. Uuntuk toping, campurkan gula perang, marjerin dan telur ayam dalam satu bekas. Pukul sehingga sebati.
14. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung.
15. Masukkan kopi/nescafe yang telah dicampurkan dengan air.
16. Kacau sehingga sebati.
17. Masukkan BAHAN TOPING ke dalam piping bag.
18. Pipekan toping tadi ke atas roti yang telah kembang
19. Panaskan oven pada suhu 180 darjah selsius.
20. Bakar selama 20 minit atau sehingga bahagian atas roti keperangan.
Ads
Selamat mencuba!
Gebu betul.Keadaan dalam roti.Sesuai untuk minum petang-petang.
Roti canai memang menjadi kegemaran semua. Tidak kira untuk dinikmati sama ada semasa sarapan, minum petang atau makan malam. Kalau ada yang nak cuba buat sendiri boleh cuba buat menggunakan resipi ini.
Roti canai
Bahan-bahan:
1/2 kg tepung gandum
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar susu pekat
1 biji telur
1 sudu kecil garam
1 cawan air -ni anggaran.Tuang sedikit-sedikit sambil uli hingga menjadi doh
Cara membuat:
1.Satukan susu,telur,garam dan air,kacau sampai larut.
2.Masukkan tepung dan minyak dalam bekas.Kemudian tuang bancuhan susu tadi sambil uli hingga menjadi doh yang licin dan lembut.
3.Buat bulat-bulat anggaran 75g-80g setiap bola.
4.Sapu setiap bola dengan marjerin dan letak dalam bekas.Tuang sedikit minyak masak.Perap adunan 6-7 jam atau semalaman.Bagi yang tak sabar macam sis perap 4 jam pun dah boleh tebar.
Kebiasaannya kita makan capati di kedai mamak saja sebab nak membuatnya perlu ada tepung khas iaitu tepung attar.
Tapi sebenarnya nak buat sendiri capati tanpa tepung attar pun boleh. Boleh juga menggunakan tepung gandum malah rasanya lagi menarik, seakan kombinasi capati dan roti canai. Capati tepung gandum ini yang pasti tetap sedap untuk dimakan bersama kuah kari, dhal atau sambal.
Cara buat capati guna tepung gandum
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar marjerin Pelangi
1 sudu kecil garam
1 1/2 cawan air panas mendidih
Tepung untuk dusting
Cara membuat:
1. Satukan tepung gandum, marjerin dan garam.
2. Masukkan air panas mendidih dan kacau guna senduk. Kemudian uli jadi doh , canaikan sambil tabur dan sapu tepung gandum supaya tak melekat .
3. Goreng atas kuali nonstick tanpa minyak. Bila naik gelembung baru terbalikkan. Siap
Anda penggemar roti naan cheese dan ayam tandoori? Rindu nak makan sama macam di kedai mamak?
Nah, anda boleh cuba resipi lengkap daripada Tahrunnisah Jali ini. Bukan saja boleh buat naan cheese dan ayam tandoori sendiri di rumah, tetapi juga hidangan sampingan lain seperti timun yogurt dan keema daging.
1. Campurkan yis +1 sudu besar gula dari resepi di atas. Bakinya nanti masukkan dalam tepung dan sedikit saja air suam. Kacau biarkan selama 5 minit. *jika yis aktif. Campuran tersebut akan mengembang seperti dalam gambar.
2. Masukkan adunan tepung, lebihan gula, garam, yogurt, baking powder dan minyak jagung. Aduk hingga menjadi seperti serbuk roti. 3. Masukkan campuran yis tadi ke dalam adunan tepung. Aduk sebati, kemudian baru masukkan susu segar tadi sedikit demi sedikit sehingga adunan tak melekat di tangan. Uli sehingga adunan licin 10-15 minit. 4. Biarkan adunan naik sekali ganda. Tutup adunan dengan kain lembap selama 45 minit suhu agak suam-suam panas (seperti dalam ketuhar suhu 35c atau kawasan yang agak-agak panas untuk mempercepatkan proses kenaikan doh).
5. Adunan dah naik, bahagikan adunan seberat 80gm. Taburkan dengan sedikit tepung. Bulat-bulatkan seperti dalam gambar sehingga habis. Biarkan seketika dalam 10 minit tutup dengan kain. 6. Ambil sebiji guna roller (penggelek) kemudian leperkan doh tadi dan masukkan mozarella parut di tengah-tengah doh dan tutup semula (macam buat pau).
7. Kemudian leperkan balik guna roller tadi secara perlahan-lahan supaya cheese tadi tak terkeluar. 8. Panaskan non stick pan, tak perlu letak minyak ye. Api jangan kuat, sederhana sahaja atau perlahan.
9. Letak roti tadi atas non stick pan. Tutup kejap dengan penutup. Balik-balikkan roti tadi. Bila ia menggelembung, leperkan ia.
10. Siap angkat, boleh dihidang dengan kari pekat atau keema daging, ayam tandoori dan timun yogurt.
** Jika yogurt takde tak mengapa, abaikan. Cuma nanti lebihkan cecair susu segar ye. ** susu segar tu jangan curah sampai habis, nanti terlembik pula. Masukkan sedikit demi sedikit. Adunan ni tak keras dan tak lembik, erti kata lain tak lekat di tangan. ** jika anda suka letak madu, siap masak layang-layangkan madu atas roti naan tadi.
RESIPI AYAM TANDOORI MAMAK HAJI
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
6 atau 8 ketul ayam yang disingkirkan lemak-lemak yang berlebihan ½ cawan atau 125 gm yoghurt asli / Greek-Style (nestle cawan kecil) 2 sudu besar rempah tandoori 2 sudu besar pes halia bawang putih | dilulurkan kesemua ketulan ayam 2 sudu besar jus limau nipis. 1 sudu garam masala (saya tak letak sebab takde) ½ sudu kecil serbuk jintan putih – beli online di sini 2 sudu besar daun ketumbar segar | dicincang halus 2 sudu besar minyak masak (minyak ini bukan untuk apa, tak bagi melekat bila goreng dengan minyak sedikit) ½ sudu kecil serbuk pewarna oren merah (kalau tak ada, tambah serbuk kunyit sedikit tapi saya tak letak) 1 biji bawang labu bersaiz besar | dihiris bulat Garam dan perasa makanan (aji) secukup rasa (tak mahu aji, guna gula sikit)
CARA-CARA:
1. PENYEDIAAN PES TANDOORI – 4 sudu besar air stok ayam atau air biasa dengan adun serbuk tandoori, garam masala, serbuk jintan putih, lada putih dan minyak. Masak di atas dapur dengan api kecil dan jadikan pes. 2. Masukkan yoghurt, daun ketumbar dan pes tandoori (telah sediakan) dan garam secukup rasa. Kalau nak warna tandoori ayam berwarna merah menyala, masukkan pewarna kalau suka. Gaul sebati adunan ini. 3. Ketulan ayam bahagian tebal daging, kelar sedikit dan tekan sedikit dan masukkan pes campuran garam + serbuk cili dan jus limau nipis. Ini untuk daging yang tebal cepat masak dan juga bahagian dalam daging itu berasa. 4. Masukkan semua ketulan ayam dalam pes tandoori yang telah sediakan. Pastikan ketulan ayam disalut dengan baik. 5. Peram selama lebih dari sejam atau yang terbaik semalaman dalam peti sejuk bahagian dingin. 6. Panaskan kuali leper tak melekat kalau ada. Kalau tak ada, kuali biasa pun boleh. Masukkan sedikit minyak masak dalam 1/4 bahagian ketulan ayam dan goreng dengan api dapur yang sederhana. Jangan hangus, kita cuma nak keluarkan air ayam yang berlebihan. Goreng dalam 50 peratus masak. 7. Sementara itu, panaskan ketuhar dalam suhu 180C bersama chargrill plate (plate bakar). Sapukan minyak selaput nipis di permukaan chargrill. 8. Susun hirisan bawang yang dipotong bulat di atas. Hirisan bawang ini bukan saja memberi haruman kepada ayam, tetapi ia menentukan pengudaraan baik di bawah ketulan ayam dengan permukaan plate chargrill itu. Kadangkala permukaan ketulan ayam akan berair sangat dan bila sejat isi ayam akan melekat. Kalau bakar ayam penuh buat begini. 9. Masa pembakaran awal adalah 30-40 minit, selepas itu terbalikkan ketulan ayam dengan sapukan pes yang berlebihan itu di permukaan ketulan ayam. 10. Bakar kembali dalam 40 minit lagi dan sapukan minyak sekali kala pada ketulan ayam supaya permukaannya tidak kering. Tunggu hingga ketulan daging ayam bertukar kepada warna keemasan, ambil seketul cuba potong dan pastikan ia masak dengan sempurna.
RESIPI TIMUN YOGURT
2 batang timun | diracik halus 2 cawan plain yogurt Sedikit garam Sedikit dry mint
CARA-CARA:
Campurkan kesemuanya dalam satu bekas.
RESIPI KEEMA DAGING
1/2 kg daging | dipotong kecil & dibersihkan Sedikit halia – beli online di sini 3 biji bawang putih | dicincang halus – beli online di sini 2 biji bawang besar saiz sederhana | dicincang halus 2 sudu kecik serbuk ketumbar | ditumbuk 1 sudu kecil serbuk jintan putih – beli online di sini 2 sudu besar cili kisar 1 batang kayu manis – beli online di sini 3 biji bunga lawang – beli online di sini 3 biji bunga cengkih 3 biji buah pelaga 1@2 biji tomato | dipotong dadu Kacang peas Sedikit minyak (untuk menumis) 2 sudu yogurt plain 1 sudu besar garam masala
CARA-CARA:
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang besar, bawang putih, dan halia. Biar ia naik bau dan masukkan cili kisar. 2. Masukkan rempah 4 beradik (kayu manis, lawang, cengkih,pelaga), kemudian masukkan rempah serbuk ketumbar dan jintan putih dan garam masala. 3. Kemudian masukkan daging dan sedikit air. Masak hingga empuk. 4. Masukkan sedikit air lagi. Jangan terlalu cair sangat ye sebab ia tak guna santan. Masukkan tomato, kacang peas, yogurt dan perasakan dengan garam.
Kay’s Steak & Lobster yang sudah sedekad mengukuhkan kedudukan sebagai restoran 'semi fine dining' yang menyajikan menu stik dan udang kara premium kini melebarkan...