Ada yang berazam nak turunkan berat di tahun baru ni? Selain melakukan senaman secara berkala, anda juga boleh cuba minuman ni. Menurut perkongsian saudari Nurul Moolek Cereprove, resipi ini beliau dapat dari blog penulis barat. Bila dicuba, sangat-sangat serasi dengan beliau. Perut kenyang, tiada masalah sembelit malah susu untuk bayi pun banyak.
Nak cuba? Ini resipinya untuk 1 hidangan ( sekali minum).
BAHAN-BAHAN:
Ads
1 biji epal hijau
2 biji kurma
1 sudu teh serbuk kayu manis ceylon
1 gelas susu ( saya pilih susu berkrim sebab rasa lagi lemak. Jika nak lagi bagus, guna susu low fat.)
CARA-CARA:
1. Potong kecil buah kurma dan buah epal. Epal jangan dibuang kulit kerana kandungan Flavonoid yang ada pada kulit sangat bagus untuk pelihara jantung dan elakkan strok.
2. Masukkan susu dan buah-buah yang dipotong tadi ke dalam pengisar. Nak lagi sedap boleh masukkan ais. (dalam gambar tidak dimasukkan ais). Kemudian masukkan serbuk Kayu Manis Ceylon
Ads
3. Kisar sampai semua bahan menjadi halus. JANGAN TAPIS tau. Minum semua sekali.
Ads
4. Siap! Sedia untuk dinikmati. Minuman ini boleh diamalkan setiap hari pada waktu malam atau bila-bila sahaja yang anda suka.
Rasanya masam-masam manis. Sejuk pulak tu. Huisyh memang terliur nampak air ni terutama time bulan puasa. Moh ler kita belajar buat macam mana nak bagi sedap. Jangan lupa, kena ada madu tau.
AIR LIMAU KASTURI ASAM BOI
Bahan-bahan
• 1 cawan air panas
• 15 biji asam boi
• 8 sudu besar madu lebah
• 20 biji limau kasturi
• 1 peket selasih (direndam air panas).
• 1 liter air sejuk
• Ais batu secukupnya.
Cara membuat
1. Dalam jag, isi air panas. Satukan asam boi, madu, perahan limau kasturi dan limaunya serta selasih. Kacau sebati.
2. Masukkan air sejuk dan ais mengikut keperluan.
3. Siap untuk dinikmati. Segar anak tekak.
Isi rambutanbiasa dimakan begitu sahaja atau dijadikan jem. Namun pernahkah anda mencuba minuman yang diperbuat daripada buah ini? Saudari Azizah Ibrahim ada kongsikan resipinya. Nampak sangat sedap dan menyegarkan. Malah bahan-bahannya juga tidak sukar. Jadi kalau dekat rumah ada banyak buah rambutan boleh cuba buat minuman ni. Barulah rambutan yang banyak tu tidak membazir. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa dan juga dimana jua.
RESIPI AIR SEDAP MENGGUNAKAN ISI RAMBUTAN
BAHAN-BAHAN: Isi rambutan secukupnya Jus limau nipis – lebih sedap guna limau kasturi kerana lebih wangi Gula secukup rasa – beli online disini Daun pudina- jika ada Ais Air masak
CARA MEMASAK: 1. Bancuh gula bersama jus limau nipis dan air hingga larut. 2. Masukkan isi rambutan dan juga daun pudina. Jika suka, boleh simpan seketika dalam peti sejuk untuk mendinginkan air. Tidak letak pun tidak mengapa.
3. Tuang bancuhan air rambutan ke dalam gelas dan masukkan ais. 4. Sedia untuk dinikmati.
INFO: Air ini mempunyai rasa masam dan manis. Sangat menyegarkan. Jika suka, boleh juga menambah asam boi dan biji selasih.
Buat susu pekat manis sendiri? Ye boleh saja membuatnya sendiri dengan menggunakan tiga bahan dalam masa 3 minit sahaja mengikut resipi yang dikongsi ini.
Disebabkan ada lebihan susu tepung kat rumah ni dan tak tau nak guna untuk apa, boleh diolah jadi susu pekat manis.Menarikkan, so tak payah beli, boleh jer buat sendiri.
Susu pekat ni kena simpan dalam peti sejuk (lepas simpan dalam peti sejuk,baru akan jadi pekat) dan sesuai untuk buat kek, minuman dan lain-lain.
Susu Pekat Manis Homemade
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan susu tepung
1/2 cawan gula (saya guna raw sugar dan saya kurangkan sedikit untuk kurangkan manis)
2/3 cawan air panas (jangan guna air mendidih, cukup sekadar suam panas sahaja)
Cara buat:
1.Campur semua bahan dalam blender dan blend selama 3 minit. Siap!
Pastikan stop blender selepas satu minit untuk rehatkan motor blender sekejap.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...