Mi udang memang sangat sedap. Rasa pedas cili dan manis udang tu membuatkan mi udang selalu menjadi perhatian. Buat sendiri mi udang untu berbuka puasa boleh bangkit selera seisi keluarga.
RASA kongsikan resipi mi udang. Boleh cuba buat untuk berbuka puasa nanti. Mi udang menjadi kesukaan bagi mereka yang gemar makan makanan laut. Rasa udang yang manis-manis disertai dengan pedas kuah mi itu sangat menghantui. Kalau kita boleh masak sendiri, mesti lebih puas makan.
Ads
MI UDANG PEDAS MANIS
BAHAN-BAHAN
Udang secukupnya
Kepala udang direbus untuk jadikan stok
Sebiji kentang
Sebiji keledek sederhana besar
Garam
Gula
Mi kuning secukupnya
BAHAN KISAR
Segenggam cili kering
3 ulas bawang putih
2 inci halia
7 biji bawang merah
1 sudu besar pes tomyam
2 peket udang kering
BAHAN HIASAN
• daun bawang
• bawang goreng
• cili merah dan hijau
• telur rebus
• limau nipis / kasturi
Ads
CARA MEMBUAT
1. Rebus kepala udang. Dapatkan 1 mangkuk sederhana stok udang. Ketepikan.
2. Rebus kentang dan keledek. Kisar halus dan ketepikan.
3. Kisar semua Bahan Kisar. Tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan stok udang. Masak lagi sehingga mendidih.
5. Masukkan garam dan gula secukupnya.
6. Masuk keledek dan kentang yang sudah dikisar tadi.
7. Tambah air jika perlu. Bila dah didih baru masukkan udang. Biarkan mendidih dan matikan api.
CARA PENYEDIAAN
1. Letakkan mi yang sudah dicelur ke dalam mangkuk.
2. Tuangkan kuah.
3. Hiaskan dengan Bahan Hiasan.
4. Sedia dinikmati.
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang merah besar dan bawang putih sehingga naik bau dan kekuningan. 2. Masukkan air mengikut kuantiti sup yang diperlukan. Masukkan ketam / udang atau ikan. Biarkan sehingga sup mendidih. 3. Masukkan asam keping, garam dan secukup rasa Maggi. 4. Akhir sekali, masukkan daun sup. Biarkan sup mendidih dan masak sepenuhnya.
1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan cili yang telah dikisar bersama belacan. Masak cili kisar sehingga pecah minyak (guna api sederhana). 2. Masukkan sedikit garam dan serbuk secukup rasa Maggi. Kacau sebati dan biarkan sehingga sambal masak sepenuhnya. 3. Sediakan kuali, panaskan 2 senduk minyak. Goreng bawang merah yang dimayang halus dan bawang putih dipotong nipis tadi sehingga kekuningan dan sedikit garing.
4. Masukkan kesemua bahan goreng termasuk minyak ke dalam sambal cili yang dimasak tadi. 5. Kemudian masukkan sedikit cuka mengikut masam yang diinginkan (rasa terlebih dahulu) 6. Akhir sekali kacau sebati dan tutupkan api.
BAHAGIAN SAYUR GORENG
Kacang buncis | dipotong nipis Lobak merah | dipotong dadu kecil – beli online di sini Lobak masin/manis |dicincang halus 1 biji bawang merah besar |dimayang – beli online di sini 4 ulas bawang putih | dihiris nipis – beli online di sini Garam (secukup rasa) Serbuk secukup rasa Maggi Minyak masak
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau. 2. Kemudian masukkan kacang buncis, lobak merah dan lobak masin/manis. 3. Masukkan garam dan serbuk secukup rasa. (Rasa terlebih dahulu) 4. Boleh tambahkkan sedikit kicap manis/ fish cake sekiranya anda suka.
*Tips untuk lebih sedap, laksa mi ini dimakan menggunakan tangan.
Peminat sajian Korea pastinya menggemari hidangan Rabokkiini. Ia adalah gabungan antara Tteobboki dan juga ramen yang dimasak bersama dalam sos kuah merah yang enak.
Untuk lebih menaikkan rasa, ada tambahan sosej, kek ikan dan juga telur rebus. Memang sangat sedap.
Orang Korea sangat sukakan keju. Nak ikut ‘trend’ mereka? Boleh tambahkan kepingan keju juga dalam Robokki anda. Pasti puas hati dengan rasanya. Saudari Zurina Zulkefli ada kongsikan resipinya. Jom cuba!
CARA MASAK ROBOKKI YANG SEDAP & MUDAH GUNA BAHAN-BAHAN HALAL
CAMPURAN PES CILI KOREA (KACAU SEBATI):
2 sudu makan pes Gochujang (cili peram Korea) – beli online disini
1 sudu makan serbuk Gochugaru (kepingan halus cili kering Korea) – beli online disini
1 sudu besar gula putih atau madu
3 sudu besar kicap cair – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Rebus air bersama kiub pati ikan bilis sehingga mendidih.
2. Masukkan beberapa ketul kek beras korea, biarkan seketika.
3. Kemudian tuang semangkuk kecil campuran pes cili korea.
4. Kacau sehingga kuah berwarna merah. Biarkan mendidih selama 5 minit.
5.Apabila kuah sudah menjadi pekat, boleh masukkan mi segera dan sosej. Siap.
6.Boleh hidangkan dengan telur rebus, kepingan rumpai laut atau keju. Sedia dihidang.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...